«Tο κλείσιμο των συνόρων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και οι δεσμεύσεις που δεν τηρούνται από την ΕΕ, ευθύνονται για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα» τόνισε σε συνέντευξή στο πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων LUSA ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως περίπου 60.000 πρόσφυγες παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 15.000 ατόμων που παραμένουν στα ελληνικά νησιά, κοντά στις τουρκικές ακτές, λόγω των κανόνων που ισχύουν, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τις μεταναστευτικές ροές, μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2016. Ο κ. Κουρουμπλής θύμισε ότι η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να δώσει 3 δις έως το 2017 και ακόμα 3 δις, σε μεταγενέστερη ημερομηνία, με αντάλλαγμα τη συνεργασία της Άγκυρας στη συγκράτηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που βρίσκονται στον κοινοτικό χώρο, και οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλω να υπογραμμίσω πως εάν η συμφωνία αποτύχει, θα πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και σημείωσε ότι «oι εγκατεστημένοι μετανάστες στα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου καθώς και άλλες διαδικασίες» υπογράμμισε. «Επειδή αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα σταλούν πίσω στην Τουρκία, όλοι ανεξαιρέτως καταθέτουν αίτηση ασύλου. Με δεδομένο ότι η Ευρώπη απαρτίζεται από δημοκρατικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκεται η ευθύνη», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Ανέφερε επίσης ότι η κρίση των προσφύγων απέχει από μία λύση: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ροή των μεταναστών έχει μειωθεί πολύ, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί», είπε ο υπουργός, ενώ κατήγγειλε την αποτυχία των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις Βρυξέλλες: «Θα έπρεπε να είχαν αποσταλεί στην Ελλάδα 400 εμπειρογνώμονες, για να υποστηρίξουν τις διαδικασίες ασύλου, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αφιχθεί μόνον 19. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να κατηγορηθεί ως υπεύθυνη η Ελλάδα, για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς προσφύγων».

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε σε διάφορες κοινοτικές συμφωνίες στον συγκεκριμένο τομέα και στην έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ζητήσει από τις χώρες κύριας υποδοχής (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος) «να φέρουν την ευθύνη και το βάρος μίας κρίσης, για την οποία δεν έχουν καμία σχέση. Υπάρχουν πλέον πολλοί εγκλωβισμένοι μετανάστες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά, τα οποία είναι υπερπλήρη, επειδή η διαδικασία δεν έγινε συγκεκριμένη και οι εταίροι μας δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης εξακολουθεί να βρίσκεται στη Συνθήκη του Δουβλίνου. Και θα πρέπει να σημειώσω ότι το σύνολο των ενδείξεων συνηγορεί σε προσπάθειες αναδιατύπωσής της», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι η αλλαγή της τρέχουσας ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αντιστραφεί μια κρίση που απειλεί να διαιωνιστεί: «Εάν δεν αλλάξουμε πολιτική ασύλου, επιτρέποντας σε πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, να απευθύνονται επίσης και σε άλλα κράτη, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αντιμετωπιστούν τόσο το πρόβλημα με τους υπερπλήρεις καταυλισμούς, όσο και αυτό με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Στις επικρίσεις που διατυπώνονται προς την Ελλάδα από ‘’ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες’’ για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ο υπουργός απάντησε: «Πρέπει να πω ότι όταν υποδεχόμασταν πρόσφυγες προ της συμφωνίας [ΕΕ-Τουρκίας] και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες παραπονέθηκαν ότι δεν φυλάσσουμε τα σύνορά μας, είχα την αίσθηση ότι αυτό που δεν λεγόταν αλλά περνούσε από τη σκέψη τους, ήταν να τους αφήσουμε να πνιγούν. Θα ήταν αυτό λύση του προβλήματος…;». Ο κ. Κουρουμπλής, ιδιαίτερα τόνισε απαντώντας σ’ αυτό το ρητορικό ερώτημα, την «αλληλεγγύη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού» έναντι των μεταναστών που κατέφτασαν στη χώρα: «Αμφιβάλλω εάν κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία επέλεξαν μία σοβινιστική και εθνικιστική προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα, θα έδειχναν τον ίδιο βαθμό αλληλεγγύης με αυτόν που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει». Και ο Έλληνας υπουργός κατέληξε. «Δεν είναι δυνατόν η δημοκρατική Ευρώπη να ασχολείται με το ζήτημα των προσφύγων, με μία προσέγγιση επί ατομικής βάσεως, κρίνοντας κατά περίπτωση. Θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία θέση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης