«Άριστες» χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος ταξίδεψε την Κυριακή στη Ρόδο, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βραζιλία όπου και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Ο Σι Τζινπίνγκ έγινε δεκτός στο «Νησί των Ιπποτών» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε μαζί του τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Ν. Μηταράκη. Η άφιξη και η παραμονή του ισχυρού άνδρα της Κίνας έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Κίνας είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος ταξίδεψε μέχρι τη Ρόδο για τον σκοπό αυτό.

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση με Παπούλια

Ειδικότερα, η συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού, όπου και έγινε παράθεση επίσημου γεύματος προς τιμήν του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, ο πρόεδρος της Κίνας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό πολιτικό και παλιό φίλο της Κίνας». Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ο ίδιος αποδίδει «μεγάλη σημασία στις σχέσεις των δύο χωρών», υποστηρίζοντας πως «συγκινήθηκα πολύ γιατί πέρασα από τη Ρόδο και εσείς παρά την κούραση ήρθατε από την Αθήνα να με συναντήσετε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή είναι μία χειροπιαστή απόδειξη για το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων» πρόσθεσε.
«Όπως ξέρουμε είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί, γι’ αυτό θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες για να αναβαθμίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σήμερα είχαμε αυτήν την ευκαιρία να συναντηθούμε και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε σημαντική συμφωνία για να προωθήσουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις» επεσήμανε επίσης.

Από τη μεριά του ο Κάρολος Παπούλιας είπε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας λιγότερο από έναν μήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ίδια χώρας, Λι Κετσιάνγκ, στην Ελλάδα, επισφραγίζει τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

«Εδώ στη Ρόδο παίρνετε μια εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Η Ρόδος είναι η “ναυαρχίδα” του ελληνικού τουρισμού, ενός τομέα που μπορούμε να συνεργαστούμε. Και εγώ προσωπικά του δίνω πολύ σημασία γιατί είναι ένας τομέας ανταλλαγής των ανθρώπων των δύο χωρών μας. Μια ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τη ζωή του άλλου και να περάσει όμορφα τις διακοπές του» επεσήμανε επίσης.

«Στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Κίνας»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του νησιού, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «στρατηγικής» σημασίας τη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.

Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο λαών, ενώ υποστήριξε πως σε γεωπολιτικό επίπεδο «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας».

«Πιστεύω βαθιά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο» ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Παπούλια – Λι στο Προεδρικό Μέγαρο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, 13:12

Στην Ελλάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός-ποιες συμφωνίες υπογράφονται, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014, 16:08

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης