Τη δημιουργία ενός προγράμματος, σε επίπεδο δήμων, που θα αντιμετωπίζει τα θέματα του βίαιου εξτρεμισμού και του ριζοσπαστισμού, τα οποία οδηγούν στην τρομοκρατία τη στιγμή που αυτά εμφανίζονται στην κοινωνία, πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στον «Διάλογο Περιφερειακής Πολιτικής με Νομοθέτες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σχετικά με τη δίωξη, την αποκατάσταση και την επανένταξη αλλοδαπών τρομοκρατών», που διοργανώθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Ακριβώς επειδή οι δήμοι, οι κοινότητες και οι δήμαρχοι είναι πολύ κοντά στην κοινωνία και γνωρίζουν τι γίνεται, σε συνεργασία με την Αστυνομία και ειδικούς επιστήμονες, θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα πρόληψης της εγκληματικότητας και να σταματήσουμε τα φαινόμενα αυτά προτού φτάσουν στο επίπεδο της τρομοκρατίας», δήλωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα τα οποία θα αφορούν στον σωφρονισμό εκείνων που συλλαμβάνονται για τρομοκρατία και σημείωσε ότι απαιτείται από τα κράτη ένα κοινό πεδίο δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως σε περιφερειακό, για να δοθούν επαρκείς λύσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο κ. Βορίδης ανέπτυξε το σχέδιο που εφαρμόζει η χώρα μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έχοντας στην αιχμή του τη θωράκιση των συνόρων της πατρίδας μας. Στην κατεύθυνση αυτήν, ο υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει βελτιστοποιήσει τον έλεγχο εισόδου στα σύνορά της, αξιοποιώντας αφενός τα βιομετρικά δεδομένα και αφετέρου τη βάση δεδομένων της Ιντερπόλ, μέσω της οποίας χαρτογραφούνται οι κινήσεις των τρομοκρατών.