Το οικονομικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η εγχώρια πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της ευθείας αντιπαράθεσης των επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων των πολιτικών κομμάτων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διασταύρωσαν τα ξίφη τους σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μια, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τον βασικό υπεύθυνο των πολιτικών επιλογών που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, ενώ η κα Γιαννάκου αντέτεινε πως του ασκείται κριτική για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε, για μία ακόμη φορά, κριτική στη λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι απαιτείται αναθεώρησή του.

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι οι Πλάκες του Μωυσή, μπορεί να αλλάξει» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτείνει σε καμία περίπτωση τη χαλάρωση ή την κατάργησή του, γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε τη χώρα μας στο «έλεος της αγοράς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπέρ της αναθεώρησης του Συμφώνου τάχθηκε και η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ, Νίκη Τζαβέλλα, η οποία πρότεινε μάλιστα να αναλάβει εξ ολοκλήρου η Ε.Ε. τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, αφού αυτές αφορούν ουσιαστικά την προστασία των συνόρων της Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ευάγγελος Κατσιάβας, τάχθηκε κατά του οικονομικού οικοδομήματος της Ε.Ε., ενώ ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ζήτησε την κατάργησή του Συμφώνου και κάλεσε τη χώρα μας να μην το τηρήσει δηλώνοντας ότι «έχει καταργηθεί στην πράξη».

Οι επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων εξέφρασαν τις πολιτικές τους διαφορές και για ζητήματα εγχώριας πολιτικής, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει από τους πολίτες τα οικονομικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

Από την πλευρά της, η κυρία Γιαννάκου άφησε αιχμές για το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της μπορεί να διαφωνεί ή να συμφωνεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενοχοποιεί τις απόψεις των υπολοίπων.

Σύμφωνα με την κα Γιαννάκου, μετά την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ, η λέξη σοσιαλισμός έχει εκλάβει «ιστορική» αξία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης