Αισιόδοξος σχετικά με την άρση των capital controls έπειτα από την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέλκαν Κοστέλο, μιλώντας στο 26ο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ωστόσο, απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο της άρσης των περιορισμών στις κινήσεις τραπεζικών κεφαλαίων, σημειώνοντας ότι θα επιτευχθεί μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παράλληλα, ο κ. Κοστέλο, τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξει ρύθμιση του χρέους.
«Το ζήτημα δεν είναι εάν θα υπάρξει ρύθμιση χρέους, αλλά το πώς και με ποιους όρους θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα πρέπει να συντρέχουν οι συνθήκες για τη νέα ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα και να είναι σαφής ως προς τις μακροπρόθεσμες πολιτικές», πρόσθεσε.
«Πρέπει να εξεταστεί η δομή του χρέους, καθώς υπάρχει μεγάλη απαίτηση αποπληρωμής το 2022 και θα πρέπει οι αποπληρωμές να είναι προσιτές σε ετήσια βάση. Θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούν να ενσωματωθούν και οι αναπάντεχες εξελίξεις. Είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα», υπογράμμισε.
Ωστόσο, εμφανίστηκε αντίθετος στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν συνάδει με την προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

«Πρέπει να δούμε το σύνολο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Θα δούμε και τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδημάτων», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι οι θεσμοί αναμένουν προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 
«Το ελληνικό σύστημα παρέχει αντικίνητρα για να παραμένει κάποιος στην αγορά εργασίας», ανέφερε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως πάρα πολλές οικογένειες έχουν ως μοναδικό εισόδημα μία σύνταξη, «οπότε θα πρέπει να εξετασθεί και αυτό το θέμα».
Επιπλέον, ο κ. Κοστέλο εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν οι θεσμοί, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η μεταβολή του ΑΕΠ θα κινηθεί κατά το τρέχον έτος γύρω στο 0%, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει ανάπτυξη το 2016.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς σημείωσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα των προαπαιτουμένων, λόγω των εκλογών, ενώ υπογράμμισε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου, «εάν η κυβέρνηση είναι έτοιμη». «Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι το «παρών» στην εκδήλωση -μεταξύ άλλων- έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους θεσμούς, Ράσμους Ρίφερ, ο οποίος εξήρε τη στάση των τραπεζών κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να διαφαλίσουμε ότι ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης θα είναι και ο τελευταίος».

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το θέμα της διευθέτησης του χρέους είναι σημαντικό, αφού θα ανοίξει έναν διάδρομο επενδύσεων μεγάλου ορίζοντα για την Ελλάδα.

«Κοινός στόχος για να λυθούν τα προβλήματα είναι ένας οδικός χάρτης που άρχισε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνεχίζεται με την αξιολόγηση και ολοκληρώνεται με τη συζήτηση για το χρέος. Όταν ολοκληρωθεί, θα απελευθερώσει τη συμπιεσμένη ζήτηση στην ελληνική οικονομία», επισήμανε.

«Θα παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο τον Μάρτιο του 2016 και η στρατηγική είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία αυτά βήματα του οδικού χάρτη που θα αλλάξει τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο κύκλο» επισήμανε ο υπουργός.

Για το χρέος είπε ότι το ζητά η ελληνική κυβέρνηση καθώς κάποιος που έχει χρήματα θα πρέπει να καταναλώσει και να επενδύσει. Και δεν πρόκειται να το πράξει αν δεν φύγει το Grexit από την ατζέντα.