«Νίπτει τας χείρας του» ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ όσον αφορά στην ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο, θεωρώντας ότι αυτό δεν είναι θέμα που απασχολεί τη Συμμαχία, παρά μόνο τις δύο πλευρές. Με αυτή τη θέση βέβαια, ουσιαστικά οι σύμμαχοι μας επιτρέπουν, κάνοντας τα «στραβά μάτια», την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και τις διεκδικήσεις της γείτονας στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Δηλαδή και επίσημα, η Βορειοατλαντική Συμμαχία που σχηματίστηκε για την προστασία των κρατών-μελών του και την κοινή γραμμή άμυνας μεταξύ αυτών απέναντι σε ενδεχόμενες εχθρικές ενέργειες, δεν παίρνει θέση για την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους του, διότι αυτή προέρχεται από ένα άλλο κράτος-μέλος του…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η… χρυσή αυτή «ουδετερότητα» τονίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, μία μέρα πριν την επίσημη επίσκεψη του στην Άγκυρα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολού.

Η ερώτηση του Τούρκου δημοσιογράφου ήταν η εξής: «Στο Αιγαίο, η ένταση αυξάνεται. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ελλάδα επισήμως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναλάβει ενεργό ρόλο για το ζήτημα. Ποια είναι η θέση του ΝΑΤΟ σε αυτή την αυξανόμενη ένταση»;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Τα ελληνοτουρκικά δεν είναι θέμα που αφορά το ΝΑΤΟ. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας»
Ο Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμα μέλη του ΝΑΤΟ από το 1952. Και οι δυο χώρες συμβάλλουν στην κοινή ασφάλεια μας. Θεωρώ ότι κάποιες διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους πρέπει να λυθούν στα πλαίσια των καλών σχέσεων. Για αυτό το λόγο ικανοποιήθηκα όταν έμαθα για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο πρωθυπουργών, όπου συμφώνησαν η επίλυση των προβλημάτων να γίνει μέσω διαλόγου».

Και ο δημοσιογράφος επανήλθε: «Δηλαδή το ΝΑΤΟ δεν προβλέπεται να αναλάβει ρόλο σε αυτά τα πλαίσια»;

Για να καταλήξει ο Στόλτενμπεργκ: «Όχι, αυτό δεν είναι θέμα που αφορά το ΝΑΤΟ. Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Δευτέρα 16 Απριλίου, ο Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναμένεται να έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας της χώρας Νουρετίν Τσανικλί.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι οι σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ, η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν, η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», καθώς και η προετοιμασία της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα. Δεν αποκλείεται, δε, να προκύψουν και άλλα περιφερειακά, όπως χαρακτηρίζονται, θέματα, καθώς και ζητήματα «επικαιρότητας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης