Πλειοψηφία 153 ψήφων εξασφάλισε από την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «κύρωση του πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Τι προηγήθηκε
Προηγήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Στην τελική ευθεία εισέρχεται σήμερα η ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου Η πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας έδωσε θετική εισήγηση επί του σχεδίου νόμου.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που τίθεται σε ισχύ, τονίζοντας ότι παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπάρχουν και για την πορεία της στην Ε.Ε.
Ποιοι θα ψηφίσουν
Κατά πληροφορίες, το πρωτόκολλο θα ψηφιστεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όπως διαφαίνεται και από τους Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο.
Οι κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης και Κώστας Ζουράρις έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν προτίθενται να το ψηφίσουν, ενώ θετικά διακείμενοι εμφανίζονται οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης. Επιπλέον, υπέρ -εκτός απροόπτου- θα ψηφίσει και ο διαγραφείς από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
H διαδικασία
Η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου θα ξεκινήσει στις 10.00 και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ σήμερα, Παρασκευή, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Σκοπίων για τη διαδικασία, «αμέσως μετά τη συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».