Επί της ουσίας, αλλά και επί της διαδικασίας για την κατεπείγουσα μορφή ψήφισής του, ήταν οι βολές που δέχθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε τη διαδικασία συζήτησης αλλά και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε το επείγον της διαδικασίας, τονίζοντας πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για είσπραξη της τέταρτης δόσης του δανείου από την Τρόικα – ενώ και οι δημοσιονομικές του προβλέψεις δεν επιδέχονται καθυστέρηση.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημάνθηκε  δια των κυρίων Βρούτση και Κεφαλογιάννη, πως επείγει μονάχα η εφαρμογή των αυξομειώσεων στον ΦΠΑ και πως η σύνδεση των διατάξεων αυτών με τις επίμαχες ρυθμίσεις για τις μειώσεις των μισθών στις ΔΕΚΟ, ή το χάρισμα ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 24 δισ. ευρώ, γίνεται εκ του πονηρού.

«Στόχος της διαδικασίας είναι να γίνει η Βουλή η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαγνίσει και να δώσει τυπική κάλυψη σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να ξεθεμελιώσει κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων», παρατήρησε ο Γ. Μαυρίκος από το ΚΚΕ, ενώ ο Π. Μαρκάκης από το ΛΑΟΣ εκτίμησε πως η κυβέρνηση επείγεται να λάβει τα μέτρα αυτά, έχοντας σκοπίμως καθυστερήσει, προκειμένου να μην ανακοινώσει αντιδημοφιλή μέτρα πριν τις δημοτικές εκλογές.

«Επείγεστε να φέρετε το νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ. «Μέχρι και πριν ένα μήνα λέγατε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και μισθοί και δεν θα υπάρχουν απολύσεις. Περίμενα να υπάρξουν σήμερα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να διαμαρτυρηθούν εδώ – κι όχι μόνον στις κομματικές συσκέψεις», είπε.

«Συναίνεση η κυβέρνηση δεν θα λάβει, αλλά συνεννόηση θα έπρεπε να υπάρξει. Η κοινωνία πείθεται με τον διάλογο», παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη (ανεξάρτητη βουλευτής – επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»). «Μόνον το ΦΠΑ έχετε υποχρέωση να περάσετε γρήγορα. Ε, φέρτε τον χώρια… Ένας ολόκληρος κόσμος αναρωτιέται, εάν για μείζονα θέματα μπορεί η Βουλή των Ελλήνων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.

«Με απορία και αγανάκτηση ο ελληνικός λαός και η Βουλή, παρακολουθούν όλα αυτά τα τεκταινόμενα του τελευταίου καιρού – και κυρίως αυτά που διαπράττονται απ’ το υπουργείο Οικονομικών», παρατήρησε ο Θ. Λεβέντης (ανεξάρτητος – μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς»). «Είναι νομιμοφανή, αλλά απαράδεκτα από κάθε άποψη», είπε.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Α. Μακρυπίδης χαρακτήρισε «εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής» την διαδικασία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πολύπλοκο, «δεν είναι εύκολο, αφορά όλα τα υπουργεία και ενέχει δύσκολες αποφάσεις, γιατί η κυβέρνηση καλείται να το υλοποιήσει μέσα στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης που δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη». Η κυβέρνηση ζητά την κατεπείγουσα υπερψήφιση του νομοσχεδίου, «καθώς περιλαμβάνει μέτρα που υποβοηθούν την υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2011, ρυθμίσεις ζητημάτων που πρέπει να ξεκινήσουν από 1/1/2011 και μια σειρά από μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, που πρέπει επίσης να ξεκινήσουν άμεσα».

Η επί της διαδικασίας αντίρρηση της αντιπολίτευσης, παρακάμφθηκε με ψηφοφορία δι’ ανατάσεως των χειρών.