Όλα τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου έχουν θέση στην πορεία της ενιαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον απαράβατο όρο ότι σέβονται στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους, άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο σύνολό του, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του κατά την ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Σερβίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «με αυτόν τον τρόπο θα προσθέσουμε δημιουργικά την Βαλκανική Χερσόνησο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Νοτιοανατιοανατολική της ισότιμη πλευρά και όχι ως προβληματική Βαλκανική της ιδιαιτερότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά στη μακρά, αδιατάρακτη φιλία και συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε καταστήσει σαφές όπου δει, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας μέσα από την οικεία ενταξιαξή διαδικασία» και είναι «ανά πάσα στιγμή έτοιμη να παράσχει την συνδρομή της στην Σερβία με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μιας χώρας που έχει ήδη μια πορεία σχεδόν σαράντα ετών ως πλήρες μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πιστεύουν βαθιά στην ανάγκη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός με τεράστιες θυσίες, για τις οποίες δεν είχε την πλήρη ευθύνη, αποδεικνύει καθημερινά την προσήλωσή του στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση σημαίνει τη δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση οργάνωσης την Δημοκρατική Αρχή. Άρα μια Ομοσπονδία που θεμελιώνεται στις βάσεις της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Άλλωστε», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «αποτελεί κοινή συνείδηση το ότι ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος Δικαίου είναι απολύτως απαραίτητο για την θωράκιση της κοινωνικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνακόλουθα δε της αποτελεσματικής αντιμετώπισης όλων εκείνων των μορφωμάτων του νεοναζισμού που εκκολάπτονται, δυστυχώς, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και που απεργάζονται την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Σημείωσε επίσης ότι «το πόσο η Ελλάδα αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει και από το ότι ακόμη και τα εθνικά της θέματα τα υπερασπίζεται υπό το φως και στη βάση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου εν γένει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στη χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική» και συμπλήρωσε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το status quo των συνόρων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παρεμφερές, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, είναι και το μήνυμα της Ελλάδας προς τη γείτονα Αλβανία. «Όταν προβαίνει», είπε, «σε πράξεις οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας-υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική».

Ως προς τα ελληνικά σύνορα με έμφαση σε εκείνα του Αιγαίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να γίνεται από όλους πλήρως σεβαστή. «Κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «εμείς τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία. Εμείς οι Έλληνες θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία, η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική». Αλλά τούτο διευκρίνισε προϋποθέτει για γίνει πράξη από την πλευρά της Τουρκίας «μία πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη σεβασμού του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Έλληνας Πρόεδρος στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Αφού διευκρίνισε ότι αποτελεί διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα επισήμανε ότι «επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. «Όμως», τόνισε, «η Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία , την οποία προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι: «ελπίζω βασίμως η επόμενη επίσκεψη Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σερβία και στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας να γίνει στην Σερβία πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί που είναι ο φυσικός προορισμός της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης