«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου αφιερώματος της Guardian στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο εξώφυλλο της ημερήσιας βρετανικής εφημερίδας απεικονίζεται προβληματισμένος σε γαλανόλευκο φόντο και δίπλα του φαίνονται οι αριθμοί της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 9 γραμμές της παρατίθενται οι αριθμοί:

– Μείωση κατά 25% της εγχώριας παραγωγής και βιομηχανίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Μείωση κατά 28,5% στην κατανάλωση φαγητού

– Περικοπές κατά 61% στη μέση σύνταξη-εξπρές

– 45% των συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– 26% ανεργία, με το ποσοστό αυτό στις ηλικίες κάτω των 25 να σκαρφαλώνει στο 50%.

Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα που το υπογράφουν οι Lary Elliott και Ian Traynor γίνεται αναφορά στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη ρευστότητας και την ανάγκη επίσπευσης των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι ο κ. Στουρνάρας τονίζει στην έκθεσή του πως η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος μιας «ανεξέλεγκτης κρίσης».

Στο ίδιο άρθρο ο Guardian παραθέτει δηλώσεις αξιωματούχου των Βρυξελλών, ο οποίος επισημαίνει: «Οι εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα δεν θα πάρουν πολύ χρόνο. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο ελληνικό γήπεδο. Πραγματικά πιστεύω ότι όλα θα τελειώσουν πολύ σύντομα».

Συνεδρίαση Eurogroup – Η τελευταία ρεαλιστική ευκαιρία

Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι τονίζουν ότι «η συνεδρίαση (του Eurogroup) θεωρείται από πολλούς ως η τελευταία ρεαλιστική ευκαιρία για συμφωνία πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος σε 12 ημέρες από σήμερα». Παρ’ όλα αυτά, δίνουν ελάχιστες πιθανότητες για μια σημαντική εξέλιξη στις σημερινές συνομιλίες.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε τελικά να βρεθεί όχι μονό εκτός του ευρώ αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι «νομικά “ασαφές”» το πώς μια χώρα θα μπορούσε να φύγει από το ευρώ σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι απόψεις Σουλτς ταυτίζονται με τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί σε “μια επώδυνη διαδρομή” αν εξέλθει από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης