«Αισθάνθηκα ότι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου», κατέθεσε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, κατονομάζοντας τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποδίδοντάς του, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέσεις και παρεμβάσεις στο έργο της.

«Ο Παπαγγελόπουλος ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήθελε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες. Ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου η οποία κατήγγειλε ότι, καθώς αρνήθηκε να ενδώσει στις πιέσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, να διαβιβάσει στη Βουλή την υπόθεση Novartis, αφού δεν είχε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, ξεκίνησε ένα σχέδιο ηθικής εξόντωσής της και δίωξης της από το Σώμα, «ένα συμβόλαιο θανάτου της», με αλλεπάλληλες πειθαρχικές έρευνες σε βάρος της και δημοσιεύματα που τη στοχοποιούσαν. Στην επιτροπή διαβιβάστηκε έγγραφο, από την εισαγγελία Διαφθοράς, με τρία εμβάσματα, σε λογαριασμό με δικαιούχους την Ελένη Ράικου και τον σύζυγό της γιατρό. Τα δύο είναι από τη Novartis. H κ. Ράικου, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει παρά μόνο το ένα από τα τρία εμβάσματα, χαρακτήρισε νόμιμο να παίρνουν μέρος γιατροί σε ερευνητικά προγράμματα και απέδωσε το έγγραφο στον κ. Παπαγγελόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αξιοπιστία της κ. Ράικου έχει κριθεί», ανέφεραν απόψε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωναν ότι «η Ελένη Ράικου καλό θα είναι να απαντήσει για ποιον λόγο η Novartis κατέθετε χρήματα στο λογαριασμό της ιδίας και του συζύγου της. Επίσης καλό θα είναι να εξηγήσει γιατί, όταν παραιτήθηκε από προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς το 2017, χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis κορωνίδα των σκανδάλων, αλλά τότε δεν είπε τίποτα για τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Τρία εμβάσματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτού αρχίσει η κατάθεση της κυρίας Ράικου, οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ήγειραν ζήτημα επιλεκτικής ανταπόκρισης της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στα αιτήματα διαβίβασης εγγράφων, που υποβάλλει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής ζήτησαν να ενημερωθεί, με έγγραφη διαμαρτυρία, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για την πρακτική της κ. Τουλουπάκη.

Στην Επιτροπή διαβιβάστηκε, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ έγγραφο στα οποίο παρατίθενται εμβάσματα από τραπεζικούς λογαριασμούς φαρμακευτικών εταιρειών σε λογαριασμούς, με δικαιούχους τον Λάζαρο Καρνέση και τη σύζυγό του Ελένη Ράικου.

Προκύπτει ειδικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-έμβασμα από τη NOVARTIS PHARMA AG, ύψους 1.000 ευρώ, στις 15.12.2008, σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι ο Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

-έμβασμα από τη ΝOVARTIS PHARMA AG, ύψους 1.000 ευρώ, στις 27.09.2011 σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι οι Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

-έμβασμα της φαρμακευτικής εταιρείας ASTELLAS PHARMACEUTICALS AEBE, ύψους 3.000 ευρώ, στις 19.04.2014 σε λογαριασμό που δικαιούχοι είναι οι Λάζαρος Καρνέσης και Ελένη Ράικου.

Η έρευνα για τη Novartis

Στην κατάθεσή της, η οποία θα συνεχιστεί, το πρωί της Τετάρτης, η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις έρευνες που έγιναν για τη Novartis, την περίοδο που ήταν προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς. Ειδικότερα, φέρεται να κατέθεσε ότι: Μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής, οι ΗΠΑ έστειλαν έγγραφο που αφορούσε συνέδριο το οποίο είχε γίνει στο Βερολίνο και μετείχαν 12 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας καθώς και εταιρείες, μεταξύ των οποίων η εταιρεία του διαφημιστή Εμμανουήλ Βουλκίδη και του αποθανόντος Παναγιώτη Μαυρίκου.

Μετά τη διαβίβαση των στοιχείων από τις ΗΠΑ, δόθηκε εντολή στην τότε επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου για τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας που μετείχαν στο συνέδριο στο Βερολίνο είχαν σχέση με τον τομέα της τιμολόγησης φαρμάκων. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε κλιμάκιο για την έρευνα τυχόν υπερτιμολογήσεων ενώ διενεργήθηκαν και κατ΄οίκον έρευνες σε 33 νομικά και φυσικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια των οποίων κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων και υπολογιστών.

Το Φεβρουάριο του 2017 επισκέφθηκε την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς κλιμάκιο Αμερικανών, δύο Αμερικανοί Εισαγγελείς και οι βοηθοί τους- στο οποίο προτάθηκε η συγκρότηση κοινής ομάδας έρευνας. Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν την πρόταση. Τότε η Ελένη Ράικου κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής αλλά οι Αμερικανοί είπαν ότι δεν μπορούν να δώσουν αντίγραφα, έως ότου ολοκληρώσουν τη δική τους έρευνα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, επί θητείας της, βρέθηκε έμβασμα 28 εκατομμυρίων ευρώ. «Η χαρά μας ήταν μεγάλη», φέρεται να κατέθεσε η κ. Ράικου που πρόσθεσε ότι τα συνολικά εμβάσματα Novartis ήταν 118 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πιέσεις

Μεγάλο μέρος της αποψινής κατάθεσής της, η Ελένη Ράικου αφιέρωσε στις φορτικές πιέσεις που δέχθηκε προκειμένου να διαβιβάσει στη Βουλή το φάκελο Novartis, αν και δεν είχε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Κατήγγειλε για «κοινή εκβίαση» σε βάρος της τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και για σχέδιο εκτέλεσής της με βραχίονα δημοσιεύματα που τη στοχοποιούσαν.

Η κ. Ράικου φέρεται ειδικότερα να κατέθεσε ότι: Τον Φεβρουάριο του 2017, και ενώ η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο, την επισκέφθηκε στο γραφείο της δημοσιογράφος, η οποία την ρώτησε αν είχε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Μετά την αποχώρηση της δημοσιογράφου, την κάλεσε στο τηλέφωνο ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος την ρώτησε τα ίδια πράγματα. Η δημοσιογράφος την επισκέφθηκε ξανά τον Μάρτιο, ενώ εκτός των ερωτήσεων για το εάν έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ρώτησε ειδικά για τον Παναγιώτη Πικραμμένο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέρθηκε σε off shore επιχειρηματία και πολιτικού αντίστοιχα.

«Εξεπλάγην. Της ζήτησα αν έχει στοιχεία να τα φέρει. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου. Λίγες ημέρες μετά, ακολούθησε και άλλο τηλεφώνημα από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προς την κ. Ράικου. «Λίγες ημέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Με άσχημο τόνο, με ρώτησε γιατί δεν έστειλα την υπόθεση στη Βουλή. Όταν του είπα πως δεν έχω στοιχεία, μου είπε: έχεις και παραέχεις. Στείλε τα και θα τα βρουν οι παρακάτω. Του απάντησα ότι δεν είμαι αυτής της σχολής. Εκείνος τότε μου είπε: μείνε με τη σχολή σου και θα δεις τι θα πάθεις. Τότε ένιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου και πρόσθεσε: «όταν είδα και το πρωτοσέλιδο εφημερίδας εναντίον μου, τον Μάρτιο του 2017, αισθάνθηκα τι θα πει συμβόλαιο θανάτου και πως είναι να είσαι θεσμικά απροστάτευτη. Μέσα σε φόβο και ανασφάλεια, έγραψα στις τρεις τα ξημερώματα την επιστολή με την οποία ζητούσα την αντικατάστασή μου. Επειδή είχα καταλάβει τι συμβαίνει, έδωσα την επιστολή αυτή στη δημοσιότητα. Από τότε ακολούθησε μια σειρά πειθαρχικών διώξεων».

«Τα πειθαρχικά αποσκοπούσαν να κάμψουν το δικαστικό μου φρόνημα, για να με διώξουν από το Σώμα. Επί 2,5 χρόνια έδινα συνεχώς εξηγήσεις και καταθέσεις στον Άρειο Πάγο», είπε χαρακτηριστικά η Ελένη Ράικου.

