Ανώτερο στέλεχος κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση και που συμμετέχει στις εσωτερικές διαδικασίες των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα ήταν εξαιρετικά θορυβημένο το βράδυ της Πέμπτης, λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνάντησης των τριών αρχηγών στο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Που ακριβώς βρισκόμαστε;» ήταν η ερώτηση. Η απάντηση αιφνιδίασε. «Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο, που ήμασταν το βράδυ της Δευτέρας 17 Σεπτεμβρίου. Φτάσαμε στο ίδιο σημείο, για έναν λόγο που είναι δυσεξήγητος και που αφορά τη συμπεριφορά του ίδιου του Πολ Τόμσεν, του εκπρόσωπου του ΔΝΤ, ο οποίος εδώ και ημέρες βομβαρδίζει τους διαπραγματευτές με πολύ σκληρά αιτήματα και ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις».

Η σύσκεψη των εταίρωνΜε λίγα λόγια το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, μερικά 24ωρα, πριν θεωρητικά «κλειδώσει» η συμφωνία με την Τρόικα, ακούσει στο όνομα, Πολ Τόμσεν.

«Ποιος είναι ο ρόλος του, που το πάει και με ποιους συνεργάζεται» αναρωτήθηκε, από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, το ανώτερο κομματικό στέλεχος που δεν έκρυβε την ανησυχία του για το κατά πόσον οι θέσεις του Τόμσεν, που εκφέρονται τις τελευταίες ημέρες, συνάδουν με τη γενικότερη πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται πως το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ, τις τελευταίες 15 ήμερες και ιδιαίτερα κατά την παραμονή της στη Λευκωσία, υποστήριξε θέσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές στρατηγικές του Βερολίνου και των Βρυξελλών, κατά συνέπεια και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Ο "σκληρός" Πολ ΤόμσενΤράπεζας, επιμένοντας σε μία σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία και σε μία άκαμπτη λιτότητα.

Ο συνομιλητής της zougla.gr προσπάθησε να εξηγήσει ή μάλλον να ερμηνεύσει τη στάση του Πολ Τόμσεν. «Η υπόθεση χρήζει ανίχνευσης και μάλιστα πολύ σοβαρής, διότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν ο Τόμσεν εκφράζει τις θέσεις του ΔΝΤ ή άλλων κύκλων που λειτουργούν στην Ευρώπη και που θα ήθελαν στο κάτω-κάτω την Ελλάδα εκτός παιγνίου, έτσι ώστε να μη συμμετέχει στα προσεχή ευρωπαϊκά δρώμενα. Δηλαδή την αναδιάρθρωση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων εντός ευρωζώνης».

Επισπεύδει τις επαφές ο Σαμαράς

Μόντι-ΣαμαράςΒεβαίως τα ζητήματα αυτά καθώς και ο προβληματισμός για τη συμπεριφορά του Τόμσεν απασχόλησαν τη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Μαξίμου το απομεσήμερο της Πέμπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν απ’ αυτή τη συζήτηση επίσπευσαν τη λήψη της απόφασης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να επεκτείνει και μάλιστα άμεσα τις επαφές του με τα «αφεντικά» των εκπροσώπων της Τρόικα.

Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς, την Παρασκευή και μετά την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Μάριο Μόντι στη Ρώμη και τον Πάπα στο Βατικανό, θα έχει μία επαφή με τον κεντρικό τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι και στη συνέχεια μία δεύτερη επαφή με την Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διευκρινιστεί το τι ακριβώς συμβαίνει με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα.

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα μέτρα

Το γεγονός και μόνο ότι έλαβε ιδιαίτερη δημοσιότητα ο περίφημος καβγάς μεταξύ του Στουρνάρα και τουΚριστίν Λαγκάρντ-Πολ ΤόμσενΤόμσεν το βράδυ της Τετάρτης καταδεικνύει το πόσο σημαντικά άλλαξε το κλίμα της διαπραγμάτευσης από τη Δευτέρα έως και τα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε.

Είναι επίσης προφανές ότι ο συνήθως ήρεμος και χαμηλών τόνων υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να αντιδράσει έντονα, στην ακραία επιμονή του Πόλ Τόμσεν να επεκτείνει τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις συμπεριλαμβάνοντας στην επέκταση αυτή και όλες τις κόκκινες γραμμές τις οποίες έχουν θέσει οι δύο εταίροι στην κυβέρνηση, δηλαδή ο Φώτης Κουβελης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα είναι ότι στο αίτημα του Πολ Τόμσεν να επιβληθεί έκτακτος κεφαλικός φόρος 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους διαθέτουν αγροτικά εισοδήματα, αλλά δεν είναι αγρότες, η απάντηση των εταίρων ήταν αρνητική.

Συζήτηση μεταξύ Στουρνάρα-ΤόμσενΚατά τη συζήτηση δε που έλαβε χώρα στο Μαξίμου, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι απορρίπτουν αυτή την πρόταση.

Όπως προκύπτει και από τους υπολογισμούς, αυτά τα δύο δις ευρώ, δεν αποτελούν διαρθρωτικά μέτρα, αλλά αντιθέτως αντιστοιχούν σε μία εφάπαξ είσπραξη, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούσε να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2012, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ.

Με λίγα λόγια το μέτρο του κεφαλικού φόρου δεν μπορεί να αποτελεί μέρος του πακέτου των 11,5 δις.

Τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής

Το οικονομικό πακέτο, πάνω στο οποίο καλείται να προσαρμοστεί η κοινωνία, απαιτεί πολλές διαρθρωτικές ρυθμίσεις, απελευθερώσεις, αποκρατικοποιήσεις και άλλα.

Τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν θα είναι σκληρά και θα επηρεάσουν σχεδόν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, καθώς περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.

Από πληροφορίες και «διαρροές» τα μέτρα που θεωρούνται ήδη «κλειδωμένα» είναι:

– Πλήρης κατάργηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

– Περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων συνταξιούχων

– Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη

– Επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες επιχειρήσεις Οργανισμούς
 
– Καθιέρωση μηχανισμού αποκάλυψης των εισοδημάτων βάση περιουσιακών στοιχείων

– Μείωση των επικουρικών συντάξεων

– Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ με ταυτόχρονη επιβολή εισφοράς υγείας για τους αγρότες

– Αύξηση των χρόνων ασφάλισης για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης

– Μείωση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας για τους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλους

– Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, με ταυτόχρονη περικοπή συνολικά των δικαιούχων του συγκεκριμένου βοηθήματος

– Περικοπή ειδικών επιδομάτων σε νεφροπαθείς

– Επαναξιολόγηση χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων

– Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων με αυστηρή εφαρμογή της αρχής μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και αναζήτηση κάποιας μορφής εφεδρείας με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς

– Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, με πιθανή καθιέρωση πλαφόν ανά ασφαλισμένο

– Περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών

– Μείωση των ειδικών μισθολογίων 12% κατά μέσο όρο

– Μείωση επιδομάτων σε αναπήρους

– Σύνδεση όλων των φοροαπαλλαγών με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία

Στην ουσία πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επεμβάσεις που έχουν επιχειρηθεί ποτέ σε οικονομία δυτικής χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης