Συγκαλείται σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, το υπουργικό συμβούλιο εν μέσω δύο προβλημάτων, τα οποία είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά στην επικοινωνιακή αλλά και την ουσιαστική διαχείριση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό, που ήδη έχει προσλάβει μείζονες διαστάσεις. Το δεύτερο αφορά στη διαχείριση του αιφνιδιασμού που έχει προκληθεί στην αγορά από τις «διαρροές» από ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες σε μια επίδειξη «REAL POLITIK» έφεραν στο προσκήνιο την εφαρμογή νωρίτερα του αναμενομένου νέων εισπρακτικών μέτρων για να ισορροπήσουν τα μεγέθη της οικονομίας.

Για το πρώτο μέτωπο ήδη ο πρωθυπουργός έχει προβεί σε δύο πολύ σημαντικές ενέργειες. Συγκρότησε επιτροπή καθημερινής διαχείρισης της απορρύπανσης αλλά και του καταλογισμού ευθυνών για την πετρελαιοκηλίδα. Της επιτροπής δεν ηγείται ο υπουργός Ναυτιλίας αλλά ο υφιστάμενός του, κύριος Σαντορινιός. Το ράπισμα είναι ξεκάθαρο.Ο κ. Τσακαλώτος μετά το τελευταίο Eurogroup προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το δεύτερο μέτωπο αναμένονται να εκδηλωθούν οι πρωτοβουλίες από το Μαξίμου προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και το σοκ που έχουν προκαλέσει οι περίφημες πια διαρροές περί ανάγκης νέων μέτρων το 2008, διότι, όπως έχει ειπωθεί, «υπάρχει τρύπα στα φορολογικά έσοδα».

Όπως σημειώνει και το capital.gr, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους περιέγραψε ουσιαστικά την επίσημη θέση του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου, δηλαδή τη θέση που εκπροσωπεί ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, άλλωστε, φαίνεται να εναρμονίζεται πλήρως με την εκτίμηση αυτή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών μετά το τελευταίο Eurogroup προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το θέμα για το 2018 θα το ξέρουμε τον Νοέμβριο. Υπάρχει ανησυχία για την υστέρηση στους φόρους εισοδήματος, αλλά έχουμε υπεραπόδοση στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Άρα, το καθαρό αποτέλεσμα δεν το ξέρουμε ακόμη, έχω την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούμε μέτρα για το 2018, γιατί θεωρώ ότι η υπεραπόδοση και η υποαπόδοση θα εξουδετερώσουν η μία την άλλη».

Αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές

Μόλις τέσσερις μήνες μετά τα μέτρα των 6,5 δισ. ευρώ, το νέο πακέτο ετοιμάζεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικό του στοιχείο θα είναι η μείωση του αφορολογήτου πριν από το 2018. Πρόκειται για μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους δανειστές.Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν οι παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνοδεύονται από μία λίστα περικοπών ύψους 259-459 εκατ. ευρώ στα επιδόματα (κυρίως στα αναπηρικά και στα οικογενειακά) το 2017-2018, αλλά και στις φοροαπαλλαγές, καθώς και από σενάρια παρεμβάσεων στη φορολογία των αυτοαπασχολουμένων αλλά και γενικών περικοπών λειτουργικών δαπανών (με όχημα την επισκόπηση δαπανών αλλά και εκκρεμότητες που υπάρχουν στο πεδίο των μισθολογίων και των αμυντικών δαπανών).

Τι αναφέρουν οι «θεσμοί» για τα δημοσιονομικά και την εφαρμογή των προαπαιτουμένων

Η παραδοχή περί νέων μέτρων χαρακτηρίστηκε, από πηγές των δανειστών στις οποίες απευθύνθηκε το «Κεφάλαιο», ως «ρεαλιστική αποτύπωση της κατάστασης».  


Όπως εξήγησαν, η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι συμβατή με το κλίμα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή με την ανάγκη να υπάρχει τάχιστα εφαρμογή των προαπαιτουμένων, αλλά και με τις συστάσεις που άκουσε στο Eurogroup ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.


Τα νέα μέτρα του 2018

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν οι παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πέρα από την ταχύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου:

  • το ξήλωμα του φορολογικού καθεστώτος το οποίο διέπει την ελληνική ναυτιλία. Ο νόμος για τη φορολόγηση της ναυτιλίας (89/1967) είναι ο μοναδικός φορολογικός νόμος στην Ελλάδα που παραμένει ανέγγιχτος για μισό αιώνα και έχει κριθεί ως άκρως επιτυχημένος, με δεδομένη την κυριαρχία της ελληνικής ναυτιλίας στον πλανήτη.
  • παρεμβάσεις στη φορολόγηση των επαγγελματιών. Στο ΥΠΟΙΚ έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2016 είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το 2015, εξέλιξη την οποία αποδίδουν εν μέρει στις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου και ουσιαστικά με τη σύνδεση των εισφορών με το δηλούμενο εισόδημα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουν σενάρια για μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν υψηλό εισόδημα, όπως, για παράδειγμα, πάνω από 40.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ εστίασε σε παρεμβάσεις που, όπως τόνισε, «θα δώσουν κίνητρα δήλωσης εισοδήματος». Διαπραγματευτικές πηγές σημείωσαν πως «αν υπάρξει δημοσιονομικό ζήτημα, είναι γνωστό ότι κάθε αναθεώρηση φέρνει και νέα δημοσιονομική βάση». Ήδη για το 2018 προβλέπονται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα φορολογικού χαρακτήρα, όπως είναι η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πληροφορίες από: capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης