Έντονα αντέδρασε η αντιπολίτευση στην τροπολογία Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που είχαν δηλώσει «ναι» επί της αρχής, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «τορπίλισε» το κλίμα συναίνεσης, ενώ αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ. Σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια και ψηφίζεται το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι όλες αυτές οι ενστάσεις, τα «όχι» των άλλων κομμάτων είναι προσχηματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, δηλαδή η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία, ήτοι η ψήφος 151 Βουλευτών, ενώ αντίθετα η τροπολογία, δηλαδή η επιστολική για Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή την ψήφο 200 Βουλευτών.

Όσον αφορά, στο ερώτημα που τίθεται στον δημόσιο διάλογο, γιατί δηλαδή η τροπολογία αφορά μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού και όχι και τους εντός επικρατείας εκλογείς, η απάντηση εντοπίζεται στο άρθρο 51, παράγραφος 4 του Συντάγματος.

Τι αναφέρει το Σύνταγμα

Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλαγή στάσης ΣΥΡΙΖΑ – «Ναι» υπό προϋποθέσεις από ΠΑΣΟΚ

Την προαναγγελθείσα αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, μετά την κατάθεση της τροπολογίας Κεραμέως επιβεβαίωσε ο Σωκράτη Φάμελλος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέσυρε την αρχική του συναίνεση στο νομοσχέδιο και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ήταν εκείνη που υπονόμευσε τη συναίνεση και βρέθηκε ασυνεπής και ανεπαρκής.

Από την πλευρά, του ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού κι αυτός καταλόγισε αλαζονεία στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι τίναξε τη συναίνεση στον αέρα, άφησε ένα μικρό περιθώριο να πει την Τετάρτη «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αρκεί η κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, που όπως φαίνεται δε συγκεντρώνει τα 2/3 για να υπερψηφιστεί και δεύτερον να υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο σε ό, τι αφορά τους εκλογείς εντός της επικράτειας, να είναι σαφή τα κωλύματά τους προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική.

Αναμένεται η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το «ναι» υπό προϋποθέσεις που προσφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, η υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στην κριτική περί πολιτικού τυχοδιωκτισμού που δέχτηκε και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η διαδικασία πήγε βήμα βήμα και «όταν διεφάνη η στήριξη στην Επιτροπή θεωρήσαμε χρέος μας να επεκτείνουμε τη ρύθμιση και για τις εθνικές εκλογές», ρύθμιση που χρειάζεται τα 2/3 της Βουλής για να εγκριθεί.

Δ. Τσιόδρας: Είναι μια διευκόλυνση – Δεν καταλαβαίνω τη στάση της αντιπολίτευσης

Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, τη συζητάμε δεκαετίες κι ευτυχώς γίνεται, τόνισε ο Δημήτρης Τσιόδρας μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή NEWSROOM για την επιστολική ψήφο.

Αναφορικά με την επέκταση της και στις εθνικές εκλογές εξήγησε «[…]είπαμε να κάνουμε ένα βήμα και να δούμε τεχνικά αν μπορεί να γίνει και να το επεκτείνουμε και στις εθνικές εκλογές. Γιατί το ερώτημα το οποίο ετίθετο σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις ήταν “ωραία το κάνετε για τις ευρωεκλογές γιατί δεν το κάνετε και για τις εθνικές εκλογές;”. Η απάντηση που δινόταν ήταν ότι υπάρχουν διάφορες τεχνικές παράμετροι τις οποίες εξετάζουμε[…] από την αρχή τις εξετάζαμε. Το υπουργείο των Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μπορεί να το κάνει. Και από την αρχή που υπήρξε μια συναίνεση για να πάμε για την ψήφο στις ευρωεκλογές γιατί όχι αυτή η συναίνεση να μην επιτευχθεί και για την ψήφος στις εθνικές εκλογές;».

Πρόσθεσε «δηλαδή τι λέμε τώρα ομογενή σε έναν Έλληνα ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει γιατί είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Κοίταξε, στις ευρωεκλογές θα μείνεις στο σπίτι σου και μπορείς να ψηφίσεις, αλλά για τις εθνικές εκλογές πήγαινε στο προξενείο που μπορεί να είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά ή πάρε το αεροπλάνο και έλα ή μην πας ή έλα στην Ελλάδα[…] Πρόκειται για επέκταση μιας δυνατότητας δε δίνουμε κάποιο παραπάνω δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους. Το λέω γιατί αν κάποιος εμφανιστεί σε ένα εκλογικό τμήμα στην Ελλάδα με την αστυνομική του ταυτότητα, με το διαβατήριό του, θα ψηφίσει κανονικά. Του λέμε λοιπόν αντί να μετακινηθείς μπορείς να ψηφίσεις από το σπίτι σου και ειδικά για τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα το λέμε και σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα λόγω κινητικών προβλημάτων, σε ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται και θα ήταν αναγκασμένοι να αφήσουν τη δουλειά τους που δεν θα το έκαναν».

Είναι μια διευκόλυνση, δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η στάση της αντιπολίτευσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Φοβάται την ψήφο των ομογενών η αντιπολίτευση»

Τόνισε ότι θεωρεί εντελώς υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης καθώς όπως είπε «η αντιπολίτευση υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για ένα νομοσχέδιο στο οποίο υποτίθεται συμφώνησε και υπήρχε συναίνεση».

«Φοβάται την ψήφο των ομογενών η αντιπολίτευση. Αυτό είναι το βασικό. Από εκεί και πέρα τα τεχνικά και όλα τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να κουβεντιαστούν και να λυθούν. Τώρα στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, ξέρετε πολύ καλά ότι περνάει με 151 για να ισχύσει για τις ευρωεκλογές. Για να ισχύσει σε εθνικές εκλογές χρειάζεται 200. Άρα, από τη στιγμή που δεν το ψηφίζει η αντιπολίτευση δεν περνάει αυτό τώρα. Οπότε δεν έχει κανένα νόημα αυτό που λέει “Αποσύρετε την τροπολογία”» σημείωσε.

Επιπλέον ανέφερε ότι «το αν τεχνικά δεν υπάρχουν προδιαγραφές, θα κριθεί το υπουργείο από τη διαβεβαίωση που δίνει.
Δηλαδή αν σε εθνικές εκλογές φανεί ότι δεν ισχύουν αυτά, τότε πράγματι, αλλά διαβεβαιώνει ότι ισχύουν» και τόνισε ότι « Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Όλες οι χώρες εφαρμόζουν κάποιες πρακτικές και έχουμε πάρει παραδείγματα από αυτές τις χώρες προκειμένου να τα ενσωματώσουμε εδώ. Δεύτερον, αυτό το περί διαβλητότητας, κοιτάξτε, σήμερα είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, ύστερα από κάποια χρόνια θα είναι κυβέρνηση ίσως κάποιος άλλος. Θέλω να πω ότι έχεις μια ρύθμιση η οποία ισχύει στο διηνεκές, δεν είναι ότι κάνει κάτι η Νέα Δημοκρατία τώρα, προκειμένου να κλέψει, να το πω έτσι, την ψήφο. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης