Το “χαρτί” Μπαράκ Ομπάμα θέλει να παίξει η κυβέρνηση ως “κρυφό άσο” στο μανίκι της, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο και έχουν συστρατευτεί για την επίτευξή του -έκαστος για τους δικούς του προφανείς λόγους…- Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ευκαιρία για την κυβέρνηση λέγεται “προεδρία ΟΑΣΕ” που έχει αναλάβει η χώρα μας από την 1 Ιανουαρίου και είναι αυτή που επικαλέστηκε και έλαβε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό η Ντόρα Μπακογιάννη, για να παραμείνει στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σχεδιασμό της ελληνικής προεδρίας λοιπόν περιλαμβάνεται μια σύνοδος κορυφής για το περιβάλλον και το κλίμα που προβλέπεται να οργανωθεί το Μάιο, χωρίς όμως και να έχει προσδιοριστεί -για ευνόητους λόγους…- η ακριβής ημερομηνία.

Στόχος της υπουργού Εξωτερικών είναι η σύνοδος να γίνει στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο και να έρθει στην Ελλάδα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και άλλοι ηγέτες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Β. Μεντβέντεφ ή έστω -κατ’ άλλους ακόμη καλύτερα- ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν, και βεβαίως οι ηγέτες των σημαντικότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Τις επαφές κάνει η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη που πιστεύει ότι θα της χρησιμεύσουν και στους προσωπικούς της πολιτικούς σχεδιασμούς, ενώ την παρουσία τους στην Ελλάδα επιδιώκει να τις αξιοποιήσει επικοινωνιακά ο Κώστας Καραμανλής, είτε κάνοντας ο ίδιος τον πρόεδρό τους στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ, είτε με απευθείας συναντήσεις, χαιρετούρες, τηλεοπτικά πλάνα και φιλοφρονήσεις, είτε, τέλος, παρέχοντας το έδαφος για κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των ξένων ηγετών. Αν μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός ή η κυρία Μπακογιάννη ή ακόμη και ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, πετύχουν να υπογραφεί μια διεθνής συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος -κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί σε διεθνές φόρουμ παγκοσμίως, καθώς αντιδρά μονίμως η Ουάσινγκτον-, θεωρούν ότι θα έχει άμεσο θετικό αντίχτυπο και στις εσωτερικές ελληνικές εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως η Ντόρα Μπακογιάννη και συνεπώς και ο Κ. Καραμανλής θεωρούνται είτε ταυτισμένοι, είτε φίλα προσκείμενοι με τον Τζωρτζ Μπους και τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ φιλικός με τον Μπαράκ Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς εμφανίζεται ο και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα επιδιώξει να έχει και τις δικές του επαφές στην Ελλάδα με το νέο Αμερικανό πρόεδρο, στην περίπτωση που τελεσφορήσουν οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ στη χώρα μας. Το Μαξίμου όμως πιστεύει ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι αυτός που ως πρωθυπουργός θα καρπωθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της επικοινωνιακής προβολής, ενώ επισημαίνει με νόημα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδίωξε χρησιμοποιώντας το μανδύα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να συναντήσει λίγες μέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές τον κ. Ομπάμα και μάλιστα στις ΗΠΑ και απέτυχε.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Μαξίμου, οι σχέσεις Καραμανλή-Μπους αναπτύχθηκαν ως σχέσεις ηγετών δύο φιλικών και συμμαχικών χωρών και είναι αποσυνδεμένες από προσωπικές φιλίες κι εξαρτήσεις (λένε…).

Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν είχε τηλεφωνήσει στο νέο Αμερικανό πρόεδρο για να τον συγχαρεί, του υπέβαλε το αίτημα να τον επισκεφτεί στην Ουάσινγκτον τους πρώτους μήνες του 2009. Μέχρι τώρα το αίτημα απλώς εξετάζεται από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά ο Κ. Καραμανλής πιστεύει ότι θα βρεθούν ο τρόπος και οι κατάλληλες ημερομηνίες για να υλοποιηθεί και να γίνει το ταξίδι, ώστε η συνάντηση να αποτελέσει γέφυρα και για χείρα βοηθείας των ΗΠΑ στο εσωτερικό μέτωπο… Οπότε το Μαξίμου να σχεδιάσει τις εξελίξεις κατά πώς εικάζει ότι το συμφέρουν καλύτερα…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης