Για σπέκουλα, που γίνεται μέσω φημών και ευθύνεται για την άνοδο των spread για το δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου, έκανε λόγο από την Ελβετία ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε τη σχετική αναφορά μιλώντας σήμερα στο Νταβός, σε πάνελ στο οποίο μετείχαν,επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο κι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαν Ζαν Κλοντ Τρισέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει επίθεση κατά της Ευρωζώνης για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους και για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν χώρες, όπως η Ελλάδα αν και η Ελλάδα κατάφερε μόλις πρόσφατα να πάρει περισσότερα χρήματα σε δάνεια από εκείνα τα οποία ζήτησε κι αυτό ήταν μία ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα και αυτό παρά τις φήμες που είχαν προηγηθεί, είπε.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να πει πως υπάρχει σπέκουλα η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και σε σοβαρές οικονομίες και παράλληλα διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα των “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” (το οποίο κατονόμασε) και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε δάνειο από την Κίνα.

«Σύμμαχος» στην αναφορά του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι επιτίθενται στο ευρώ και είναι αυτοί που δεν τους αρέσει η ύπαρξή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό, επισήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχύσουμε το συνεργασία και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέση την οποία υιοθέτησε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βούλγαρου δημοσιογράφου για τα ζήτημα των αγροτών, τόνισε ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης φάνηκε όταν ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μερεμέτια και ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ για σπατάλη.

«Προχωρούμε σε βαθιές αλλαγές, οι οποίες ενδεχομένως να είναι επώδυνες για πολλούς, αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν το πρόγραμμά μας κι αυτό το βλέπω κάθε φορά που περπατάω στους δρόμους.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος του 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

Επίσης, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είναι νόμοι του κράτους τον Ιούνιο.

Όσον αφορά την ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, η οποία έδωσε σταθερότητα και από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δέχθηκε τις τρεις από τις τέσσερις ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει εφαρμόζοντας τις βασικές αλλαγές που προωθεί, και απάντησε με τις λέξεις «ναι μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να πετύχουμε».

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλόντ Τρισέ, αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά κάθε χώρα έχει διαφορετικά από την άλλη.

Όλοι είμαστε υπό πίεση, είπε, ενώ, απευθυνόμενος στους δύο παριστάμενους πρωθυπουργούς, της Ελλάδας και της Ισπανίας, συμπλήρωσε ότι είναι δική σας ευθύνη να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα στις χώρες σας.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν φταίει η Ευρωζώνη για την ελληνική οικονομία»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης