Κρίσιμη ψηφοφορία απόψε στη Βουλή, καθώς οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ, έπειτα από συμπλήρωση δεκάωρης συζήτησης στην ολομέλεια.

Στις χθεσινές συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών σημειώθηκαν εντάσεις και αντεγκλήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Το πολυνομοσχέδιο έγινε δεκτό το βράδυ της Δευτέρας κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Πράσινο φως» από τις επιτροπές

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό το βράδυ της Δευτέρας κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ΒουλήςΗ ένταση ήταν έκδηλη χθες και κορυφώθηκε όταν η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο και δεν αποτελούν μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αιτούνταν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι με τον ΑΔΜΗΕ και το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Απαντώντας στους βουλευτές, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι «θα έρθουν σε άλλη χρονική στιγμή» και αφού ενημερωθούν αρμοδίως.

«Υπομονή, στις 15 Φεβρουαρίου να μας κάνετε κριτική ότι παραβιάσαμε μία κόκκινη γραμμή ή δεν προστατεύσαμε κατηγορία που είχαμε πει ότι θα προστατεύσουμε» συνέστησε στην παρέμβασή του ο υπουργός, αναφερόμενος και στο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Σχετικά με τα funds που μπορεί να αγοράσουν επιχειρηματικά δάνεια ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι θεσπίζονται αυστηρότατοι κανόνες λειτουργίας. «Οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων είναι πανομοιότυποι με εκείνους που διέπουν τις τράπεζες» είπε και διαβεβαίωσε: «Δεν αλλάζει η παραμικρή λεπτομέρεια πάνω στα δικαιώματα που έχει ένας επιχειρηματίας. Είτε είναι στην τράπεζα, είτε μεταφερθεί, είτε εξυπηρετείται σε μία εταιρεία, δεν αλλάζει το παραμικρό. Ο τρόπος που έγινε η ρύθμιση είναι από τους πιο αυστηρούς».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα είναι οι ίδιες οι τράπεζες που θα ξεκινήσουν την αναδιάρθρωση των δανείων τους σε ποσοστό που θα φτάσει το 40%: «Η λειτουργία δευτερογενούς αγοράς δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια αναδιάρθρωσης των δανείων. Ένα μεγάλο μέρος αναδιάρθρωσης των δανείων μπορεί και πρέπει να γίνει -εμείς το υποστηρίζουμε- από τις ίδιες τις τράπεζες. Μπορούν να κάνουν αναδιαρθρώσεις εντός του 40% των δανείων χωρίς να έχουν πρόβλημα» ανέφερε.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι φορέων ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Σε τοποθέτησή του στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε «επώδυνη» τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ενώ την αντίθεσή του για τα μέτρα που αφορούν στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ Αντώνης Μέγγουλης εκτιμώντας πως το νομοσχέδιο «ανοίγει κερκόπορτα για να κερδοσκοπήσουν και στη χώρα μας τα distress funds».

Διαβάστε επίσης: