Ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Στο επίκεντρο τίθεται μια σειρά θεμάτων, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, έτσι ώστε η αξιολόγηση να «κλείσει» το πολύ σε τρεις μήνες.
Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από τις δεσμεύσεις που απέσπασε ο Αλέξης Τσίπρας από Ντόναλντ Τραμπ και Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑΗ κυβέρνηση αισιοδοξεί πως δεν θα χάσει τη δόση των 800 εκατ. ευρώ και πως από τον Νοέμβριο, εάν όλα βαίνουν καλώς, θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία.
Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από τις δεσμεύσεις που απέσπασε ο Αλέξης Τσίπρας από Ντόναλντ Τραμπ και Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών. Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως το τέλος της εβδομάδος.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, στις δύο διαδοχικές συναντήσεις της Δευτέρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στο επίκεντρο θα βρεθούν δημοσιονομικά θέματα.
Οι επαφές του κ. Χουλιαράκη θα αποτελέσουν το πρώτο «στίγμα» των προθέσεων των θεσμών και απ’ αυτές θα εξαρτηθεί και η συνέχεια των συνομιλιών, με την κυβέρνηση να απεύχεται παρόμοια γεγονότα με εκείνα που συνέβησαν στη β’ αξιολόγηση.
Στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά
Παρόλο που βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος επρόκειτο να υπάρξουν σε πρώτη φάση συζητήσεις για τα ενεργειακά, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τελικά σήμερα θα τεθούν προς συζήτηση τα δημοσιονομικά.
Οι θεσμοί εμφανίζονται απρόθυμοι να υποχωρήσουν στο θέμα της «13ης σύνταξης» από το κοινωνικό μέρισμα προς τους συνταξιούχους. Αντιθέτως, θέλουν τα συγκεκριμένα κονδύλια να διοχετευτούν για πληρωμές χρεών του Δημοσίου, στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και να δοθεί η «1η σύνταξη» σε όσους την περιμένουν επί μήνες ή και χρόνια.
Όσον αφορά στο έτος 2018, οι θεσμοί εκτιμούν πως υπάρχει «τρύπα» περίπου 0,4% του ΑΕΠ (σχεδόν 800-900 εκατ. ευρώ) και εκφράζουν ανησυχίες για την πτώση των πληρωμών άμεσων φόρων.
Υπό το πρίσμα αυτό, η συζήτηση των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων με την κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στο αν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων για το 2018.
Σήμερα ο κ. Χουλιαράκης αναμένεται να παρουσιάσει και στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η δόση των 800 εκατ. ευρώ πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Το «πράσινο φως» θα δώσει, εκτός απροόπτου, το EuroWorking Group της προσεχούς Πέμπτης. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και θεσμοί θα κληθούν να εξετάσουν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων στα κόκκινα δάνεια, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, την επανεξέταση των επιδομάτων, τον προϋπολογισμό για το 2018, τις συντάξεις και την πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν εμπλοκές, είτε αυτές προκύψουν από την ελληνική πλευρά είτε από την πλευρά των θεσμών.