Ένα προσχέδιο συμφώνου Ελλάδας – ΠΓΔΜ, με οδικό χάρτη, πλαίσιο συνεργασίας και χρονοδιάγραμμα δεσμεύσεων εκ μέρους της FYROM, προτίθεται να παρουσιάσει εντός του Φεβρουαρίου σε κυβέρνηση και κόμματα καθώς και στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ένα προσχέδιο συμφώνου Ελλάδας – ΠΓΔΜ με οδικό χάρτη, πλαίσιο συνεργασίας και χρονοδιάγραμμα δεσμεύσεων εκ μέρους της FYROM προτίθεται να παρουσιάσει εντός του Φεβρουαρίου ο Νίκος ΚοτζιάςΚατά τον Έλληνα ΥΠΕΞ, το όνομα της γειτονικής χώρας θα είναι στη σλαβική και αμετάφραστο, για όλες τις χρήσεις, ενώ θα αποτελεί σύνθετη ονομασία.
Στο σύμφωνο αυτό θα καταγράφονται όλες οι δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ σχετικά με συνταγματικές αλλαγές στον καταστατικό της χάρτη κι άλλες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο, όπως επί παραδείγματι ονομασία της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ονομασία της ιθαγένειας και προσδιορισμός της ονομασίας της γλώσσας.
Η συνέντευξη αυτή του Νίκου Κοτζιά έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία εξελίσσεται μάλλον με ραγδαίους ρυθμούς η εξομάλυνση των σχέσεων της Αθήνας με τα Τίρανα, με στόχο την άρση του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
Επί του συγκεκριμένου ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Αθήνα δεν συζητά ζήτημα Τσαμουριάς και Τσάμηδων.
Επί του διπλωματικού επιπέδου από σήμερα αρχίζει να επιταχύνεται η διαδικασία μεσολάβησης του ΟΗΕ διά του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στις 13.30 το μεσημέρι της Τρίτης θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, ενώ θα ενημερώσει και τον τομεάρχη της ΝΔ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.
Ο Μάθιου Νίμιτς θα βρίσκεται την Τετάρτη στα Σκόπια, όπου και θα έχει συνομιλίες με το πολιτικό προσωπικό της γειτονικής χώρας.
Οι συνομιλίες του κ. Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια γίνονται στη βάση της δέσμης προτάσεων τις οποίες υπέβαλε στις δύο πρωτεύουσες από τη Ν. Υόρκη προ δύο εβδομάδων.
Στη δέσμη αυτή περιλαμβάνεται μια σειρά από ονομασίες, άλλες με χρονικό κι άλλες με γεωγραφικό προσδιορισμό, οι οποίες ωστόσο όλες περικλείουν τον όρο «Μακεδονία». Στη σκακιέρα των εξελίξεων παρεμβαίνει διά των ΜΜΕ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ, ο οποίος δηλώνει κατ’ αρχάς αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ, αλλά σε πολιτικό επίπεδο, εκφράζοντας τη γραφειοκρατία του State Department, ξεκαθαρίζει πως ο αμερικανικός παράγων στηρίζει και θα στηρίξει με όλα τα μέσα την πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας και μάλιστα στέλνεται σε μια στιγμή όπου τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν αφόρητα, δεδομένου ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί για το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου 2018.
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα εξελίσσεται μια φρενίτιδα πολιτικής άλγεβρας, όπου κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κόμματα, αλλά κυρίως τα ΜΜΕ, επιχειρούν να προσδιορίσουν τους συσχετισμούς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να διαγνώσουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες, όταν τεθεί το ζήτημα έγκρισης από τη Βουλή της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Μετρούν, δηλαδή, ψήφους, απώλειες ανά κόμμα, συζητούν προθέσεις και κυρίως προσπαθούν να προκαταλάβουν τοποθετήσεις κομμάτων και πολιτικών συνδυασμών. Παρ’ όλα αυτά, στην Αθήνα κυριαρχεί η εντύπωση πως το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται περισσότερο από ομιχλώδεις προθέσεις και προσδοκίες, και, άρα, είναι αδύνατον προς στιγμή και με ασφάλεια να εξαχθούν αριθμητικά συμπεράσματα για το αν και κατά πόσο διασφαλίζεται από την κυβέρνηση μια ισχυρή πλειοψηφία, η οποία θα εγκρίνει μια μελλοντική συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα αλλά και προσωπικά βουλευτές των κομμάτων έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο συλλαλητήριο της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου, από τον όγκο και τον παλμό του οποίου θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα.
Τέλος, το απόγευμα της Δευτέρας έληξε και η φιλολογία περί κυβερνητικής κρίσης, η οποία θα πυροδοτούσε σενάρια πρόωρων εκλογών, μετά και τη ρητή διαβεβαίωση από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο πως θα τιμήσει τη συμφωνία του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι και την ολοκλήρωση της λαϊκής εντολής, δηλαδή έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας.
Διαβάστε επίσης: