«Φως» στην… εξαφάνιση των δύο εισαγγελέων, Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου, προσπαθεί να ρίξει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, με την υποβολή των παραιτήσεων των δύο εισαγγελέων, που δεν έκανε αποδεκτές ο υπουργός Δικαιοσύνης ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού, οι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης… αναζητούνται υπηρεσιακώς προκειμένου να συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κωνσταντίνο Γκλέτσο και να απαντήσουν στο φλέγον ερώτημα, εάν εμμένουν στις παραιτήσεις τους ή όχι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελέας Ηλίας Κολιούσης πάντως, που φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα ξαναγυρίσει στα καθήκοντά του στο Εφετείο, σήμερα το πρωί επικαλέστηκε ασθένεια και δεν προσήλθε στην υπηρεσία του. Η κα Ελένη Σωτηροπούλου από την πλευρά της, προσήλθε κανονικά στο δικαστήριο όπου είναι εισαγγελέας έδρας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Γκλέτσος, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επικοινωνήσει με τον κ. Κολιούση, παρά μόνο με την κ. Σωτηροπούλου. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην επικοινωνία που είχαν, ο κ. Γκλέτσος της μετέφερε ότι τους περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη και επιθυμεί να συνεχίσουν τις ανακριτικές τους πράξεις. Μάλιστα, φέρεται να της είπε: “οι εξελίξεις σας δικαιώνουν”. 

Ο κ. Γκλέτσος είπε στην εισαγγελέα, Ελένη Σωτηροπούλου, ότι θα καλέσει την ίδια και τον κ. Κολιούση να συναντηθούν, μόλις η κατάσταση υγείας του δεύτερου το επιτρέψει. Η επικοινωνία του γ.γ. με την εισαγγελέα ήταν σε καλό κλίμα. Η κα. Σωτηροπούλου πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, περιορίστηκε να πει ότι είναι συναισθηματικά φορτισμένη.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, η εισαγγελέας Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου θα συνεχίσει την έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Αυτές τις ημέρες και τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα η κ. Σπυροπούλου θα μελετά τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, ενώ στόχος των εισαγγελικών αρχών είναι να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα μέσα σε ένα μήνα.

Αυτό είναι και το χρονικό περιθώριο που παρέχει ο νόμος στον Ηλία Κολιούση και την Ελένη Σωτηροπούλου έως ότου αποφασίσουν εάν θα εμμείνουν στις παραιτήσεις τους, οπότε και εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί να οριστούν νέοι εισαγγελείς. Όπως δήλωσε πάντως ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, εφόσον οι αντεισαγγελείς πάρουν πίσω τις παραιτήσεις τους, είναι υποχρεωτικό να συνεχίσουν να εκτελούν την παραγγελία του προϊσταμένου τους, καθώς η έρευνα, όπως χαρακτηριστικά είπε, γίνεται επ’ ονόματί του και εκείνοι είναι όργανα εκτέλεσης της παραγγελίας.

Ο κ. Καρούτσος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, έχει την ευθύνη για το αν θα διαβιβάσει την υπόθεση στη Βουλή και αν θα κάνει δεκτή την αναφορά τους με την αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών που θα κάνουν, λαμβάνοντας υπόψη πόσο τεκμηριωμένη είναι η κρίση τους.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, καλεί τους εισαγγελείς που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους να αποκαλύψουν αν δέχονταν πιέσεις και από ποιους.

Εν τω μεταξύ, 6 σύμβουλοι της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποδίδουν ευθύνες στον υπουργό Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον ότι αρνείται να ασκήσει την αποκλειστική αρμοδιότητά του, σύμφωνα με το άρθρο 91 του συντάγματος, κάνοντας δηλαδή την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά και του προϊσταμένου της εισαγγελίας εφετών, Κυριάκου Καρούτσου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, θεσμικό ζήτημα θέτει όμως και η παρέμβαση του πρωθυπουργού, που ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να μην κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των εισαγγελέων και αποδέχτηκε το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή. Γίνεται επίσης λόγος για προσπάθεια χειραγώγησης των Ελλήνων δικαστών, επισημαίνεται ότι ήδη η ηγεσία του Αρείου Πάγου είχε αποφανθεί ότι οι υπουργοί στην υπόθεση αυτή παραπλανήθηκαν, ενώ συνδέεται η απόφαση να μη διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, που, όπως αναφέρεται, απέδωσε ήδη καρπούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης