Άκαρπη απέβη η προσπάθεια εντοπισμού των 24.000 ευρώ, τα οποία φέρονται να έχουν εισπραχθεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατά τις συναλλαγές της με τη Μονή Βατοπεδίου.
Όμως, τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν στο ταμείο της.

Μπορεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση τεσσάρων συντελεστών του επίμαχου συμβολαίου από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να μην διευκρίνισε τι ακριβώς συνέβη κατά την οικονομική συναλλαγή που το συνόδευε, οδήγησε, ωστόσο, στην εξαγωγή συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την εξέταση του προϊσταμένου των νομικών υπηρεσιών της ΚΕΔ, Σ. Γκασούκα, είχε καταγγελθεί ότι 24.000 ευρώ δεν είχαν εισαχθεί στο ταμείο της Εταιρείας από το 2006, οπότε υπεγράφη το υπό εξέταση συμβόλαιο, με τη διαβεβαίωση της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη, ότι τα χρήματα «καταβλήθηκαν ενώπιόν μου».

Σήμερα, κατά την εξέταση του πρώην προέδρου της ΚΕΔ Γ. Ξηραδάκη, του δικηγόρου – παραστάτη της ΚΕΔ Σ. Ζερβουδάκη, της Αικ. Πελέκη και του αδελφού της Δ. Πελέκη, δικηγόρου-παραστάτη της Μονής κατά την υπογραφή του συμβολαίου, ο τελευταίος δεν ήταν σε θέση να διαβεβαιώσει αν όντως κατέβαλε τα χρήματα αυτά, καθώς – όπως ανέφερε – «υπήρχε και εκπρόσωπος της Μονής»:

Αυτό που είναι σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι το ότι «υπήρξε μια διαβεβαίωση ότι το θέμα, το χρηματικό, ήταν τακτοποιημένο. Αν έλεγε κάποιος ότι δεν είναι τακτοποιημένο, θα γινόταν μια άλλη παραπομπή στο συμβόλαιο, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμβολαιογράφος Αικ. Πελέκη, αν και υπογράμμισε πως δεν ήταν αρμοδιότητά της «να μετρήσει» τα χρήματα, διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα «καταβλήθηκαν».

Με το δεδομένο αυτό υπερασπίστηκε την υπογραφή της:

«Κάποιος έδωσε χρήματα ή συνεννοήθηκε μετά ότι κάτι άλλο θα γίνει. Πάντως, εκείνη την ώρα είναι δεδομένο ότι τα οικονομικά λύθηκαν πάνω στο τραπέζι. Διαφορετικά, δεν υπήρχε λόγος να είναι έτσι το συμβόλαιο.

Το απλούστερο πράγμα ήταν να γίνει μια παραπομπή, όπως έχει γίνει στην ίδια σελίδα και να γραφτεί ότι δεν καταβλήθηκαν, ότι θα καταβληθούν αργότερα, ότι κατεβλήθησαν πρότερον, ότι θα συμψηφιστούν, οτιδήποτε», ανέφερε η κα Πελέκη.

Ο Γ. Ξηραδάκης, από τη μεριά του, αποδέχθηκε πως δεν ήταν παρών κατά την ανάγνωση του συμβολαίου, ούτε στις συζητήσεις περί οικονομικών, τις οποίες διεξήγαγαν «υπηρεσιακοί παράγοντες της ΚΕΔ»:

«Εάν το έτερο μέρος στην προσωπική μου συναλλαγή ήταν αντίστοιχα η Μονή, που είναι ένας «δημόσιος φορέας», θα έλεγα καλή τη πίστει ότι «όσα είναι θα σου τα δώσω μετά ή θα τα πάρουμε μετά» ή οτιδήποτε.

Πόσο μάλλον, δε, όταν είσαι πρόεδρος ενός Οργανισμού, όπου έχεις διακόσια άτομα από κάτω σου και βεβαίως, ρωτάς αν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες. Μπαίνω μέσα να υπογράψω.

Δεν είμαι μέσα, ούτε κατά την ανάγνωση, ούτε κατά τις συζητήσεις περί οικονομικών, ούτε σε τίποτα. Υπήρχαν οι υπηρεσιακοί της ΚΕΔ – πρέπει να ήταν δύο – τρία άτομα, που δεν μπορώ να θυμηθώ τα ονόματά τους – έφθανε την τελευταία στιγμή και ο κ. Ζερβουδάκης» είπε.

Από την πλευρά του, ο τότε δικηγόρος – παραστάτης της ΚΕΔ, Σ. Ζερβουδάκης, σημείωσε ότι δεν εμφανίζεται να χρωστάει μονάχα η Μονή χρήματα στο Δημόσιο, αλλά και το αντίστροφο.

Από κει και πέρα, στο συγκεκριμένο συμβόλαιο, «εκπρόσωπος της ΚΕΔ, ήταν ο πρόεδρός της. Εγώ παρά ταύτα, την τελευταία στιγμή, μόλις ανέβηκα επάνω και έφτασαν σ’ αυτό το σημείο, ρώτησα:

«Τακτοποιήθηκε το οικονομικό;»

Κάναμε και έγγραφο προς τη Διοίκηση που λέμε ότι πρέπει να τακτοποιηθεί η διαφορά.
Ωστόσο, νομίζω πως είχαμε καταλήξει ότι οι ανταλλαγές, ούτως ή άλλως συνεχίζονται και πως θα γίνουν ένα σωρό συμβόλαια και κάποια στιγμή, στο τέλος, θα δούμε ποιος χρωστάει σε ποιον».

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσιρώνη εάν όντως υπήρχε μια συμφωνία τελικού διακανονισμού, ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ, πάντως, απάντησε πως δεν θυμάται να είχε υπάρξει κάτι τέτοιο «εκείνη την εποχή», ενώ και ο Σ. Ζερβουδάκης απάντησε πως «έτσι άκουσα εκ των υστέρων».

Σε ερώτηση του κ. Τσιρώνη σχετικά με τη μεγάλη απόσταση που χώριζε την αντικειμενική αξία του «χθαμαλού δάσους» της Ουρανούπολης και την τιμής εκτίμησής του από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (σ.σ. το ΣΟΕ εκτίμησε την εν λόγω έκταση ως δασική για 1 εκατ. ευρώ, ενώ η αντικειμενική της αξία ανέρχεται στα 9 εκατ. ευρώ), η συμβολαιογράφος Αικ. Πελέκη ανέφερε πως η διαφορά της είχε κάνει μεγάλη εντύπωση:

«Είχα πάρει τη συγκεκριμένη Εφορία τουλάχιστον δέκα φορές, για να επιβεβαιώσω ότι το ποσό είναι έτσι. Όντως, μου έκανε εντύπωση.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Υπάρχουν και αντίστροφα συμβόλαια για τα οποία είχα ρωτήσει. Και μη νομίζετε ότι εγώ, από ένα τοπογραφικό που βλέπω μπροστά μου, ξέρω και την περιοχή. Για μια δασική έκταση, ως δασική έκταση πήγε η δήλωση στην εφορία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης