Τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, αποσπά καταρχήν ο προϋπολογισμός του 2012, όπως καταγράφεται στη συζήτησή του που ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Όταν δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης για μία κυβέρνηση, δίνεται και για τον προϋπολογισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μουσουρούλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής Μιχάλης Κατρίνης, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2012, «προϋπολογισμό μετάβασης στην αισιοδοξία», προβάλλοντας τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,4 δισ. ευρώ ως σηματοδότηση προς τους δανειστές της χώρας, πως «η Ελλάδα είναι εδώ, αποφασισμένη».

Από το ΛΑ.Ο.Σ., ο Παύλος Μαρκάκης παρατήρησε πως «όλοι οι δείκτες παραμένουν αρνητικοί με εξαίρεση τις εξαγωγές […] Το μόνο παρήγορο είναι ο νέος πρωθυπουργός και η συγκυβέρνηση που δημιουργεί κλίμα ηρεμίας». Για τον ΛΑΟΣ, όμως, ισχύει η «κόκκινη γραμμή» της παύσης των έκτακτων μέτρων και της αποφυγής περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων.

Στον αντίποδα, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο εισηγητής του ΚΚΕ, χαρακτήρισε «μοντέλο χρεοκοπίας» την δανειακή σύμβαση και αμφισβήτησε την κυριαρχούσα επιχειρηματολογία που θεωρεί επικίνδυνη την έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο προϋπολογισμός θα δώσει την χαριστική βολή στον τόπο. Φοβούμαι πως θα συσσωρευτούν πραγματικά ερείπια και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναστραφεί η κατάσταση» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη δεν διευκρίνισε αν πρόκειται να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά κατέθεσε κάποιες αντιπροτάσεις τις οποίες «ακόμα και η τρόικα δεν αμφισβήτησε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης