Στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες επικεντρώθηκε το σημερινό Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη.

Το προσφυγικό θα αποτελέσει το πρώτο θέμα στην ημερήσια ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών, σε συνέχεια και της άτυπης Συνόδου των «27» στην Μπρατισλάβα την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρέμβασή του στο σημερινό Συμβούλιο, ο Νίκος Ξυδάκης, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της Συνόδου στη Μπρατισλάβα, το οποίο χαρακτήρισε «συμβιβασμό». «Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ορόσημο. Είναι η σύνοδος του Μαρτίου στη Ρώμη, για τα 60 χρόνια της Συνθήκης της Ρώμης, του ευρωπαϊκού σχεδίου ενοποίησης» ανέφερε, επισημαίνοντας την «υποχρέωση» των κρατών – μελών της ΕΕ να προβούν σ’ έναν «απολογισμό» και να ξεκινήσουν τη συγκρότηση ενός «σχεδίου».

«Τα θέματα που θέτει η προεδρία σήμερα είναι σημαντική αφορμή για να διαπιστώσουμε ότι κάποιοι μηχανισμοί υλοποίησης αποφάσεων δεν είναι λειτουργικοί. Ειδικά, στο βαθμό που γίνονται απωθητικοί για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν γινόμαστε πειστικοί στους πολίτες μας» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναφερόμενος ως παράδειγμα ενός τέτοιου μηχανισμού, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο Νίκος Ξυδάκης συμφώνησε με τις τοποθετήσεις των ομολόγων του της Σουηδίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για τον βαθμό προσήλωσης των κρατών – μελών στην υλοποίηση των κοινών αποφάσεων. «Υπάρχει πολύ μικρή αφοσίωση στο να υλοποιήσουμε τις κοινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφάσεις που συμφωνούν οι 28 εταίροι και στην συνέχεια κάποιοι αποφεύγουν να τις εφαρμόσουν, επικαλούμενοι διάφορους λόγους ή απλώς αδρανούν» σημείωσε, ενώ κάνοντας αναφορά στον όρο «ελαστική αλληλεγγύη» που συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε πως «είναι ένα είδος σιωπηρής αναθεώρησης των ιδρυτικών συνθηκών της Ένωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε, συγκεκριμένα, τις κατευθύνσεις που θα έπρεπε να έχει η Ένωση ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, την φύλαξη των συνόρων, ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και ένα κοινό πλαίσιο για την ενσωμάτωση όσων επιλέγονται να μείνουν.

Σε επιμέρους παρεμβάσεις του, ο Ν. Ξυδάκης αναφέρθηκε επίσης, στην στρατηγική καταπολέμησης της ανεργίας, νεανικής και μακροχρόνιας, τονίζοντας ότι «η ανεργία δεν είναι ένας ακόμη αριθμός, είναι ο σημαντικότερος κοινωνικός δείκτης», αλλά και στην ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και του κόσμου της εργασίας με αναφορά στα λόγια του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για την ανάγκη κοινωνικής Ευρώπης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης