Σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση φαίνεται πως εξελίσσονται οι ρυθμίσεις για τη φοροδιαφυγή που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Η ποινική μεταχείριση των φοροφυγάδων, και κυρίως το αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που θα συνοδεύει όσους κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, αποτελούν εστία προβληματισμού αλλά και διαφωνιών ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο.

Αποστάσεις μάλιστα κρατά για συγκεκριμένες ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δύο είναι τα σημεία του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή που συγκεντρώνουν την έντονη κριτική. Το πρώτο αφορά στη μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα του αδικήματος της φοροδιαφυγής για ποσό άνω των 50.000 ευρώ, από 150.000 ευρώ που είναι σήμερα, και η αύξηση της ανώτερης ποινής από 10 χρόνια που ισχύει τώρα σε 20 χρόνια.

Η μετατροπή αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να μην έχει τελικά τα αποτελέσματα που επιδιώκει, αφού θα βγάλει από το «κάδρο» τους μεγαλοοφειλέτες και θα οδηγήσει στη φυλακή κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Το δεύτερο σημείο που προκαλεί τριγμούς είναι η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας από το ΣΔΟΕ στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Και αυτό γιατί η αυτόφωρη διαδικασία αφορά σε πλημμελήματα και όχι κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και η μεγάλη φοροδιαφυγή. Άλλωστε, είναι αντιφατικό την ίδια ώρα να παραπέμπονται στο Αυτόφωρο οι μικροοφειλέτες, ενώ έχουν τη δυνατότητα διακανονισμού ή περαίωσης, οπότε και παύει η εις βάρος τους ποινική δίωξη.