Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» με την ψήφισή του στο Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής.

Η συζήτηση ξεκίνησε την Τρίτη με αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση. Τα κόμματα ζήτησαν να τους δοθούν οι αλλαγές που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, για να διευκολύνει τη συζήτηση, έδωσε προτεινόμενες αλλαγές, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ακόμη τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, οι οποίοι απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Τη διατήρηση των υφιστάμεων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στη νέα εταιρεία καθώς και προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας για την απόκτηση του ποσοστού συμμετοχής της ΔΕΗ Α.Ε. δεν θα είναι μικρότερο της λογιστικής αξίας των εισφερομένων στοιχείων προβλέπουν -μεταξύ άλλων- οι τρεις τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, η νέα εταιρεία δεν θα μπορεί να απολύσει για πέντε χρόνια τους εργαζομένους που θα προέρχονται από τη ΔΕΗ Α.Ε.

Ειδικότερα:

– Ορίζεται ότι η ΔΕΗ Α.Ε ευθύνεται και μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης αλληλεγγύης και εις ολόκληρον με τη νέα εταιρεία για τις υποχρεώσεις που αφορούν σε σύμβαση ή σχέση εργασίας, εφόσον αυτές ανάγονται σε χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση της απόσχισης, μετά την οποία η νέα εταιρεία εξακολουθεί να δεσμεύεται έναντι των εργαζομένων από τους όρους εργασίας που ισχύουν κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της απόσχισης, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης αυτών.

– Από την ολοκλήρωση επίσης της απόσχισης, μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΗ Α.Ε. που αφορούν στην ασφάλιση των εργαζομένων. Από την απόσχιση δεν θίγονται οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων, όπως ισχύουν, για την ασφαλιστική κάλυψη και προστασία των ασφαλισμένων της ΔΕΗ Α.Ε., εξακολουθούν δε να ισχύουν υπέρ των εργαζομένων αυτής, των οποίων η σύμβαση ή σχέση εργασίας περιέχεται στον κλάδο που μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία.

– Η νέα εταιρεία δεν μπορεί να προβεί σε απολύσεις εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ Α.Ε. εξ αιτίας της απόσχισης, για χρονικό περιθώριο πέντε ετών από την ολοκλήρωση αυτής.

– Η μεταφορά των εργαζομένων του κλάδου γίνεται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής ρύθμισης νόμου, κανονισμού, διαιτητικής απόφασης, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (π.δ. 178/2012), ως προς την απόσχιση του κλάδου και τη μεταφορά του εργαζομένου.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα υποκατάστασης στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ Α.Ε. από την ολοκλήρωση της απόσχισης.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η νέα εταιρεία υποκαθίσταται στο σύνολο των υποχρεώσεων της ΔΕΗ σχετικά με:

– Την κάλυψη των προκηρυσσόμενων θέσεων εργασίας όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων των Λιγνιτωρυχείων και των Σταθμών Παραγωγής που μεταφέρονται στη νέα εταιρεία.

– Τη λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ), όσον αφορά σε οικολογικές παροχές της ΔΕΗ Α.Ε., στην προστασία και διαχείριση των υδάτων κ.λπ.

– Τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ Α.Ε. έναντι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, δήμων και περιφερειών, στις οποίες είναι εγκατεστημένες ή πρόκειται να εγκατασταθούν μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής ή τα ορυχεία που περιγράφονται στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως νομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΔΕΗ Α.Ε. έναντι των κατοίκων αυτών, ιδίως με αφορμή την απαλλοτρίωση εκτάσεων γης και τη μετεγκατάσταση οικισμών.

– Ορίζεται ρητά ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση από την ΔΕΗ Α.Ε. των μετοχών εκδόσεως της εταιρείας, των οποίων είναι δικαιούχος, θα είναι τουλάχιστον ίσο με τη λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στον πρώτο ισολογισμό της εταιρείας.