Με μία ρητή και ανεπιφύλακτη -προς στιγμήν- πολιτική στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό το μίνιμουμ εκείνων που θεωρητικά ζητούσε η Αθήνα για να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η κυρία Μέρκελ, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει την μάχη που δίνει η Ελλάδα κατά των κερδοσκόπων. Είναι άλλωστε γνωστό πως, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια να ακυρωθούν οι κερδοσκοπικοί στόχοι διεθνών οίκων.

Επίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με εκείνους του Γερμανούς ευρωβουλευτές, που προέβησαν στια αχαρακτήριστες ανθελληνικές επιθέσεις με επίκεντρο την πώληση νησιών της Ελλάδας για να ανορθωθεί η οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, η Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό βήμα και πρέπει να εφαρμοσθούν, αποδίδοντας τα εύσημα στη χώρα μας για την ανάληψη των μέτρων αυτών.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας διευκρίνισε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, ενώ επεσήμανε ότι και η Ελλάδα και η Γερμανία θέλουν τη σταθερότητα του ευρώ και θα παλέψουν μαζί γι’ αυτό.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στις οποίες η κ. Μέρκελ αρχικά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα για την Ελλάδα να μην βρίσκεται στην ΕΕ.

Στη συνέχεια δήλωσε πως πρέπει να υποστηριχθεί το πρόγραμμα της χώρας μας, και να υπάρξει συνεννόηση και κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση την οποία περνά η Ελλάδα.

Η Γερμανίδα πολιτικός σημείωσε με νόημα ότι και οι ίδιοι οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με την υπάρχουσα κρίση, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν υπομονή, καθώς υπάρχουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του κ. Γιώργου Παπανδρέου είναι τα ακόλουθα:

– Η συνάντησή μας χαρακτηρίζει την καλή σχέση μεταξύ των δύο λαών μας, μία σχέση βαθιάς φιλίας.

– Θα συνεργαστούμε σε πολύ σημαντικούς τομείς με τη Γερμανία, στην περιβαλλοντική πολιτική, στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική, σε θέματα πολιτικής προστασίας, σε θέματα έρευνας αλλά και στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου.

– Δεν ζητήσαμε οικονομική στήριξη. Ευχαριστώ την κ. Μέρκελ για την απόφαση να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.

– Τα μέλη της ΕΕ θα πάρουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

– Είναι εκτός συζήτησης τα περί πώλησης νήσων. Υπάρχουν πιο ευφάνταστοι τρόποι για να μειώσουμε το έλλειμμα.

– Είχαμε πολύ θετική υποστήριξη των μέτρων, τα οποία δείχνουν την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητά μας.

– Ευχαριστώ την κ. Μέρκελ για τη στήριξη.

– Η ένταξή μας στην ευρωζώνη είχε θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για εμάς αλλά και για πολλές οικονομίες.

– Πολλά δημοσιεύματα που πλήγωσαν τους Έλληνες δεν έχουν σχέση με την κυβέρνηση της Γερμανίας ούτε με τον λαό της.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στις δηλώσεις Παπανδρέου από το Βερολίνο.

«Τα συγχαρητήρια της Μέρκελ στον Γ. Παπανδρέου, αποτελούν πρόσθετη επιβεβαίωση για τον χαρακτήρα των κυβερνητικών μέτρων, ότι είναι βάρβαρα για τον λαό και ευεργετικά για το κεφάλαιο.

Ακόμα, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα έχουν συνέχεια», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ

«Ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο. Ακόμα πιο αποφασιστικά και μαζικά.

Ξεσηκωμός, για να αποκρουστούν αυτά και τα χειρότερα, για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση».