Θέλουν, το ζήτημα όμως είναι αν μπορούν. Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν προτάσεις για τη λήψη μέτρων με στόχο την ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα όμως, προέκυψαν και διαφωνίες μεταξύ των κρατών – μελών στη διάρκεια της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και είχαν στόχο την αναζήτηση μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο, που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα. Κυρίαρχος στόχος της Κομισιόν, όπως διαφάνηκε, είναι η εξασφάλιση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων πολιτών μέσω της βελτίωσης του εισοδήματός τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν τη χορήγηση κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, εντατικοποίηση ελέγχων των τιμών και διαφάνεια στα πετρελαϊκά αποθέματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έθεσε εκ νέου την πρόταση για “πάγωμα” του ΦΠΑ στα καύσιμα. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, στόχος είναι με αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθούν οι ψαράδες, οι αγρότες και οι οδηγοί φορτηγών που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τις αυξημένες τιμές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ζήτησε κοινό παρανομαστή δράσης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ, πρότεινε στους ομολόγους του την εισαγωγή ενός ενιαίου φόρου στα βραχυπρόθεσμα κέρδη στα χρηματιστήρια, τα οποία αποτελούν προϊόν κερδοσκοπικών κινήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καυστική παρέμβαση πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κάλεσε την Ευρώπη να “παρέμβει” στο “υπερτιμημένο” – όπως το χαρακτήρισε- ευρώ, που ταλανίζει την οικονομία. Παράλληλα, επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμώντας ότι θα πρέπει να “διευρύνει” το έργο της και να μην ασχολείται μόνο με τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Το θέμα του «όχι»

Σχετικά με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, οι ευρωπαίοι ηγέτες διέκοψαν αργά το βράδυ της Πέμπτης τις εργασίες της Συνόδου χωρίς να κατορθώσουν να πείσουν την Δημοκρατία της Τσεχίας να δεσμευτεί σαφώς υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης, έπειτα από το ιρλανδικό “όχι” που την έθεσε υπό αμφισβήτηση.

Στο «τραπέζι» και η ΠΓΔΜ

Το θέμα της ΠΓΔΜ αναμένεται να εξεταστεί στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας εργασιών της Συνόδου. Πάντως η ΕΕ κατέστησε σαφές στην ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να επιλύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα για την ονομασία της, πριν οριστεί ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης