Με την επανάληψη της φράσης «Ναι γίνεται» ο πρωθυπουργός προσπάθησε με μία ομιλία της τάξης των 6.000 λέξεων να τονώσει το ηθικό της κυβέρνησης του κατ’ αρχάς, της κοινωνίας στη συνέχεια με την προοπτική των δομικών αλλαγών στο κράτος, τους θεσμούς και το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε πως έως το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό καθεστώς, στον ΟΣΕ, στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, στο νομικό καθεστώς των Επενδύσεων, στο καθεστώς απονομής και λειτουργίας γενικότερα της Δικαιοσύνης.

Δεσμεύτηκε για την μείωση φορολογία σε επιχειρήσεις με επενδυτική δραστηριότητα από το 24% στο 20% από το 2011 αλλά και πώς κάθε μεγάλη επένδυση θα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερα φορολογικά κριτήρια σε ορίζοντα δεκαετίας ώστε οι επιχειρηματίες επενδυτές να είναι σε θέση να καθορίζουν την στρατηγική τους πάνω σε σταθερά δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την απλοποίηση και εξορθολογισμό της έκδοσης αδειών λειτουργίας των επενδύσεων και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Επίσης δεσμεύτηκε για την πάταξη της διαφθοράς, η οποία έχει άμεση σχέση με το επενδυτικό μέλλον της χώρας , το κόστος της οποίας ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ ή 20 δις ευρώ ετησίως.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στον σχεδιασμό με άξονα την «Πράσινη Ανάπτυξη». Στον προγραμματισμό αυτό σχεδιάζεται η δημιουργία 250.000 θέσεων εργασίας 27.000 εκ των οποίων θα είναι μόνιμες.

Η Παιδεία, το Κράτος Πρόνοιας και ο τομέας της Υγείας, το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων έως το τέλος του 2010, αποτελούν τους άμεσους στόχους του κυβερνητικού σχεδιασμού κατά τον κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επετέθη κατά της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για την διαχείριση των οικονομικών της χώρας κατά την πενταετή παρουσία της στην εξουσία, όσο και για την στάση της κατά τους τελευταίους 11 μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Το βασικό motto της πρωθυπουργικής ομιλίας ήταν η συνεχής επανάληψη του «Ναι γίνεται», «Ναι η Ελλάδα μπορεί», σε μια προσπάθεια να εμφυσήσει αισιοδοξία σε μια κοινωνία που εκφράζει με όλους τους δυνατούς τρόπους της απαισιοδοξία της για το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Στην επιχειρηματολογία του έκανε χρήση σχολίων και εκτιμήσεων παραγόντων του εξωτερικού. επιμένοντας πως οι προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων μηνών έχουν εντυπωσιάσει την διεθνή κοινή γνώμη και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ο κ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, ούτε στο παράδοξο φαινόμενο να επισημαίνονται θετικά σχόλια για τις προσπάθειες επίτευξης του στόχου μείωσης των ελλειμμάτων, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται μια συνεχής και δυστυχώς αμείωτη πίεση των διεθνών αγορών επί της ελληνικής οικονομίας.

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού  στη ΔΕΘ:

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης