«Οι Έλληνες δεν ξεχνάμε ποτέ την μεγάλη συμβολή σας, ιδίως το καλοκαίρι του 2015, επί Προεδρίας του Λουξεμβούργου, σε ό,τι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Ο Πρόεδρος συνεχίζοντας εξήρε τον ρόλο του υπουργού και προσέθεσε: «Η Ευρώπη δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την Ελλάδα, δοθέντος ότι οποιαδήποτε σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, θα ήταν ένα πλήγμα για την ίδια την συνοχή της Ευρώπης. Άρα ό,τι κάνατε το κάνατε και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όπως είναι άλλωστε ο ρόλος σας. Και τον έχετε αποδείξει αυτόν τον ρόλο στην πράξη, όλα αυτά τα χρόνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για την Ευρώπη ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «ο ρόλος της Ευρώπης είναι πλανητικός». «Η Ευρώπη μπορεί να στηρίξει την Ειρήνη και την Δημοκρατία σ΄ όλο τον κόσμο, σ΄ όλο τον πλανήτη. Αυτό προϋποθέτει, όμως, ότι ο πυλώνας ιδίως της εξωτερικής πολιτικής θα αποκτήσει τις διαστάσεις που πρέπει να έχει για το μέλλον της Ευρώπης, για το μέλλον της ανθρωπότητας», τόνισε. Σημειώνοντας ότι όπως απέδειξαν και τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής, ο πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής έχει παραμείνει ατροφικός υπογράμμισε: «Δεν είναι νοητό για την Ευρώπη σήμερα, για τον κόσμο ολόκληρο, να μην υπάρχει μια δομημένη εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή πρέπει να υπάρξει όχι μόνον για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο».

Με τη σειρά του ο κ. Άσελμπορν υποστήριξε ότι «το 2015 αποδείξαμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα» και προσέθεσε: «Εμείς πάντα είμαστε υπέρμαχοι της Ευρώπης της αλληλεγγύης. Μπορούμε στην Ευρώπη να βρούμε τη λύση και κυρίως στο θέμα, μεταξύ άλλων, του μεταναστευτικού, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό σας, αλλά όλης της Ευρώπης. Σήμερα μπόρεσα να συναντήσω τον Έλληνα υπουργό, υπεύθυνο για θέματα μετανάστευσης, τον κ. Μουζάλα και επισκεφθήκαμε δύο καταλύματα προσφύγων, ένα στο Σχιστό, στο οποίο υπάρχουν 1.000 πρόσφυγες περίπου και ένα άλλο κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο υπάρχουν 2.500 πρόσφυγες. Είδαμε, και όπως είπε και ο κ. Μουζάλας, ότι χωρίς την Ευρώπη δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ίσως θα πρέπει όλοι οι εκπρόσωποι των κρατών της Ευρώπης να έρθουν στην Ελλάδα, να δουν ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν, πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι, πως γίνεται η πολιτική για να καταλάβουν πως θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα που μας αφορά όλους».

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου δήλωσε ότι «πρόκειται για μια πολιτική, η οποία πραγματικά είναι δύσκολη. Κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ποια είναι τα προβλήματα, τα οποία βλέπουμε ανά τον κόσμο τους τελευταίους 18 μήνες. Και όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, βλέπουμε πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές, οι οποίες έλαβαν χώρα. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε την σωστή προοπτική. Αλλά ίσως ακόμη δεν ξέρουμε ποια είναι πλήρως η προοπτική της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Άσελμπορν έκανε αναφορά και στη Ιερουσαλήμ λέγοντας: «Τώρα βλέπουμε τα πράγματα στην Ιερουσαλήμ να μπερδεύονται, να παίρνουν μια άλλη τροπή. Όπως ξέρουμε, η Ιερουσαλήμ για εμάς, για την Ευρώπη, από το 2009 θεωρείται πάντα η πρωτεύουσα και των δύο κρατών, και του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Και δεν μπορούν με διάφορες κινήσεις, οι οποίες βασίζονται σε διμερή σχέση και όχι σε πολυμερείς σχέσεις, να ανατρέπουμε αυτή την ισορροπία, αυτή την κατάσταση. Έχουμε όμως ενέργεια και θα πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα».

Στην αρχή της Αλληλεγγύης, αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαιρετίζοντας την αναφορά του υπουργού του Λουξεμβούργου, ενώ επισήμανε: «Πρέπει να εξηγούμε στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα στους νεότερους εταίρους μας, εκείνους δηλαδή οι οποίοι μπήκαν κατά την τελευταία διεύρυνση, ότι η Αλληλεγγύη είναι η βάση της Ευρώπης».

Κάνοντας δε λόγο για την Ιερουσαλήμ υποστήριξε ότι «η Ευρώπη στο θέμα της Ιερουσαλήμ, έδειξε κάτι το ελπιδοφόρο: Γρήγορα αντανακλαστικά και κάποια ενότητα στην απόφαση που ελήφθη ως προς το ψήφισμα πριν από λίγες μέρες. Εκεί φάνηκε πώς μπορούμε να έχουμε κοινή Εξωτερική Πολιτική, η οποία χαράσσεται σύντομα και προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος ο κ. Άσελμπορν αναφέρθηκε και στα της Ελλάδας λέγοντας: «Όσον αφορά την Ελλάδα, βλέπω αλλαγή. Βλέπω την Αθήνα. Ήρθα χθες και έκανα μια βόλτα και βλέπω ότι είναι πολύ διαφορετική απ’ ό,τι εδώ και δύο χρόνια. Βλέπουμε να υπάρχει ελπίδα μεταξύ των ανθρώπων για την ευρωπαϊκή πορεία πλέον της χώρας. Εμείς κάναμε ό,τι μπορούμε για να σας στηρίξουμε και θα συνεχίσουμε ώστε να μπορέσετε να βρείτε την λύση και να είστε ένα κράτος μέλος που θα είναι περήφανο διότι μπόρεσε να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο, να βγείτε από το αδιέξοδο».

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος από τη δική του πλευρά σημείωσε ότι «πράγματι είχαμε μια σημαντική αλλαγή στην Ελλάδα, πάμε καλύτερα» και προσέθεσε: «Θέλω να γίνει γνωστό και να γίνει κατανοητό και από τους εταίρους μας, τούτο: Πρώτα-πρώτα αυτή είναι μια προσπάθεια όλου του ελληνικού λαού και όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δεύτερον πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό επετεύχθη από τον ελληνικό λαό με τεράστιες θυσίες. Έκανε πολλές θυσίες ο ελληνικός λαός για να μείνει στην Ευρώπη, ακόμη και για λάθη τα οποία δεν οφείλονται σ΄ αυτόν. Τώρα, λοιπόν, που παίρνουμε το δρόμο της εξόδου από αυτήν την κρίση, παράκληση θερμή είναι οι εταίροι μας να μην ξεχάσουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη συμπαράστασή τους. Κυρίως για να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος που, τονίζω, δεν ανήκουν εξ ολοκλήρου στον ελληνικό λαό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης