Καθολικό πάγωμα ερευνών στην ΑΟΖ απαιτεί η Τουρκία, ως απάντηση στην τριμερή διάσκεψη στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, η γειτονική χώρα ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, με αντάλλαγμα την απόσυρση του «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ.
Η εκ νέου προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας, τόσο από την κυπριακή όσο και από την ελληνική και την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις χώρες μόλις λίγα 24ωρα πριν είχαν ζητήσει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποσύρει το «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ.
Η τουρκική πρόταση στοχεύει στην εξουδετέρωση των σχεδιασμών της Κύπρου στο πεδίο της ενέργειαςΗ Τουρκία εμφανίζεται δήθεν πρόθυμη, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», να αναστείλει τις έρευνες που διεξάγει με «εξουσιοδότηση» του ψευδοκράτους στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Μια τέτοια πρόταση όμως στοχεύει στην εξουδετέρωση των σχεδιασμών της κυπριακής δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας, θέτοντας σε ομηρία το φυσικό αέριο της μεγαλονήσου, καθώς στοχεύει πρωτίστως στο να διασφαλίσει η Άγκυρα την εφαρμογή των δικών της σχεδιασμών.
Οι τουρκικές κινήσεις, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», εντάσσονται στην πάγια τακτική των εκβιασμών και των απειλών, προκειμένου να θέσουν ένα νέο δίλημμα προς τη Λευκωσία: είτε θα αρχίσει η συζήτηση για τη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Μια τέτοια πρόταση δεν συζητείται καν από τη Λευκωσία.
Απορρίφθηκε αναφανδόν και η πρόταση του ΟΗΕ
Νωρίτερα, πρόταση από πέντε σημεία υπέβαλε κατά τις επαφές του σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του «Barbaros» από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η πρόταση προβλέπει τα εξής:
-Πρώτον, θα συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες.
-Δεύτερον, θα αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros».
-Τρίτον, θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
-Τέταρτον, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών.
-Πέμπτον, θα επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του (νέου) Τουρκοκύπριου Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, η πρόταση απερρίφθη και από τις δύο πλευρές.
Από την ελληνοκυπριακή με τη βασική τοποθέτηση ότι η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει, ενώ συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο τίθεται μόνο μετά τη λύση. Ελέχθη επίσης στον κύριο Άιντε ότι μια τέτοια επιτροπή θα οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο στο θέμα των υδρογονανθράκων.
Η τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση επειδή ζητά πάγωμα κάθε διαδικασίας στα θέματα υδρογονανθράκων και ματαίωση όλων των γεωτρήσεων.
Ειρωνικά σχόλια των τουρκικών ΜΜΕ
«Η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα» αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Με ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια επιστημόνων σχολίασαν την τριμερή συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τη συμφωνία της συνόδου κορυφής του Καΐρου ως ένα «μπλοκ τριών χωρών με πολλά κοινά συμφέροντα αλλά χωρίς πολλές ελπίδες και προειδοποιούν ότι «η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα».
Αναφέρουν ακόμη ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. Προσθέτουν ότι η Αθήνα προσπαθεί να μεταφέρει το αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, παρακάμπτοντας πλήρως την Τουρκία. Έτσι, υποστηρίζουν, διακυβεύονται «όχι μόνο τα δικαιώματα του ψευδοκράτους, αλλά της ίδιας της Τουρκίας».
Ο ειδικός για θέματα ενέργειας του Ινστιτούτου Σκέψης του 21ου Αιώνα Βαρόλ Σεβίμ αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού ότι η Αίγυπτος είχε τη μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση, αλλά πούλησε το 2008 αέριο στο Ισραήλ. Τώρα θα αρχίσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ. «Τα χαρτιά άλλαξαν χέρια» συμπληρώνει, «η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με τη “Νότια Κύπρο” για να πάρει υγροποιημένο αέριο. Και για τη “Νότια Κύπρο” η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι επειδή από το 2016 θα πουλά αέριο στη διεθνή αγορά».
Νέος σύμμαχος για Ελλάδα-Κύπρο
Προετοιμασίες για μια τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Κάιρο. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, τονίζοντας ότι το εγχείρημα για σύνοδο και με το Ισραήλ «βρίσκεται σε αρχικό στάδιο κι όταν υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η τριμερής σύνοδος στο Κάιρο δεν περιορίζεται στις τρεις χώρες, αλλά ανοίγει το δρόμο και σε άλλα κράτη της περιοχής να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν είτε εξολοκλήρου είτε σε επιμέρους τομείς». «Αυτή τη στιγμή» είπε «εκείνο που έχουμε ενώπιον μας είναι η επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο».
Διαβάστε ακόμη: Αντίποινα ασκήσεων