Εντός της ημέρας η κυβέρνηση καταθέτει τη δική της πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής που θα διερευνήσει την υπόθεση Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με το κείμενο το οποίο από την Κυριακή το απόγευμα τέθηκε σε διαβούλευση μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορείται για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος. Για το πρώτο αδίκημα που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως και 20 έτη.

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κος Μπαλτάκος συνέταξε το κείμενο της πρότασης που κατατίθεται στη βουλή και το έθεσε υπόψη των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη προκειμένου σήμερα να κατατεθεί στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσανατολίζεται να καταθέσει τη δική του πρόταση στην οποία όμως θα συμπεριλαμβάνονται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου οι οποίοι κατά την Κουμουνδούρου ελέγχονται και αυτοί για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

Κατά τον κανονισμό της Βουλής η πρόταση για την προανακριτική κατατίθεται με τις υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών ενώ για την απόφαση σύνθεση της Επιτροπής χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών μετά από διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας.

Παρά τη φιλολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 24ωρα, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολιτεύσεως εκτιμούν ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα παραγραφής παρά το γεγονός ότι ορισμένοι νομικοί παράγοντες εγείρουν ζήτημα ως προς την εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτούς και εφόσον αναγνωριστεί η Βουλή που ανεδείχθη από τις εκλογές του Μαΐου 2012 ως κανονική Σύνοδος έστω κι αν συνεδρίασε για μία μόνο ημέρα, τότε τίθεται ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων στα οποία υπέπεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πάρα ταύτα, όλες οι πτέρυγες της βουλής αλλά και η πλειοψηφία των συνταγματολόγων κρίνουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Αμέσως, μετά τη ν κατάθεση των προτάσεων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και μετά τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας, η Βουλή πρέπει να αποφασίσει για τη σύνθεση αυτής της Επιτροπής, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία προανάκρισης, η οποία κατά τα φαινόμενα θα καταλήξει στην παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών σε Ειδικό Δικαστήριο.