Συντονιστείτε στο zougla radio και παρακολουθήστε live τις εξελίξεις

Τα ψέματα τελείωσαν. Ο Αντώνης Σαμαράς ήδη διερευνά τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, την ώρα που ο Φώτης Κουβέλης θέτει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, συναντήθηκε στις 12.30 με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Έκτοτε ξεκίνησε ο μαραθώνιος τηλεφωνικών και κατ’ ιδίαν επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 13.58 ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο εισέπραξε ένα «όχι». Στις 18.00 θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μία ώρα αργότερα θα έχει τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Άκαρπη η συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα

«Τηρούμε τη συμφωνία και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες οι οποίες μέσα από την ανάπτυξη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδας σε εκατομμύρια Έλληνες» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωσή του ήλθε και ως απάντηση στις αναφορές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την εκλογική νίκη του κόμματος δεν ανέφερε τον όρο επαναδιαπραγμάτευση.

«Πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Θέλω μόνο να σας πω ότι συνεχίζω την προσπάθεια. Έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «κόκκινη γραμμή» της ΔΗΜΑΡ

Eκτός από την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, «κόκκινη γραμμή» για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι και η άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή απαγκίστρωση από όρους και δεσμεύσεις του μνημονίου, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Φ. Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι δεν άκουσε τον κ. Σαμαρά να μιλά, χθες, για επαναδιαπραγμάτευση, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να μπουν όλα στο τραπέζι, σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών. Ανέφερε πως δεν θεωρεί αυτονόητο ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι πρωθυπουργός και τόνισε ότι θα πρέπει να συζητηθούν και τα ονόματα των υπουργών.


(Δεκάδες δημοσιογράφοι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο)

Εντολή στον Αντώνη Σαμαρά

Στην εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης προέβη ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, παραλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Με τη διερευνητική εντολή, ανέφερε κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παπούλια ο αρχηγός της ΝΔ, «θα επιδιώξω αμέσως να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μακράς πνοής με τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και το ευρώ», «που πιστεύουν ότι τηρώντας τις δεσμεύσεις μας, θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, προκειμένου να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν τη βασανιστική σημερινή πραγματικότητα της ανεργίας και των απίστευτα μεγάλων δυσκολιών που περνάει κάθε ελληνική οικογένεια».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αποφασιστική στο ζήτημα της κοινωνικής συνοχής -όχι μόνο από οικονομικής πλευρά αλλά και από την πλευρά της ασφάλειας- ενώ σημείωσε πως είναι επιβεβλημένη από όλους η εθνική συνεννόηση. Κλείνοντας, εκτίμησε πως υπάρχουν τα περιθώρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Συγχαίροντας τον κ. Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης, έτσι ώστε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, να μη μείνει ούτε μία ώρα ακυβέρνητη η χώρα.

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Π. Πικραμμένου

Δεν έκανε δεκτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, την παραίτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι με την έκδοση των αποτελεσμάτων λήγει και τυπικά η, κατά το Σύνταγμα, εντολή που είχε λάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Δεν αποδέχομαι την παραίτησή σας προσωρινά και θα χρειαστεί να δουλέψετε ακόμη λίγο. Ελπίζω να είναι μικρό το διάστημα και πολύ γρήγορα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Εκείνη τη στιγμή θα σας φωνάξω» απάντησε ο κ. Παπούλιας.

Στις 11.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος θα τον ενημέρωσε επίσημα για τα αποτελέσματα και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

Tα ποσοστά των κομμάτων

Oι κερδισμένοι και οι χαμένοι των εκλογών

Χτυποκάρδια μέχρι τέλους. Κάποιοι χαμογέλασαν, κάποιοι πικράθηκαν, καθώς απώλεσαν την κοινοβουλευτική τους θέση. Ονόματα ηχηρά, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, έμειναν εκτός της νέας επτακομματικής Βουλής… Οι αλλαγές του εκλογικού αποτελέσματος έφεραν ανακατανομές στις έδρες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να μείνουν εκτός και κάποιοι άλλοι να επιστρέψουν στα έδρανα.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ, στην Α΄ Αθηνών δεν εκλέγεται ο Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ στο Ηράκλειο ο κ. Δεικτάκης δεν εκλέχθηκε καθώς μπήκε στη λίστα ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης από τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Tο ΠΑΣΟΚ έχασε μία έδρα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ως εκ τούτου μένει εκτός Βουλής η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Φώφη Γεννηματά. Εκτός Βουλής και οι Μιχάλης Καρχιμάκης και Μ. Όθωνας, Ά. Διαμαντοπούλου, Δ. Λιντζέρης, Ελπίδα Παντελάκη από το ΚΚΕ, ενώ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν εξελέγησαν ο Γιάννης Μανώλης, ο Χρήστος Ζώης και ο Παύλος Κοντογιαννίδης. Από μακριά θα βλέπουν το Κοινοβούλιο επίσης οι Νάντια Γιαννακοπούλου (Μεσσηνία), Βασίλης Ιωάννου (Πρέβεζα), Χάρης Τσιόκας (Β’ Θεσσαλονίκης), Νικόλαος Σαμαράς (Φλώρινα) και Γιώργος Οικονόμου (Τρίκαλα).

Αντίθετα στα έδρανα επιστρέφουν ο Νίκος Σηφουνάκης (Λέσβου), η Άντζελα Γκερέκου (Κέρκυρας) και ο Π. Ρήγας (Κυκλάδων).

Πώς διαμορφώθηκε ο χάρτης

Πατήστε εδώ και δείτε αναλυτικά ποιοι μένουν και ποιοι αποχωρούν από τη Βουλή

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης