Του Φώτη Τριάρχη
Αλλαγή στον εκλογικό νόμο με αφαίρεση του μπόνους των 50 εδρών, σταδιακή αποκατάσταση οικονομικών αδικιών, κούρεμα του χρέους και στο βάθος… ανασχηματισμός. Αυτό είναι το σχέδιο Σαμαρά-Βενιζέλου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και το μήνυμα που απέστειλαν οι πολίτες.
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το συζήτησαν εν πτήσει προς Βρυξέλλες, αλλά την ερχόμενη Πέμπτη θα εξειδικεύσουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου, με το οποίο εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να κρατήσουν την κυβέρνηση μέχρι τουλάχιστον την προεδρική εκλογή, την άνοιξη του 2015.
– Η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στόχο έχει τις συνεργασίες και την αποφυγή αλλεπάλληλων εκλογών. Ωστόσο απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών και ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα δόντια του: Καμία αλλαγή εκλογικού νόμου – ακόμη και αν πρόκειται για υιοθέτηση απλής και άδολης αναλογικής – χωρίς την έγκρισή μας και πριν την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
– Η αποκατάσταση των αδικιών, λένε στην κυβέρνηση, θα γίνει σε βάθος χρόνου, αλλά η κοινωνία πιέζει για αλλαγές επί τα βελτίω και η τρόικα για πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας.
– Η συζήτηση για το κούρεμα έχει ξεκινήσει, αλλά δημοσίως η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους. Από το ΔΝΤ έχει διαμηνυθεί ότι το χρέος της Ελλάδας χωρίς κούρεμα δεν είναι βιώσιμο, ως εκ τούτου πιθανόν να υπάρξει πίεση προς την Άνγκελα Μέρκελ για αντίστοιχες αποφάσεις από πλευράς Ε.Ε.
– Όσο για τον ανασχηματισμό; Θα γίνει Ιούνιο, όπως βεβαιώνουν πηγές από Μαξίμου και από Χ. Τρικούπη και αναμένεται να είναι σαρωτικός. Κλειδί για όλες τις αλλαγές είναι ο τσάρος της Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος -ενοχλημένος από όσους προεξοφλούν ότι θα απομακρυνθεί- διαμηνύει:
«Δεν θα γίνω σάκος του μποξ, δεν θα επιτρέψω δε κανέναν να αμφισβητήσει το έργο μου στο υπουργείο Οικονομικών». Bέβαια λίγες ώρες αργότερα, συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα ξεκαθάρισαν ότι ο ίδιος φέρεται διατεθειμένος να συνεχίσει το έργο του στο υπουργείο Οικονομικών. Κύκλοι του υπουργού επισήμαιναν ότι ο υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει την προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας και για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας του Αυγούστου.
Το σενάριο, πάντως, της «μετάθεσης» του κ. Στουρνάρα στη διοίκηση της ΤτΕ είναι το επικρατέστερο, αν και ορισμένοι συνομιλητές του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις και δεν αποκλείουν να παραμείνει στη θέση του. Αν απομακρυνθεί με «κλωτσιά προς τα πάνω» ο κ. Στουρνάρας, για τη θέση του τσάρου της Οικονομίας, ακούγονται τα ονόματα των Στ. Παπασταύρου και του Χρύσανθου Λαζαρίδη. Πάντως μετά το φιλί ζωής που έδωσαν οι ψηφοφόροι στην Ελιά και στο ΠΑΣΟΚ με το 8%, ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει ιδιαίτερο λόγο στη σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς είναι γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε έντονες κόντρες με τον νυν υπουργό Οικονομικών…
Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος φέρεται να έχει συμφωνήσει να παραιτηθεί από τον δημοτικό συνδυασμό του στην Αθήνα παραδίδοντας σκυτάλη στον Θ. Πλεύρη, για να ενταχθεί στην κυβέρνηση. Σκέψεις για αλλαγές υπάρχουν και για το επιτελείο του Μαξίμου σε θέσεις-κλειδιά.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, αναζητά παράλληλα εξωκομματικά στελέχη τα οποία θα στηρίξει σε υπουργικούς θώκους, στα πρότυπα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη, ενώ εκτιμώντας ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι της ΝΔ, θέτει «βέτο» και σε πρόσωπα της ΝΔ. Στη νέα κυβέρνηση εκτός από τους υπάρχοντες υπουργούς (Γεννηματά, Μανιάτης, Χρυσοχοΐδης) θέση φέρεται να διεκδικούν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ίσως ο Χρήστος Αηδόνης.