Πεπεισμένοι για την πρόοδο που έχει κάνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων εμφανίζονται οι θεσμοί και ως εκ τούτου σύντομα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ.
Το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση αυτή και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι αρκετά υψηλότερο του 1,75% του ΑΕΠ που προβλέπεται.
«Σύννεφα» στις διαπραγματεύσεις
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες ο Γ. Σταθάκης θα κληθεί να απαντήσει στις πιέσεις των Ευρωπαίων για πώληση μονάδων και πελατών της ΔΕΗ.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι αρκετά υψηλότερο του 1,75% του ΑΕΠ που προβλέπεταιΟι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τους κ.κ. Δ. Παπαδημητρίου και Ε. Αχτσιόγλου, όπου θα τεθεί επί τάπητος, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα των 120 δόσεων. Για το συγκεκριμένο θέμα οι θεσμοί εμφανίζονται να εγείρουν έντονες ενστάσεις τόσο ως προς τη ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και ως προς τα κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.
Στο πρώτο ραντεβού η τρόικα εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις και για το ύψος και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, άσκησαν ενστάσεις για τον «μποναμά» (σε ευπαθείς ομάδες).
Κατά τα άλλα, μετά τη χθεσινή, πρώτη συζήτηση για τα δημοσιονομικά, ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε για τα πλεονάσματα ότι το «2,2% είναι ο στόχος που θέλουμε να πιάσουμε, πάνω από τον οποίο έχουμε περιθώριο περαιτέρω δαπάνης (σ.σ.: μέρισμα) της τάξης των 800 εκατ. ευρώ». Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν έως τις 21 Νοεμβρίου, οπότε κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή.
Για τον προϋπολογισμό του 2018 η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν διατυπώθηκαν απόψεις περί «κενού» έως και 600 εκατ. ευρώ, όπως ανέφεραν σχετικές πληροφορίες.
Όσον αφορά, δε, στο αίσιο τέλος του θρίλερ των 800 εκατ. ευρώ, με την εκταμίευση της δόσης, ξεκινά το νέο σίριαλ, καθώς με αυτά τα χρήματα και 400 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να «καθαρίσουμε» άλλα 1,2 δις ευρώ χρέη του Δημοσίου, το αργότερο έως τις αρχές του Φεβρουαρίου.
Οι σημερινές διαπραγματεύσεις
Ένα από τα ζητήματα που θεωρούνται «αγκάθια» είναι η αγορά ενέργειας. Το θέμα αυτό θα τεθεί σήμερα ευρέως προς συζήτηση, ενώ θα ακολουθήσουν συζητήσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, τραπεζικά ζητήματα καθώς και η μεγάλη επισκόπηση των δύο προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό που «καίει» την κυβέρνηση είναι αν θα μπορέσει να ολοκληρώσει εγκαίρως τις εκκρεμότητες. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει λάβει σαφείς υποδείξεις να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των προαπαιτουμένων, έτσι ώστε να «κλείσει» χωρίς προβλήματα η γ’ αξιολόγηση.
Το πρόγραμμα της διαπραγμάτευσης
Συνεχίζονται σήμερα οι συναντήσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση. Όπως έγινε γνωστό από το Υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:
• 09.30: Ενέργεια – Γ. Σταθάκης
• 11.00 : Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα – Δ. Παπαδημητρίου
• 12.00 : Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός) – Δ. Παπαδημητρίου, Ε. Τσακαλώτος, Σ. Κοντονής, Ε. Αχτσιόγλου
• 14.30: Επισκόπηση προγράμματος – Ε. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης, Ε. Αχτσιόγλου, Δ. Λιάκος.