-Το Νοέμβριο του 2017, και ενώ είχε παραιτηθεί από Προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ο προϊστάμενος της στο τμήμα δικαστικών συνδρομών, την κάλεσε και της είπε ότι πρέπει να αλλάξει για το δικό της καλό. «Κατάλαβα, σας πήρε ο Παπαγγελόπουλος», του είπε. «Μου χαμογέλασε και μου απάντησε: δεν θα έκανα το χατίρι κανενός αλλά είναι για το καλό σου», φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή.

«O Ρασπούτιν»

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με βουλευτές-μέλη της επιτροπής, αναφέρθηκε και στον ρόλο του «Ρασπούτιν». «Ο Παπαγγελόπουλος αυτοαποκαλούνταν Ρασπούτιν, από το 2005. Όσο ήταν υπουργός έστηνε δημοσιεύματα εναντίον αθώων ανθρώπων. Στόχος των συκοφαντικών δημοσιευμάτων ήταν να πλήξουν το κύρος μου και να ενισχύσουν την αξιοπιστία της κ. Τουλουπάκη.

Ότι δήθεν εγώ προστάτευα πολιτικούς ενώ εκείνη έδινε στοιχεία», φέρεται να κατέθεσε η Ελένη Ράικου και πρόσθεσε: «Τότε κάλεσα κάποιους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ και τους ενημέρωσα για τον Ρασπούτιν εννοώντας φυσικά τον Παπαγγελόπουλο. Εκείνοι για να μην γράψουν το όνομά μου τα απέδωσαν σε «κύκλους της Ράικου». Εγώ τα είχα πει και έτσι καταχώρησα τον Παπαγγελόπουλο ως σκευωρό της ενεργούς πολιτικής. Άλλωστε, από το 2005, που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαμε, αποκαλούσε τον εαυτό του, ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος, Ρασπούτιν. Από τότε θυμάμαι να το λέει. Όταν ήταν υπουργός λειτουργούσε παραθεσμικά. Έστηνε δημοσιεύματα εναντίον αθώων ανθρώπων».

-«Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε στην υπόθεση Novartis πολιτικούς, εδώ και τώρα! Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Όσα ήθελε να πέτυχε με την Τουλουπάκη», φέρεται να δήλωσε.

-Η κ. Ράικου μίλησε και για άλλες παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις. «Τον Ιανουάριο του 2017, μας διαβιβάστηκε αναφορά, με συνημμένο πόρισμα, του διοικητή της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής και τη δανειοδότηση σε εκατοντάδες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια. Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην προχωρήσω. Του είπα ότι δεν γίνεται», φέρεται να είπε η εισαγγελική λειτουργός και πρόσθεσε ότι και ο Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου της είχε εκμυστηρευτεί παρεμβάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο.

-Φέρεται επίσης να κατέθεσε πως δεν κατήγγειλε τον κ. Παπαγγελόπουλο, μόλις παραιτήθηκε, δηλαδή τον Μάρτιο του 2017, «επειδή στον Άρειο Πάγο, υπήρχε απόκλιση από τα συνηθισμένα που την έκαναν να νιώθει άβολα». Είναι χαρακτηριστική η φράση που αποδίδεται, από βουλευτές, στην κ. Ράικου, απόψε στην επιτροπή: «Που να αναφερθώ; Στην κυρία Δημητρίου, άμα πήγαινα, ήξερα τι θα γίνει. Η κ. Δημητρίου ταυτιζόταν με την κυβέρνηση. Γι΄αυτό δεν απολάμβανα τη θεσμική προστασία που χρειαζόμουν».

Παπαγγελόπουλος σε Ράικου: Αυτοπαγιδευμένη στον βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων

Με μία σκληρή του δήλωση ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απάντησε στους ισχυρισμούς της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, για τα όσα κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

«Αυτοπαγιδευμένη στον βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της η κα Ράϊκου προσπαθεί με νέα ψέματα να σωθεί. Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στο βούρκο της.

Μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης