Με 14 ψήφους υπέρ και μία κατά, αυτή της Τουρκίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα νέο ψήφισμα για την Κύπρο, στο οποίο περιλαμβάνεται η εξάμηνη ανανέωση παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί και η Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Το ψήφισμα, με αριθμό 1898, είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο και, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι» και ότι «τώρα υπάρχει μία σπάνια ευκαιρία», καλώντας τις πλευρές «να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, προσβλέποντας σε αποφασιστική πρόοδο αυτών των διαπραγματεύσεων στο εγγύς μέλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από παρέμβαση της Ρωσίας, αφαιρέθηκε από το σχέδιο ψηφίσματος ένα σημείο που έκανε λόγο για «προσωπική στήριξη» του κ. Ντάουνερ από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι «το Σ.Α. χαιρετίζει τις συνεχείς προσπάθειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, με την εντολή να βοηθήσει τα μέρη στη διεξαγωγή ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης».

Το Σ.Α. επαναβεβαιώνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών να υποβοηθήσουν τα μέρη για να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση του νησιού σε μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση. Συγχαίρει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες για την πολιτική ηγεσία που έχουν επιδείξει και καλωσορίζει θερμά την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και τις κοινές ανακοινώσεις των ηγετών. Ενθαρρύνει τους ηγέτες για να αυξήσουν τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζοντας την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επίσης, στο ψήφισμα τονίζεται ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σύμφωνη και ότι δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη πέραν της 15ης Δεκεμβρίου 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης