Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το πρόσωπο χλωμό από την οργή μετά βίας συγκρατεί την εκδήλωση της συγκίνησης του. Φυγαδεύεται επί της ουσίας. Στο αυτοκίνητο του ξεσπά συνομιλώντας μέσω τηλεφώνου με τους συνεργάτες του. Υπαγορεύει την γραπτή ανακοίνωση του. Προηγουμένως και ενώ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον χώρο των επισήμων στην στρατιωτική παρέλαση επί της παραλιακής της Θεσσαλονίκης, ακούγεται να λέει «Με αποκάλεσαν προδότη. «Ήμουν 15 χρονών όταν ήμουν κάτω και πολεμούσα τους Γερμανούς» .

Η εικόνα αυτή αξίζει πάνω από χίλιες λέξεις. Το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα έζησε επί δεκαετίες για να δει τον εαυτό του να ευτελίζεται και τον ανώτατο θεσμό του πολιτεύματος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεφτιλίζεται. Η «κόκκινη γραμμή» είχε ήδη ξεπεραστεί.

Ο διάλογος μεταξύ του Υπουργού Αμύνης Πάνου Μπεγλίτη με τον αρμόδιο υπεύθυνο της Αστυνομίας της Θεσσαλονίκης κατέδειξε με ανησυχητική καθαρότητα το πλήρες αδιέξοδο και την διάλυση των κρατικών υπηρεσιών.

«Αν δεν καθαρίσετε τον δρόμο σε δέκα λεπτά θα αποχωρήσουμε» φέρεται να είπε κοφτά στον αξιωματικό της Αστυνομίας ο Πάνος Μπεγλίτης. Η Αστυνομία γνώριζε από πρώτο χέρι πώς δεν μπορούσε να κάνει τίποτε . Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε δηλώσεις του το ίδιο βράδυ συμφώνησε. « Αν επενέβαινε η Αστυνομία με τέτοιο πλήθος τα πράγματα θα ήταν δραματικά. Καλά έκανε η Αστυνομία και δεν επενέβη», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο πολιτικός κόσμος μούδιασε. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε με την «zougla.gr» δεν έκρυβε την αμηχανία του : « Πρέπει να συνομιλήσω πρώτα με τα στελέχη για να πληροφορηθώ τις λεπτομέρειες. Να τα πούμε αύριο». Αντιθέτως ο Τάσος Κουράκης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο «zougla radio» δεν έκρυβε την ικανοποίηση του για την κινητοποίηση των πολιτών. Ακούστηκε μάλιστα να λέει πώς η παρέλαση πραγματοποιήθηκε με τον λαό στις θέσεις των επισήμων. Όταν ερωτήθηκε αν εννοεί παρέλαση την εμφάνιση των Συνδέσμων των Αποστράτων οι οποίοι παρήλασαν με στρατιωτικές στολές, διακριτικά βαθμών, γυαλιά Rayban και καλογυαλισμένα στρατιωτικά οχήματα, ο κ. Κουράκης αισθάνθηκε την ανάγκη να πάρει τις απαιτούμενες αποστάσεις από το γεγονός. « Γιουχαΐστηκαν οι απόστρατοι από το πλήθος» είπε.


Ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος ήταν κάθετος. Καλωσόρισε την κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης και δήλωσε πώς επί τέλους τώρα προσλαμβάνει το κανονικό του νόημα ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Διαφώνησε ωστόσο με τα υβριστικά συνθήματα που ακούστηκαν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ασφυκτικό πολιτικό κλίμα

Από την Δευτέρα η κυβέρνηση, αν όχι το σύνολο του πολιτικού συστήματος, εισέρχεται στο λεγόμενο «διαβολεμένο τρίμηνο κύκλο» κατά την διάρκεια του οποίου θα υλοποιηθούν (;) οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Ιουλίου. Επίσης θα πρέπει λογικά να επικυρωθεί από την Βουλή η νέα Δανειακή Σύμβαση.

Με τις «λεπτομέρειες» του κουρέματος κατά 50% των ελληνικών ομολόγων και με προφανείς τις επιπτώσεις που αυτό το κούρεμα συνεπάγεται κυρίως για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και για τις Τράπεζες, όσον αφορά την διατήρηση μιας έστω ελάχιστης ρευστότητας στην αγορά, η επόμενη περίοδος αναμένεται να είναι ασφυκτικά οδυνηρή και με το πολιτικό σκηνικό απολύτως ασταθές όπως παραδέχονται όλα ανεξαιρέτως τα κυβερνητικά στελέχη, το ίδιο το περιβάλλον του Μαξίμου αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις ανεξαρτήτως ιδεολογικού χώρου.

Τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης κατ’ αρχάς αλλά και η έκταση που έλαβαν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας κατά την 28η Οκτωβρίου σε όλες τις πόλεις της επικράτειας, επαναφέρουν με τον πλέον άμεσο τρόπο το ερώτημα της «…επόμενης ημέρας».

Με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατατρομοκρατημένη και σε καθεστώς ομηρείας, με την αξιωματική αντιπολίτευση να θέτει από Δευτέρα το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με τρόπο πλέον καθημερινό και έντονο και με την ελάσσονα αντιπολίτευση να απαιτεί εκλογές εδώ και τώρα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί και ο πρωθυπουργός να αναλάβει να υλοποιήσει πολιτικές πρωτοβουλίες. Ήδη κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ το απαιτούν ενώ κανείς πλέον στο Μαξίμου δεν είναι σίγουρος για το ένα και κατά πόσο η επικύρωση της νέας Δανειακής Συμφωνίας είναι εφικτή από την παρούσα κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις των ημερών διαμορφώνουν άλλωστε και αυτές το πλαίσιο ελιγμών που διαθέτει πλέον ο πρωθυπουργός. Με το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό της τάξης του 1974-75 και με την Αριστερά στο σύνολο της να φθάνει το 20%, και την Νέα Δημοκρατία να μην ξεκολλά από το 22%, το πολιτικό σκηνικό καταδεικνύει και την στατιστική ολοκλήρωση του «κύκλου της Μεταπολίτευσης» προϊδεάζοντας για τα επερχόμενα .

Αν προστεθεί στα παραπάνω και το γεγονός ότι κανένας εκ των εκπροσώπων των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και κανείς πρώην πρωθυπουργός η μεγάλο κυβερνητικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας δεν κρίνεται ικανό για να στελεχώσει κυβέρνηση που θα βγάλει την χώρα από την κρίση, τότε ο καθένας αντιλαμβάνεται πώς η αμέσως επόμενη περίοδος επιφυλάσσει ανατροπές.

Εκτός εάν τις ανατροπές προλάβει η εκτροπή , κίνδυνος υπαρκτός και αν κρίνει κανείς από τα συμπτώματα, και απολύτως ορατός.