Μετά από εκατοντάδες μάρτυρες, χιλιάδες ώρες εξέτασης των στοιχείων και ορυμαγδό παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και διεργασιών ως την ύστατη ώρα, η κοινή γνώμη βλέπει το θέατρο του παραλόγου να συνεχίζεται σχετικά με το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών στη χώρα.
Η σκοτεινή και απολύτως ομιχλώδης υπόθεση της Siemens, παρά τα πορισματικά αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής, περισσότερο περιπλέκει την υπόθεση παρά την ξεδιαλύνει.
Οι πολιτικές ευθύνες που καταλογίζονται σε πράσινους και γαλάζιους πρώην υπουργούς είναι παρωνυχίδα μπροστά στην κοινή διαπίστωση, ότι διεπράχθησαν ογκώδεις ποινικές πράξεις που οδήγησαν αφενός το Δημόσιο στο χάσιμο πακτωλού χρήματος, και αφετέρου το πολιτικό σκηνικό στον βούρκο της μίζας.
Μόνο και μόνο η διαπίστωση, ότι στο πόρισμα γίνεται λόγος μόνο για πολιτικές ευθύνες και για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών, γενικώς και αορίστως, χωρίς να γίνεται αναφορά στον όρο ποινικές ευθύνες, κατατάσσει την εξεταστική επιτροπή ανακόλουθη και το πόρισμα εξαιρετικά «λίγο» σε σχέση πάντα με το μέγεθος του σκανδάλου. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό του πορίσματος η πέραν του δέοντος προσεκτική διατύπωση στους όρους, καθώς αποφεύγεται η αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα.
Επίσης, από την αρχική διατύπωση περί «συνέχισης της διερεύνησης της υπόθεσης για τυχόν ποινικές ευθύνες» με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής, Σήφη Βαλυράκη, αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».
Πάντως, το ογκώδες πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής για τα περαιτέρω…
Η πασαρέλα της φαρσοκωμωδίας
Διαβάστε εδώ τις αντιδράσεις των προσώπων και των κομμάτων
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η κυβερνητική παράταξη στο πόρισμα επιρρίπτει (πάντα) πολιτικές ευθύνες στους πράσινους πρώην υπουργούς Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη και Άκη Τσοχατζόπουλο. Επίσης, επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες (και πάλι) στους γαλάζιους πρώην υπουργούς Μιχάλη Λιάπη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιώργο Βουλγαράκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Γιάννη Παπαθανασίου.
Η Ν.Δ.
Εντύπωση προκαλεί η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στο πόρισμα «βλέπει» μόνο πράσινες (πολιτικές) ευθύνες. Η Νέα Δημοκρατία μιλά για ένα σκάνδαλο που είναι «αποκλειστικά πράσινο», επιρρίπτοντας πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Γιάννο Παπαντωνίου. Επίσης, επιρρίπτει ευθύνες και στον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. του Ο.Τ.Ε. επί κυβερνήσεων Σημίτη.
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., υπάρχουν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, λόγω της μη αποδοχής της πρότασης του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη το 1996 για συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής προμηθειών, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση και στη συνέχεια στην υπουργοποίηση του Αναστάσιου Μαντέλη, ο οποίος «απεδείχθη ότι χρηματίσθηκε από τη Siemens».
Στις αρχικές προτάσεις της Ν.Δ. υπήρχε και το όνομα του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, για τη διαφυγή Γιουγκ, αλλά τελικά αποσύρθηκε.
Τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης
Το Κ.Κ.Ε. κατέθεσε ξεχωριστό πόρισμα με το οποίο καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. και υπογραμμίζει την ανάγκη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση πολιτικών που χειρίστηκαν τις συμβάσεις της Siemens.
Τα δικά του χωριστά συμπεράσματα κατέθεσε και ο ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος επίσης κάνει αναφορά στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσε κείμενο στην επιτροπή, με το οποίο καταψηφίζει το πορισματικό κείμενο της πλειοψηφίας καταγγέλλει παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. και, παρότι τάσσεται υπέρ μιας προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση, δεν αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα στο κείμενό του.
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens
Την απορία του για την απαξίωση από τα μέσα ενημέρωσης του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση Siemenς, πριν καν αυτό δημοσιοποιηθεί, εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης.
Όπως επισημαίνει η επιτροπή εργάστηκε με όλα τα μέσα που είχε και όλες τις δυνάμεις της για την αποκάλυψη της αλήθειας του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολιτευτικής περιόδου, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου ροής μαύρου χρήματος από τη Siemens, από το οποίο και ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.
Προσθέτει ότι η επιτροπή όχι μόνο ζήτησε το άνοιγμα λογαριασμών πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στη υπόθεση, αλλά και τον λεπτομερειακό έλεγχο των πραγματικών μεταβολών της περιουσιακής τους κατάστασης κατά την ελεγχόμενη περίοδο, κίνηση που ομόφωνα στηρίχθηκε ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής τοποθέτησης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, συμπληρώνει, ότι οι βουλευτές, υπακούοντας στη συνείδησή τους, εξέφρασαν ο καθένας την προσωπική του θέση για τα προς έλεγχο πρόσωπα και ζήτησαν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Επομένως, η προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου δεν τερματίζεται με την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής, τουναντίον συνεχίζεται και κλιμακώνεται, σημειώνει ο κ. Βαλυράκης.
Η Εξεταστική Επιτροπή, καταλήγει ο πρόεδρός της, κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με θέματα παραγραφής, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή σχετίζεται με οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και ροή άνομου χρήματος.