«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, το υψηλό ποσοστό πολιτών που αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, και ενώ οι αρχές σκοπεύουν να τον επιβάλλουν σε διάφορους νευραλγικούς ή μη κλάδους του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέρα.

Η αντίθεση αυτή στο μέτρο εκφράστηκε για ακόμη μια φορά χθες, Κυριακή 29/8, με ογκώδη συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα, στο συλλαλητήριο που σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια, συμμετείχαν σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 15.000 πολίτες και υγειονομικοί. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zougla.gr, ορισμένοι αντιτίθενται γενικά στη χρήση των συγκεκριμένων εμβολίων, εκφράζοντας διαφόρων ειδών απόψεις περί αυτών, ενώ άλλοι αντιδρούν συγκεκριμένα στο μέτρο της υποχρεωτικότητας, θέτοντας ζητήματα συνταγματικών ελευθεριών.

Δείτε ολόκληρο το συλλαλητήριο καθώς και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο βίντεο που μετέδωσε ζωντανά το zougla.gr:

Δείτε βίντεο από τη διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη: 

 

Κι ενώ οι εμβολιασμοί δεν φαίνεται να αυξάνονται με τον ρυθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση, καθώς «για να χτιστεί το τείχος ανοσίας πρέπει να εμβολιαστούν άλλο 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας», οι αρχές ετοιμάζονται για ρήξη με συγκεκριμένες ομάδες που αρνούνται τον εμβολιασμό. Από την 1η Σεπτεμβρίου, επέρχεται η αναστολή εργασίας σε όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαμηνύει ότι νόμος θα τηρηθεί στο «ακέραιο». Παράλληλα, θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. 

Οι ανεμβολίαστοι δεν δείχνουν να πείθονται ούτε από τις εκκλήσεις ούτε από τα αυστηρά μέτρα κυρώσεων, κι η κυβέρνηση πλέον πρέπει να λύσει έναν δισεπίλυτο γρίφο, που θα την απασχολεί έντονα το επόμενο διάστημα, κι ενώ τα ημερήσια κρούσματα δεν πέφτουν κάτω από τις 3.000.

Υψηλό φυσικά είναι και το πολιτικό κόστος και στο Μαξίμου αναζητούνται οι κατάλληλοι χειρισμοί, ώστε και να επιτευχθεί ο στόχος που θέτουν οι αρμόδιες επιτροπές, αλλά και να μην υπάρξουν σοβαρές απώλειες στα ποσοστά όσων δηλώνουν τη στήριξή τους στη Νέα Δημοκρατία. Από την κατάσταση αυτή ωστόσο δεν φαίνεται να κερδίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς σχεδόν όλα τίθενται ανοιχτά υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. 

Προσωρινό “όχι” από το ΣτΕ

Την ίδια ώρα, προσωρινό «όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο αίτημα για «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε γιατρούς και διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων που αντιδρούν στο μέτρο της κυβέρνησης το οποίο τους οδηγεί σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, εφόσον δεν εμβολιαστούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Γ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ υπό την προεδρία της αντιπροέδρου κυρίας Κωνσταντινίδου απέρριψε τέσσερις αιτήσεις που είχαν καταθέσει νοσοκομειακοί γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων από όλη τη χώρα, ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για να «μπλοκάρει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους.  Αναμένεται να εξετάσει το Τμήμα αν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής ή όχι.

Οι τέσσερις προσωρινές διαταγές αφορούν 115 συνολικά προσφεύγοντες. Εν τω μεταξύ εκκρεμεί στην Ολομέλεια ΣτΕ ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ (έκδοση δηλαδή προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης για υποχρεωτικότητα).

Στις προσφυγές μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, αποτελεί μια νομοθετική επιλογή που θίγει τα καίρια συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι, κατά την άποψή μας, αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη».

Τα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους είναι τα ακόλουθα:

Μάσκα παντού

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στο εξής σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Αναστολή εργασίας

Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή -χωρίς την παραμικρή παράταση- υγειονομικοί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές πρωτοβάθμιας υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών. Στο μέτρο υπάγεται, με βάση το  άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, όλο το προσωπικό των:
■ Ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας,
■ Διαγνωστικών κέντρων
■ Κέντρων αποκατάστασης
■ Κλινικών
■ Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας
■ ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.

Γιατροί και φαρμακοποιοί

Στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού υπάγονται από την 1η Σεπτεμβρίου και ιδιώτες γιατροί, όπως και οι φαρμακοποιοί. Μάλιστα, η πιστοποίηση του εμβολιασμού τους θα γίνεται με συστηματικούς ελέγχους στο Μητρώο Εμβολιασμού και σε περίπτωση μη εμβολιασμού θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και κυρώσεις που ήδη προβλέπονται στο άρθρο 206 του Νόμου 4820/2021. Σύμφωνα με αυτό, στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, το πρόστιμο κυμαίνεται από 20.000 έως 200.000 ευρώ.

Ιδιωτικός – Δημόσιος τομέας

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν από τις 13

Σεπτεμβρίου και εξής ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος του κάθε τεστ ανέρχεται στα 10 ευρώ και θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο, ενώ γίνονται δεκτά μόνο όσα από τα τεστ πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Μετά το τεστ, ο εργαζόμενος θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID free app από τον εργοδότη.

Ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες

Σε δύο υποχρεωτικά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται από τις 13 Σεπτεμβρίου:
■ Εκπαιδευτικοί
■ Ακαδημαϊκοί
■ Εργαζόμενοι σε τουρισμό
■ Εργαζόμενοι σε εστίαση
■ Εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Μαθητές και φοιτητές

■ Δύο self tests την εβδομάδα υποχρεούνται να κάνουν οι μαθητές, οι οποίοι μπορούν να τα προμηθεύονται εντελώς δωρεάν, αλλά θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν το αποτέλεσμά τους στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.
■ Είσοδος στα πανεπιστήμια και στις σχολές υποχρεωτικά με 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου ή PCR τεστ την εβδομάδα.

Αυτά πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη που βαραίνει τον φοιτητή (10 ευρώ για το rapid test) και αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Ταξίδια με τα ΜΜΜ

Εφικτή παραμένει η δυνατότητα ταξιδιού για τους ανεμβολίαστους πολίτες τόσο προς τα νησιά όσο και προς τις ηπειρωτικές περιοχές και με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ) εφόσον προσκομίσουν στο σημείο αναχώρησης εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν από το ταξίδι για τους ενήλικους και ανήλικους 12-17 ετών, που έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη, έναντι 10 ευρώ το τεστ. Για την αναχώρηση είναι υποχρεωτική η επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή COVID free app από τον ιδιώτη.

Οσον αφορά το ταξίδι ανήλικων 5-11 ετών με μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι δυνατό εφόσον το ανήλικο άτομο προβεί σε self test που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή να το αγοράσει ο κηδεμόνας του από φαρμακείο.

Ανησυχία του ΠΟΥ

Το πρόβλημα του όχι ικανοποιητικού ποσοστού των εμβολιασμένων, σύμφωνα με αυτά που ζητούν οι υγειονομικές αρχές, δεν είναι μόνο ελληνικό φυσικά. Ο ΠΟΥ σε σημερινή του ανακοίνωση εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, μια αύξηση στα ποσοστά μετάδοσης του κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες είναι «βαθιά ανησυχητική», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει «αξιόπιστη» πρόβλεψη για 236.000 επιπλέον θανάτους από την COVID-19 στην Ευρώπη ως την 1η Δεκεμβρίου, σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας ανησυχία για την πρόσφατη «στασιμότητα» του ρυθμού εμβολιασμού στην ήπειρο.