Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» μπορεί να βρίσκεται δυτικά της Πάφου (περί τα 60 χιλιόμετρα) αλλά όπως επισημαίνουν διεθνείς διπλωματικοί και πετρελαϊκοί κύκλοι, στην ουσία η Άγκυρα θα κάνει «μία τρύπα στο νερό». Οι παραπάνω κύκλοι χρησιμοποιούν αυτήν την έκφραση κατά κυριολεξίας θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισημάνουν αφενός την αδιέξοδη τακτική της τουρκικής διπλωματίας και αφετέρου το έλλειμμα στρατηγικής στόχευσης του τουρκικού Βαθέος Κράτους. Η περίφημη «γεώτρηση» δεν θα έχει ούτε πραγματικά και απτά αποτελέσματα από τεχνικής, οικονομικής και επιστημονικής απόψεως, ούτε όμως και πολιτικά οφέλη.
Η Άγκυρα λειτουργώντας «ως πειρατής», χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές και τεχνολογικές προδιαγραφές απλά επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις εκνευρίζοντας τον διεθνή παράγοντα και προκαλώντας ταυτόχρονα τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., την Ρωσία, την Αίγυπτο και βεβαίως το ΙσραήλΗ Άγκυρα λειτουργώντας «ως πειρατής», χωρίς τις απαραίτητες τεχνικές και τεχνολογικές προδιαγραφές απλά επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις εκνευρίζοντας τον διεθνή παράγοντα και προκαλώντας ταυτόχρονα (πρόκειται για μεγάλη όντως επιτυχία του τουρκικού ΥΠΕΞ) τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., την Ρωσία, την Αίγυπτο και βεβαίως το Ισραήλ. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αθήνα και η Λευκωσία αντιμετωπίζουν την κατάσταση με νηφαλιότητα και ψυχραιμία έχοντας επιστρατεύσει όλα τα δυνατά διπλωματικά όπλα καθώς και εκείνους τους διεθνείς μηχανισμούς ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας. «Στην ουσία η Άγκυρα πάσχει από διαχρονικό διπλωματικό παλιμπαιδισμό αλλά δυστυχώς παίζει με επικίνδυνα παιχνίδια» δήλωνε το Σαββατοκύριακο δυτικός διπλωμάτης σχολιάζοντας τα πέρα δώθε του «Πορθητή» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» αλλά και η ιστοσελίδα «omegapress.gr» η Τουρκία κατάφερε να αυτοαπομονωθεί ακόμη και από την Μόσχα προφανώς διότι με τους υδρογονάνθρακες το στρατηγικό διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό και άκρως σοβαρό και δεν επιδέχεται λεονταρισμούς και πειρατείες.
Απομονωμένη από όλον τον κόσμο, δυτικό και ανατολικό, η Τουρκία επιχειρεί απεγνωσμένα να επιβάλλει την πολύπλευρη παρανομία της στην Ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία με Navtex, εξήγγειλε γεώτρηση με το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), που ξεκίνησε ήδη και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Η γεώτρηση, σύμφωνα με τις συντεταγμένες της εν λόγω Navtex, αναμένεται να γίνει σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πέγειας.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και επικριτικές για την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η Τουρκία επέμεινε στις θέσεις της.
Οι ΗΠΑ, είναι άγνωστο τι ακριβώς θα κάνουν καθώς παρασκηνιακά φαίνεται ότι θα πιέσουν για λύση του Κυπριακού ώστε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων να «μοιραστούν ακριβοδίκαια», σύμφωνα με το Στέητ Ντιπάρτμεντ. Λύση όμως του Κυπριακού κανείς δεν αναμένει οπότε το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μέχρι το Φθινόπωρο.
Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ότι δεν θα αντιδράσει στρατιωτικά στην κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα επιδιώξει να ακυρώσει την τουρκική τακτική, διπλωματικά. Η Ύπατη Εκπρόσωπος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία της Ε.Ε. για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».
Όπως αναφέρει, «τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, «καλούμε επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια». Διαμηνύει δε, ότι η Ε.Ε. «θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο πλήρους αλληλεγγύης προς την Κύπρο».
Οι πραγματικές δυνατότητες
Υπάρχουν ωστόσο σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η γεώτρηση. Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι ειδήμονες, ουσιαστικά η Άγκυρα παίζει παιχνίδια εντυπώσεων προκαλώντας απλά αναστάτωση, καθώς δεν έχει αποκτήσει ακόμη επιστημονικές δυνατότητες για να κάνει αποτελεσματική γεώτρηση. Στο παρασκήνιο είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι, σειρά διεθνών εξειδικευμένων εταιρειών, των οποίων η συνεργασία είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση τέτοιων γεωτρήσεων, έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμμετέχουν σε περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο και η «Siem», στην οποία ανήκουν τα σκάφη υποστήριξης.
Υπό αυτό το πρίσμα αυτό που πραγματικά θα συμβεί είναι η πρόκληση τεχνητής έντασης, αλλά πλέον η Τουρκία έχασε πραγματικά πολύ χρόνο για να οργανωθεί και ήδη κάνει πολλά λάθη νομίζοντας ότι μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις της και να πραγματοποιήσει τις απειλές της. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό των πλοίων πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποιοι επιστήμονες αμφιταλαντεύονταν, τώρα είναι σίγουρο ότι δεν θα πάρουν το ρίσκο. Αυτό πιθανότατα μπορεί να επηρεάσει ακόμη και Τούρκους τεχνικούς καθώς δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός Τουρκίας γιατί θα κινδυνεύουν να συλληφθούν.
Από πολιτική άποψη λοιπόν, η Τουρκία συνεχίζει τους ανέξοδους λεονταρισμούς, μια πολιτική που δεν παράγει αποτελέσματα καθώς δεν έχει καμία συμμαχία να επιδείξει. Προφανώς η Άγκυρα μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, να επιχειρήσει την αποσταθεροποίηση στην περιοχή, αλλά γνωρίζει και τα όριά της. Και αυτήν τη στιγμή οι συσχετισμοί είναι συντριπτικά εναντίον της.
Συμπερασματικά, θα έχουμε μια περίοδο τεχνητής όξυνσης που προφανώς περικλείει κάποιους κινδύνους στην περιοχή, αλλά είναι προφανές ότι για την Τουρκία δεν θα υπάρχουν θετικές ειδήσεις. Και αυτό, είτε θα την κάνει πιο λογική, είτε θα οδηγηθεί σε παροξυσμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, με κάθε κίνηση που κάνει, η Άγκυρα χάνει έδαφος. Και αυτό είναι πολιτικό πρόβλημα του Ερντογάν και όχι της Κύπρου και των συμμάχων της.
Στις 9 Μαΐου στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας θα είναι ο επόμενος σημαντικός σταθμός των διπλωματικών ενεργειών της Λευκωσίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, τόσο από πλευράς Ε.Ε. με τη δήλωση της Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και από τον διεθνή παράγοντα με αντιδράσεις από χώρες όπως η ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά και από τη στήριξη χωρών από τις τριμερείς συνεργασίες, όπως η Αίγυπτος.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στον «Φιλελεύθερο» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει ενώπιον των μελών του Άτυπου Συμβουλίου τις ενέργειες της Άγκυρας, οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα, γίνονται διάφορες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε να υπάρξει κόστος προς την Τουρκία ως συνέπεια των ενεργειών της. Μια κίνηση η οποία ήταν αναμενόμενη από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης γνωρίζοντας τις προθέσεις της Άγκυρας η οποία εδώ και αρκετό καιρό απειλεί και προβαίνει σε διάφορες προκλήσεις όχι μόνο εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στο Αιγαίο. Αυτό εξηγεί και την άμεση αντίδραση που υπήρξε το Σάββατο από την Ύπατη Εκπρόσωπο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε..
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων οι αρμόδιες Αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της ΠάφουΣύμφωνα επίσης με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων οι αρμόδιες Αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της Ε.Ε. αλλά και γειτονικά κράτη. Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.
Μετά την έκδοση σχετικής παράτυπης τουρκικής navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ο «Πορθητής» συνοδευόμενος από τρία υποστηρικτικά πλοία, έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο που βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακάμα και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Η περιοχή εμπίπτει εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του χθες στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδόμου, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει σειρά από προληπτικά μέτρα, κάποια από τα οποία ήδη εφαρμόζονται, άλλα είναι στη διάθεσή μας για παν ενδεχόμενο. «Δεν κρίνουμε θετικό και προς όφελος της Δημοκρατίας να δημοσιοποιήσουμε όλα αυτά τα μέτρα» ανέφερε.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει μαζί με την Ε.Ε., αυτό που η Ε.Ε. καταδικάζει και θεωρεί απαράδεκτο ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπήρξαν ούτε υψηλοί τόνοι, ούτε διθύραμβος, ούτε από τον υπουργό Εξωτερικών ούτε από τον Πρόεδρο της Κύπρου. «Κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αξιοποιώντας ερείσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, κατά γενική ομολογία, είναι αυξημένα. Δεν υπήρχε πάντοτε ούτε αυτή η τόσο στενή σχέση με τα γειτονικά κράτη, όπως η Αίγυπτος την οποία ακούσαμε, ή το Ισραήλ. Καλλιεργήθηκαν αυτές οι σχέσεις περισσότερο. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα χειριστεί υπεύθυνα αυτή την υπόθεση υπενθυμίζοντας ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μέχρι τώρα εφαρμόζεται κανονικά, ασχέτως κάποιων δυσοίωνων προβλέψεων.
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Κύπρου θα ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση τύπου Κραν Μοντανά με την παρουσία και δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος είπε ότι «μια συνάντηση με το σχήμα που υιοθετήθηκε στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά με τη συμμετοχή και της Ε.Ε., είναι κάτι που αυτομάτως φέρει την Τουρκία απέναντι στην υποχρέωσή της να τοποθετηθεί για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την αλλαγή και κατάργηση της διαδικασίας των εγγυήσεων-επεμβάσεων.
Ένταλμα σύλληψης
Τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» (Πορθητής) και των υποστηρικτικών πλοίων που το συνοδεύουν ζητεί με μήνυμά του το Ράδιο Κύπρος, απευθύνοντας παράλληλα προειδοποίηση για σύλληψη όλων όσοι εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειές του εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μέσω ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, κληθείς να σχολιάσει αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του προσωπικού του γεωτρύπανου της Τουρκίας, είπε ότι «οι προσωπικές ευθύνες που έχουν με βάση το δίκαιο, πρόσωπα, τα οποία ενέχονται σε τυχόν τέτοιες παράνομες δραστηριότητες υπάρχουν και μπορεί να αναζητηθούν. Είναι ένα από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση. Αυτοί που ως επικεφαλής σκαφών, ή ως υποστηρικτικές υπηρεσίες ενέχονται στην παραβίαση, εφόσον αυτή γίνει, της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομες εργασίες, μπορούν να διωχθούν στη διεθνή δικαιοσύνη».
Αντίδραση από ΗΠΑ και Ρωσία
Στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας αντέδρασαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποθαρρύνουν κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, αναφέρει χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τη μακρόχρονη πολιτική τους -προστίθεται στη δήλωση- οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική της οικονομική ζώνη και πιστεύουν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με ανακοίνωσή του το Σάββατο εκφράζει βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ απευθύνει έκκληση για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση και επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση σχετικά με την τουρκική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Αυστηρή γλώσσα από Αίγυπτο προς Τουρκία
Σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ανακοίνωση με την οποία καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις όποιες ενέργειές της για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Μάλιστα, το Κάιρο χαρακτηρίζει την πράξη αυτή της Άγκυρας, ως μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας» που «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως γράφουν και τα τοπικά δημοσιεύματα που αναμεταδίδουν την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».
Επίσης, επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες».
Και η επίσημη δήλωση συνεχίζει για την προειδοποίηση του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με «οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την αναγκαιότητα σεβασμού των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».
Πολεμικοί τόνοι από την Άγκυρα
Πολεμικούς τόνους διατηρεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου ανοικτά της Κύπρου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο τα οποία πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο διαμήνυσε χθες ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του λαού της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να μην επιτρέψει κανένα τετελεσμένο.
Είχε προηγηθεί η απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στη δήλωσή της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι απορρίπτει τη δήλωση της Φεντερίκα Μοργκερίνι. «Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει και προηγουμένως, θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και τώρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δεν διστάζει με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, που αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, που απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας και που παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονομερείς δραστηριότητες».
«Μία λογική προσέγγιση που θα απέτρεπε τη μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή θα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές εκτός Ανατολικής Μεσογείου να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια, δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Πηγές: «Φιλελεύθερος» και OmegaPress