«The game is over» διεμήνυσαν εκ νέου και με τον πλέον εμφατικό τρόπο Μέρκελ, Τουσκ και Γιουνκέρ, μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσδιόρισαν χρονικά την λήψη οποιασδήποτε απόφασης έως την προσεχή Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής, ενώ η πλειονότητα αυτών δεν δίστασε να μιλήσει ανοικτά για το σενάριο «Grexit», σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με την Ελλάδα.

Χρησιμοποιώντας σκληρούς τόνους και προειδοποιώντας ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, αναφέρθηκαν ακόμη και στο ενδεχόμενο εφαρμογής ενός «Plan B» που θα περιλαμβάνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα μας…

Ανοιχτό το ενδεχόμενο Grexit άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτό ηγέτες της ευρωζώνηςΟι σκληρές δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ αναδεικνύουν τις προθέσεις τους εν όψει της συνέχειας. Η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι η ελληνική πρόταση πρέπει να έχει κατατεθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με την ίδια, ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εκπνέει την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα, σε περίπτωση συμφωνίας, θα είναι πολύ μεγαλύτερο και σκληρότερο από αυτό που συζητείτο μέχρι πρότινος.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε ασυνήθιστα ψηλούς τόνους αναφέρθηκε ανοιχτά στο ενδεχόμενο Grexit, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις των συνομιλιών της Κυριακής.

«Ποιοι είναι αυτοί που με λένε τρομοκράτη; Είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ αλλά να μας πει η Ελλάδα που το πάει», τόνισε ο κ. Γιουνκερ.

Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω non-paper, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

Της Συνόδου Κορυφής προηγήθηκε τετραμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όπου, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, οι φωνές που ζητούν πρόγραμμα-γέφυρα, προκειμένου να επιτευχθεί η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας και να καλυφθούν προσωρινά οι τρέχουσες ανάγκες της οικονομίας, ολοένα και πληθαίνουν.

Χρηματοδοτική ανάσα 7 έως 10 δισ. ευρώ επιζητεί η κυβέρνηση, προκειμένου να κερδίσει χρόνο έως ότου βρεθεί οριστική λύσηΌπως, άλλωστε, υπογραμμίζουν κύκλοι της κυβέρνησης, «η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν “ακούμε” και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η “μεγάλη βιώσιμη συμφωνία”».

Πηγές, μάλιστα, προσδιορίζουν το απαιτούμενο ποσό στα 7 έως 10 δισ. ευρώ, που θα διατεθεί για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, το σχέδιο για πρόγραμμα fast track που θα προσφέρει την απαιτούμενη «ανάσα» στην κυβέρνηση προσκρούει, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, στην αδιαλλαξία του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ζητεί «εδώ και τώρα» μόνιμη λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Η παρθενική παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup αποκόμισε θετικά σχόλια, ωστόσο, οι εντυπώσεις δεν υποκατέστησαν την ουσία, που θέλει τους εταίρους να σκληραίνουν τη στάση τους και να απαιτούν νέο συγκεκριμένο σχέδιο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται, ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της ευρωομάδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να παρουσιαστούν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσεχές σαββατοκύριακο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής.

Αναμένει ελληνικό αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας το Eurogroup

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Eurogroup αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει νέο αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας από τον ESM την Τετάρτη, αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup. Όπως αναφέρεται, το Eurogroup είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, στον απόηχο του νέου ελληνικού αιτήματος, εφόσον αυτό υποβληθεί έγκαιρα.

Κατόπιν του αιτήματος, εξηγεί η ανακοίνωση, οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα αξιολογήσουν και θα αναλύσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Έπειτα, το Eurogroup θα λάβει την απόφαση σχετικά με την έναρξη της επίσημης διαπραγμάτευσης.

«Όλα αυτά πρέπει να είναι ζήτημα ημερών, γιατί υπάρχει ελάχιστος χρόνος» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η παροχή βοήθειας στα κράτη – μέλη συντελείται κάτω από αυστηρές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης