Την Κομοτηνή επέλεξε ο πρωθυπουργός για την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου με διπλό προφανή στόχο. Αφενός να στείλει μήνυμα στην κομματική βάση ότι προέχουν τα μείζονος σημασίας εθνικά ζητήματα και δη οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και αφετέρου να επιχειρήσει την απεμπλοκή του ιδίου και της κυβέρνησης από τη σκανδαλολογία και την υπόθεση της Siemens, που στην τελική της μορφή γυρνά μπούμερανγκ στην κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.

Έξαλλος ο Επίτροπος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολύ πρόσφατη συνάντηση του κοινοτικού Επιτρόπου, Σταύρου Δήμα, με τον πρωθυπουργό έληξε άδοξα. Ο Επίτροπος αποχώρησε με την αίσθηση ότι ο Κώστας Καραμανλής, αν και δεν του ανέφερε τίποτε σχετικό, δε θα ικανοποιούσε το αίτημά του για παράταση της θητείας του στην Κομισιόν. Ο κ. Δήμας επελέγη ως ο καλύτερος επίτροπος την περασμένη πενταετία και του έγινε πρόταση να αναλάβει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να χειριστεί την επερχόμενη δύσκολη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, όπου η αναμενόμενη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη για το περιβάλλον επιβάλλει δύσκολους χειρισμούς.

Ο Κώστας Καραμανλής άφησε την εντύπωση πως έχει υποσχεθεί σε κάποιον άλλον τη θέση της Ελλάδας στην Κομισιόν. Κανείς δε γνωρίζει τις ακριβείς προθέσεις του πρωθυπουργού, αν και πολλά λέγονται. Κλειδί στο «φάγωμα» του Σταύρου Δήμα είναι βεβαίως ο Γιώργος Σουφλιάς. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου σε κατ’ ίδίαν συνομιλία με δημοσιογράφο έλεγε: «Τον Σταύρο Δήμα τον τιμούμε και θα τον τιμήσουμε αν παραστεί ανάγκη». Είχε προηγηθεί μία εσωτερική ζύμωση στο ΠΑΣΟΚ για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να «παίξουν», σε περίπτωση που ο Κάρολος Παπούλιας αρνηθεί να είναι υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της Δημοκρατίας. «Είναι αμφίβολο αν ο κ. Παπούλιας θα δεχτεί να είναι υποψήφιος μετά τα όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα», ακούστηκε να εξηγεί ανώτερο στέλεχος του κινήματος.

Ο Σταύρος Δήμας, λοιπόν, ήταν ένα από τα ονόματα που ανήκουν στον Κεντροδεξιό χώρο, που έπεσαν στο τραπέζι της εσωτερικής ζύμωσης στο ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές πως, αν αρνηθεί ο Κάρολος Παπούλιας τη δεύτερη θητεία, τότε ο νέος πρόεδρος θα προέρχεται από το χώρο της Κεντροδεξιάς. Αυτό απαιτεί το πολιτικό «savoir vivre». Αποτελεί παράδοση η εναλλαγή στον προεδρικό θώκο ατόμων που εκπροσωπούν τους χώρους της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ημέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο, μία «αόριστη» φήμη έκανε τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων στην Αθήνα. Η φήμη επέμενε πως το ΠΑΣΟΚ, διά αντιπροσώπου, προέβη σε μία περίεργη κίνηση. Συγκεκριμένα, πρότεινε σε ανώτατο στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές. Η φήμη έφερε τον Σταύρο Δήμα να είναι ο αποδέκτης αυτής της πρότασης.

Είναι προφανές πως η διαρροή αυτής της φήμης είχε να κάνει με μία μεθόδευση που στόχος της ήταν η απαξίωση του Κορίνθιου πολιτικού. Ο Σταύρος Δήμας ζήτησε και πέτυχε την κάθοδο του υιού του στις επερχόμενες εκλογές στην Κορινθία. Ηλίου φαεινότερο πως ο έτερος Καππαδόκης της Κορινθίας, ο κ. Παπαληγούρας, δεν είδε με καλό μάτι αυτήν την προοπτική, σημειώνουν με νόημα οι άσπονδοι φίλοι του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Στην Κορινθία εκλέγονται παραδοσιακά δύο βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και δύο από τη Νέα Δημοκρατία.

Η ευκαιρία αυτή δεν ξανάρχεται

Είναι, λοιπόν, σαφές πως ο Σταύρος Δήμας δε θα απεδέχετο μία πρόταση ενσωμάτωσής του στην αξιωματική αντιπολίτευση παρά την καταλυτική κόντρα του με τον Γιώργο Σουφλιά και τη μεθόδευση της απομάκρυνσής του από την Κομισιόν. Ο σημερινός Επίτροπος δε θα υπονόμευε το πολιτικό μέλλον του υιού του. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως στη Νέα Δημοκρατία γίνεται η διαχείριση των τελευταίων εκκρεμοτήτων. Η έλευση Χριστοφοράκου εντός των επομένων ημερών επιταχύνει αναγκαστικά τις εξελίξεις. Η υπόθεση «Κώστας Γείτονας» αποτελεί μία (και τελευταία) ευκαιρία για τον Κώστα Καραμανλή να προσφύγει στις κάλπες με την ελπίδα της μείωσης των αναμενομένων απωλειών. Πρόκειται, βεβαίως, για την εφαρμογή της ρήσης «το μη χείρον βέλτιστον» που για τη Ρηγίλλης μεταφράζεται ως αποφυγή της απολύτου καταστροφής. Άλλωστε, ο Βαρθολομαίος, ο έτερος αποδέκτης «μαύρου χρήματος», είναι νεκρός. Ως γνωστόν, οι νεκροί απολαμβάνουν της άκρας του τάφου σιωπής.

Ο ΣΥΝ είναι πλην

Ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να ξεκαθαρίσει στη SIEMENS, τον Χριστοφοράκο και τους ψηφοφόρους του, πως είναι αποφασισμένος να καρατομήσει όλους όσους ενεπλάκησαν στα «χωρικά ύδατα» της SIEMENS. Προφανώς και η κίνησή του αυτή δεν είναι αρκετή. Βασίζεται, ωστόσο, στα ευρήματα των εσωτερικών δημοσκοπήσεων, που φέρουν την κοινωνία να έχει αποφασίσει την «εκδίωξη» της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όχι και την επιβράβευση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ένα από τα πολύπλοκα πολιτικά συναισθήματα που κατατρέχουν την ελληνική πραγματικότητα ανέκαθεν. Σε αυτήν τη δυναμική της κοινωνίας βασίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ώστε να διατηρεί τις ελπίδες του. Το σύνθημα «εγώ δε χρωστάω σε κανένα» αυτήν την έννοια έχει. Υφίσταται και ένας λόγος που ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ως «δυναμική πολυσυλλεκτικότητας» και το γνωρίζει. Στα τέλη Αυγούστου αρχίζει η αναπόφευκτη συγκρουσιακή πορεία εντός της Κουμουνδούρου. Αλέκος ή Αλέξης, Ανανεωτικοί ή Αριστερό Ρεύμα με Αριστεριστές; Ο χώρος του ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ είναι πλην και τα μαχαίρια ακονίζονται με τις ημερομηνίες να καραδοκούν.

Ο «μαύρος Σεπτέμβρης»

Με αυτά τα δεδομένα, οι ημερομηνίες ορόσημο που θα καταδείξουν τις προθέσεις του Κώστα Καραμανλή, δεν είναι πάνω από τρεις, αφού στις 6 Σεπτεμβρίου και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τα πράγματα θα πρέπει λογικά να είναι ξεκάθαρα. Οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις και η συμπεριφορά των target groups του Γιάννη Λούλη, του εκ των πραγμάτων Κάλχα της Νέας Δημοκρατίας, θα αποτελέσουν στο διάστημα 17 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου το αντικείμενο μελέτης στο Μαξίμου. Ήδη, ο Κώστας Καραμανλής άρχισε ανήμερα της Μεγαλόχαρης τη «μεγάλη πορεία» προς την αναπόφευκτη κάλπη. Βοηθούντος και του Επιτρόπου Αλμούνια, όστις επί της ουσίας συναποφασίζει για την ημερομηνία των εκλογών, καθότι το ταμείον είναι μείον, ο πρωθυπουργός αγνόησε την παράδοση και απεύθυνε πολιτική ομιλία στην Κομοτηνή σε ένα κατεξοχήν δικό του ακροατήριο (Πανθρακικό Συνέδριο), την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όχι, δεν πρόκειται για ιεροσυλία. Πρόκειται για άτυπη έναρξη του οδοιπορικού προς τις κάλπες. Η Κομοτηνή είναι τοποθεσία σύμβολο για τα ελληνοτουρκικά. Τα εθνικά ζητήματα θα διαδραματίσουν «ρόλο άλλοθι» στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το οδοιπορικό του Κώστα Καραμανλή αρχίζει από τη Θράκη με προοπτική να εντάξει και τα Δωδεκάνησα στους ενδιάμεσους σταθμούς. Τα νησιά Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Ρω, αποτελούν βέλη στη φαρέτρα του ΛΑΟΣ λόγω της αλλαγής της τουρκικής τακτικής στο Αιγαίο και της de facto κατάργησης του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ για το Μορατόριουμ στο Αρχιπέλαγος. Ως προς τις εντυπώσεις και μόνον, ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει κανένα λόγο να παραχωρήσει το προνόμιο της διαχείρισης του ζητήματος στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Είναι ζήτημα πολιτικής άλγεβρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης