Ένα νέο ντοκουμέντο με το οποίο φαίνεται καθαρά όλος ο χειρισμός για να αποφευχθεί η δημοπρασία και να πουληθούν τα οικόπεδα ”φιλέτα” της Μονής Βατοπεδίου στους εργολάβους αποκαλύπτει η zougla.gr.

Πρόκειται για το συμβόλαιο που υπογράφει ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και η «Ανθέμιας Κατασκευαστική Α.Ε.». Οι υπογραφές για την πώληση των οικοπέδων που έχει πάρει από την ανταλλαγή με το δημόσιο η μονή Βατοπεδίου «πέφτουν» στις 15 Φεβρουαρίου του 2007, στο γραφείο της συμβολαιογράφου Δήμητρας Τσατσαρέλη-Θεοδώρου, στη Θεσσαλονίκη. 

 Η «Ανθέμιας Κατασκευαστική Α.Ε.» αγοράζει από τη μονή οικόπεδα που βρίσκονται στην Καρδία, τη Νέα Ραιδεστό, το Πανόραμα και τους Νέους Επιβάτες. Η αντικειμενική αξία των οικοπέδων, βάσει του συμβολαίου, ορίζεται περίπου στα 5,5 εκ. ευρώ και η τιμή που πωλούνται ανέρχεται περίπου στα 16 εκ. ευρώ.

Στο συμβόλαιο περιγράφεται και η διαδικασία της πώλησης των οικοπέδων, μια και η μονή Βατοπεδίου αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοπρασία για να επιτύχει την καλύτερη προσφορά. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του θέματος, όχι γιατί υπάρχει οποιαδήποτε παρανομία, αλλά για τη διαδρομή που ακολουθήθηκε μέχρι τα οικόπεδα να φτάσουν στα χέρια των εργολάβων. Η πλήρης περιγραφή βρίσκεται στο φύλλο 33 του συμβολαίου. Αρχικά αναφέρει ότι η μονή επέλεξε να προχωρήσει στη δημοπρασία δημοσιεύοντας τη διακήρυξη, τον Οκτώβριο του 2006, στις εφημερίδες «Αυριανή» και «Εγνατία». Η διαδικασία ξεκινά και εμφανίζεται ως τελευταίος πλειοδότης η εταιρία «Θ. και Α. Δούρος Ο.Ε.» προσφέροντας 10 εκ. ευρώ. Το Δ.Σ. της μονής εξετάζει την προσφορά και αποφασίζει ότι δεν είναι συμφέρουσα. Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τη μονή, που τελικώς απορρίφθηκε η ιδέα της δημοπρασίας και κατέληξαν στην απευθείας πώληση. Εμφανίζεται η «Ανθέμιας Κατασκευαστική Α.Ε.» προσφέροντας 16.700.000 ευρώ, για να καταλήξουμε στην αγοραπωλησία που περιγράφεται στο παρόν συμβόλαιο.

Είναι προφανές ότι η μονή δεν υποχρεώνεται να ακολουθήσει τη διαδικασία της δημοπρασίας των οικοπέδων, άρα θα μπορούσε να πουλήσει απευθείας σε οποιαδήποτε εταιρία. Όμως προκαλεί εύλογα ερωτήματα η πρακτική σε πολλά σημεία, όπως: Γιατί, ενώ η μονή θέλει, δικαιολογημένα, να επιτύχει την υψηλότερη τιμή πώλησης, δημοσιεύει τη διακήρυξη μόνο σε δύο εφημερίδες και δεν προχωρά σε κινήσεις που θα κάνουν τη δημοπρασία γνωστή σε περισσότερους επιχειρηματίες; Γιατί δεν επαναλήφθηκε η δημοπρασία με το ενδεχόμενο να έρθουν πολύ μεγαλύτερες προσφορές;

Διαβάστε επίσης:

Ηγούμενος Εφραίμ: ”Αθωώνει” Ρουσόπουλο, ”δίνει” 4 υπουργούς, 19 Σεπτεμβρίου 2008, 21:58