Μετά τις χθεσινές αλλεπάλληλες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση φέρεται να αποτελούν τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα, καθώς επιθυμεί το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,3 δισ. ευρώ για το 2014 να «κλείσει» μόνο με διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά θέτει επί τάπητος πακέτο μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, το οποίο προσδοκά ότι θα φέρει έσοδα 1,3 δισ. και όχι 500 – 600 εκατ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

«Όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων, διαρθρωτικές αλλαγές συζητήσαμε και θέλουμε να προωθήσουμε», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους χθες, εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και το οικονομικό επιτελείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για οριστική συμφωνία με την τρόικα», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά πιστεύω ότι τελικά θα βρούμε λύση έγκαιρα. Δουλεύουμε σκληρά. Σήμερα είμαστε από το πρωί εδώ, πάντα έχουμε ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Από πού θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό

Το κύριο βάρος των παρεμβάσεων καλείται να σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, καθώς το δημοσιονομικό όφελος από τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι:

* Η αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών, θα αποφέρει 350 εκατ. ευρώ

* Από τις νέες ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα υπάρξει όφελος 170 εκατ. ευρώ

* Από την κοινή είσπραξη εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, το δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει σε 140 εκατ. ευρώ

* Από τον συμψηφισμό των οφειλών στον ΟΓΑ με τις καταβαλλόμενες αγροτικές επιδοτήσεις, θα προκύψει όφελος 85 εκατ. ευρώ, και

* Η μείωση της ανασφάλιστης εργασίας λόγω εντατικοποίησης των ελέγχων, θα αποφέρει 55 εκατ. ευρώ.

Στη 2η θέση του «καταλόγου», είναι το εκτιμώμενο όφελος των 300 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω της βελτίωσης της φορολογικής συμμόρφωσης και Διοίκησης.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι:

-από την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο σύνολο του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα προκύψουν 60 εκατ. ευρώ

-από την περικοπή δαπανών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΔΕΚΟ, θα προκύψει όφελος 100 εκατ. ευρώ

-από τις νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών (κυρίως σε Υγεία και Παιδεία), το δημοσιονομικό όφελος θα είναι ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Πυρετώδεις συσκέψεις στο Μαξίμου

Στη χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μετά και την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Τρόικα: «Μη λέτε ότι δεν θα πάρετε μέτρα, γιατί θα τα πάρετε»

«Μη λέτε εκεί έξω ότι δεν θα πάρετε μέτρα, γιατί απλά θα τα πάρετε» φέρετε να είχε διαμηνύσει από την πλευρά της η τρόικα στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στα στελέχη της κυβέρνησης που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Τότε, σύσσωμη η κυβέρνηση είχε σπεύσει να υπεραμυνθεί των κόκκινων γραμμών της και να επαναλαμβάνει πως δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Σήμερα, έρχονται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών έρχεται η διευκρίνιση πως δεν πρόκειται για νέα μέτρα λιτότητας, αλλά για διαρθρωτικά. Σημειώνεται ωστόσο, πως ούτε με τα μέτρα των 1,3 δισ. φαίνεται να κλείνει η τρύπα του δημοσιονομικού κενού, το οποίο υπολογίζεται από τους δανειστές σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο θα υποστηρίξει εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το κενό του 2014 μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από διαρθρωτικές αλλαγές, κι ας μην έχει ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς.

Στουρνάρας στο CNBC: «Επικίνδυνη η λήψη νέων μέτρων»

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο αμερικανικό CNBC, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνηση ότι «η λήψη νέων μέτρων είναι επικίνδυνη».

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τι μέτρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, εάν όντως υπάρχει» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η προσαρμογή μέχρι τώρα ήταν τόσο τεράστια, που δεν μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα λιτότητας, δεν μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο του λαού».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, ακόμη, πως η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη διορθωτικών μέτρων που έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, τα οποία είναι πρόθυμη να λάβει, αλλά όχι μέτρα λιτότητας. «Γι’ αυτό αργούμε τόσο πολύ να καταλήξουμε τώρα σε αυτήν την αναθεώρηση. Είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας. Είναι επικίνδυνα. Θα πρέπει να επιτρέψουμε να τεθούν σε λειτουργία οι αυτόματοι σταθεροποιητές» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

«Όχημα» για τη διαπραγμάτευση το πρωτογενές πλεόνασμα

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί ότι έχει κατά τη διαπραγμάτευση το γερό χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρόκειται να επιτύχει από φέτος, για το οποίο θα αποφανθεί η Eurostat τον Απρίλιο. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 344 εκατ. ευρώ, ενώ πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 730 εκατ. ευρώ.

Επιθυμία της κυβέρνησης: Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων

Επιθυμία της ελληνικής πλευράς πάντως, είναι να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να εκταμιευθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η δόση του 1 δισ. ευρώ, καθώς τελειώνουν τα διαθέσιμα της χώρας στα τέλη του Ιανουαρίου. Επιπλέον, στις 11 του ίδιου μήνα λήγει και ομόλογο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί.

Παράλληλα, μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και ο προϋπολογισμός του 2014, ενώ και στο τέλος τους έτους θα πρέπει να έχει κλείσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης