Εκτενές άρθρο για την αναθέρμανση των σχέσεων των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η «Handelsblatt». Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, η ένταση με την Τουρκία οδηγεί την Ουάσινγκτον στην ενίσχυση των δεσμών της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τις δύο τελευταίες χώρες όμως αυτό είναι ριψοκίνδυνο, εκτιμά ο αρθρογράφος. Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στην ένταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων με αφορμή τους S-400, στις τουρκικές παραβιάσεις και διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, στην προωθούμενη εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά και στη στήριξη της Ουάσινγκτον στα σχέδια Αθήνας και Λευκωσίας για τον αγωγό EastMed.

«Θα γίνει η Τουρκία ένας τελείως απρόβλεπτος γείτονας;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα σχολιάζει: «Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας είναι στο μεταξύ τόσο στενές όσο ήταν τελευταία φορά τη δεκαετία του 1960, πριν το καλοδεχούμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα των συνταγματαρχών της Αθήνας που προκάλεσε ένα κύμα αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα. Αθήνα και Ουάσινγκτον έρχονται πιο κοντά ειδικά τώρα, υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μέχρι πριν από λίγα χρόνια και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης εξαπέλυε μύδρους κατά του ”αμερικανικού ιμπεριαλισμού”. Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα της εκπληκτικής μετάλλαξης του Τσίπρα από έναν ακροαριστερό αντάρτη σε έναν νηφάλιο πραγματιστή πολιτικό».

Σύμφωνα με την ΗΒ, «η ρήξη μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον αυξάνει τη γεωστρατηγική βαρύτητα της Ελλάδας. Αυτό εγκυμονεί όμως και περισσότερους κινδύνους. Σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ για τους S-400, η Τουρκία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν τελείως απρόβλεπτο γείτονα για τους Έλληνες και τους Κύπριους. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ θέλει να εγκαταστήσει μέρος των S-400 στην Κωνσταντινούπολη. Οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές που φτάνει τα 380 χλμ. Με αυτούς η Τουρκία θα μπορούσε να καταρρίψει αεροσκάφη πάνω από τη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο».

Πηγή: DW

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης