Από μία λεπτή κλωστή κρέμεται πλέον η επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις, που ανέδειξε τις διαλυτικές τάσεις εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις αγεφύρωτες αντιφάσεις που επικρατούν στη Δημοκρατική Αριστερά καθώς και το αδιαμφισβήτητο έλλειμμα συνοχής που χαρακτηρίζει πλέον το τρικομματικό μόρφωμα.
Παρά το γεγονός ότι ο πυρήνας του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις υπερψηφίστηκε, οι απώλειες που σημειώθηκαν όσον αφορά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η στάση της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν με τον πλέον ωμό τρόπο ότι η κυβέρνηση βαδίζει προς την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης ρευστότητας και αβεβαιότητας, κατάσταση που οπωσδήποτε επηρεάζει τους εταίρους και δανειστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας την αντίδραση του ισχυρού άνδρα του Βερολίνου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη «μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να έχουμε λύση για την Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου».
Η κυβέρνηση είναι «πολυτραυματίας» και οι δύο εταίροι της, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αντιμετωπίζουν πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξελίξεις.
Σε καθεστώς διαρκούς κρίσης το ΠΑΣΟΚ
Την ίδια την ύπαρξή του διαχειρίζεται πλέον πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη χθεσινή εικόνα διάλυσης που επέδειξαν οι βουλευτές του στη Βουλή.
Τουλάχιστον 5-7 στελέχη του αναμένεται να μην ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ ήδη ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής έκλεισε την πόρτα του ΠΑΣΟΚ και ανεξαρτητοποιήθηκε. Υπ’ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη τη στάση της ΔΗΜΑΡ, η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται επί ξυρού ακμής και αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο να υπερψηφιστούν τα μέτρα από ένα ισχνό ποσοστό της τάξεως των 151 βουλευτών, εξέλιξη που δεν δικαιολογεί επ’ ουδενί τον τρικομματικό χαρακτήρα της και δεν νομιμοποιεί πολιτικά την εφαρμογή του πακέτου των νέων μέτρων σε μία κοινωνία που βρίσκεται, αναμφισβήτητα, απέναντί της.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έριξε το γάντι στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, της οποίας η χθεσινή συνεδρίαση ήταν θυελλώδης. «Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα να ξέρει ότι οι δρόμοι μας χωρίζουν» είπε ο πρόεδρος του Κινήματος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, που αναδεικνύεται σε πυλώνα της εσωκομματικής αντίδρασης, αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση, φωνάζοντας «δεν μπορώ», με αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι ισορροπίες σε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα μόλις 33 βουλευτών. Ο κ. Θ. Παραστατίδης απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. -όπως και οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Α. Λοβέρδος- και έχει δηλώσει όμως ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα.
Ο κ. Ι. Δριβελέγκας και η κα Θ. Τζάκρη επιφυλάχθηκαν να σκεφτούν και να απαντήσουν αργότερα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι, κατά την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ή μάλλον ο συμπαγής πυρήνας της, θα αριθμεί 25 με 27 βουλευτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασφάλιση κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η άκαμπτη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία επιμένει να μην ψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά. Οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις στην Αγίου Κωνσταντίνου κατέγραψαν όλες τις εσωτερικές αντιφάσεις αλλά και το στρατηγικό ζήτημα που απασχολεί την ίδια την επιβίωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που και από μόνο του συνιστά κυρίαρχη αντίφαση.
Πώς, δηλαδή, μπορεί η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης να διαχειριστούν τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ενός κόμματος που προέρχεται από την Αριστερά σε μία συγκυρία οικονομική και κοινωνική που χαρακτηρίζεται από μία άκρως νεοφιλελεύθερη και ανελαστική πραγματικότητα.
Στο Μαξίμου τώρα, επικρατεί απόλυτος εκνευρισμός, παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του δηλώνουν ότι θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του Προϋπολογισμού ως έχει. Η σαρωτική θύελλα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ απασχολεί τον πρωθυπουργό, ο οποίος βλέπει τους κυβερνητικούς εταίρους του είτε να φυλλορροούν είτε να μην είναι σε θέση να διασφαλίσουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, δεδομένων των εσωτερικών τους αντιφάσεων, όπως συμβαίνει με τη Δημοκρατική Αριστερά.
Η διαρκής αυτή εκκρεμότητα, συνοδευόμενη από το έλλειμμα εγγυήσεων για τη διαμόρφωση συμπαγούς κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ψήφιση και εφαρμογή των νέων μέτρων, θέτει τον Αντώνη Σαμαρά σε καθεστώς αδυναμίας και αφερεγγυότητας έναντι των δανειστών του Eurogroup, το οποίο χθες κατά την τηλεδιάσκεψη αντελήφθη πλήρως την κατάσταση και παρέπεμψε όλες τις εξελίξεις για αργότερα, αν και εφόσον θα έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες.