Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).
Το όνομα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική κρίση
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν κρύβει την εκτίμηση που τρέφει για την Ελλάδα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα φροντίζει να εκφράζει την υποστήριξή του στη χώρα και την αλληλεγγύη του στους πολίτες της που πλήττονται από τα μέτρα σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. «Πήραμε πολλά από τους Έλληνες, αλλά τους έχουμε δώσει λίγα» ήταν μια από τις πολλές φράσεις που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της «συμμαχίας» που είχε συνάψει με την Αθήνα, προσφέροντας ανελλιπώς τη βοήθειά του σε επεισοδιακές συνεδριάσεις του Eurogroup.
Η αμφιλεγόμενη σχέση με το αλκοόλ
Θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους Ευρωπαίους ηγέτες, με «σκοτεινό» όμως παρελθόν και αμφιλεγόμενες συνήθειες, για τις οποίες έχει βρεθεί αρκετές φορές σε άβολη θέση.
«Πήραμε πολλά από τους Έλληνες, αλλά τους έχουμε δώσει λίγα» ήταν μια από τις πολλές φράσεις που χρησιμοποίησε στο πλαίσιο της «συμμαχίας» που είχε συνάψει με την ΑθήναΣτον ευρωπαϊκό Τύπο έχουν δημοσιευτεί κατά το παρελθόν άρθρα για τη σχέση του Γιούνκερ με το αλκοόλ, με τον ίδιο να μη λέει ποτέ όχι σ’ ένα ποτήρι κρασί, μπίρα ή κάποιο άλλο ποτό. «Το γραφείο του Γιούνκερ βρομοκοπούσε οινόπνευμα και καπνό… ήταν τύφλα στο μεθύσι» αναφέρει πηγή που επικαλείται βρετανική εφημερίδα σε άρθρο της για τον τωρινό επικεφαλής της Κομισιόν. Άλλα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο Γιούνκερ πίνει κονιάκ για πρωινό, ενώ το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έχει γράψει ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έπινε πάρα πολύ για πολλά χρόνια και μάλιστα στα κρυφά», αδυναμία που είχε διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης θητείας του στον πρωθυπουργικό θώκο του Λουξεμβούργου.
Ακόμα και ο τωρινός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτώμενος κατά τη διάρκεια παρουσίας του σε τηλεοπτική εκπομπή στην Ολλανδία για το αν επιτρεπόταν το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ στις συνόδους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, απάντησε: «Απαγορευόταν πάντα. Μόνο ο προηγούμενος πρόεδρος (σ.σ.: ο Γιούνκερ) δεν το τηρούσε … Ήταν δεινός πότης και καπνιστής».
«Δεν έχω πρόβλημα με το ποτό… Αφήστε με ήσυχο. Οι κατηγορίες είναι ψεύτικες. Το βρίσκω προσβλητικό να πρέπει να έρχομαι συνεχώς αντιμέτωπος με φήμες για μένα» ήταν η απάντηση του Γιούνκερ σε αυτά που του καταλογίζουν.
Οι επιλογές της οικογένειας και οι ναζί
Την περίοδο που ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διεκδικούσε την προεδρία της Κομισιόν, η εφημερίδα «Sun» είχε φέρει στο φως τις σχέσεις της οικογένειάς του με τους ναζί. Όπως ανέφερε το σχετικό άρθρο, «ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη και το όραμά του για μια πιο ενωμένη Ευρώπη πηγάζει από την ντροπή που αισθάνεται για τον πατέρα του και τις πράξεις του».
Ο πατέρας του είχε πολεμήσει για τα στρατεύματα του Γ’ Ράιχ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα ρωσικά εδάφη (1941), την ώρα που και άλλα μέλη της οικογένειας υποστήριζαν τον Χίλτερ και την πολιτική του. Ειδικότερα, όπως έγραψε η «Sun», ο πεθερός είχε προσφερθεί να γίνει ο επικεφαλής της γερμανικής προπαγάνδας, ενώ στη συνέχεια το όνομά του συνδέθηκε με την καταδίωξη Εβραίων.
Βιογραφικό
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γεννήθηκε στο Ρεντάγκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1954. O πατέρας του ήταν εργάτης σε εργοστάσιο χάλυβα και ο ίδιος σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, όπου και απέκτησε τίτλο Master το 1979.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2004 ο Γιούνκερ έγινε ο ημι-μόνιμος πρόεδρος της ομάδας των 12 υπουργών Οικονομικών από τις χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ για κοινό νόμισμα. Η εξέλιξη αυτή του έδωσε το προσωνύμιο ο «Mr Euro». Το 2005 διεξήχθη στις 10 Ιουλίου το κρίσιμο δημοψήφισμα στη χώρα του, στο οποίο το 56,5% των ψηφοφόρων ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η συμμετοχή έφθασε το 88%.
Μετά την υιοθέτηση του ευρώ ως ενιαίο νόμισμα σε 12 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, ο Γιούνκερ έλαβε το προσωνύμιο «Mr Euro»Στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 7 Ιουνίου του 2009, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, το κυβερνών Χριστιανοσοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Γιούνκερ κέρδισε άλλη μία νίκη, με 26 επί συνόλου 60 εδρών στη Βουλή. Στις 9 Ιουνίου ο Γιούνκερ έλαβε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, από τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο.
Στις 20 Οκτωβρίου 2013 διεξήχθησαν πρόωρα εκλογές, καθώς ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, λόγω εμπλοκής του σε σκάνδαλο κατασκοπείας. Λίγους μήνες αργότερα «έσκασε» η υπόθεση των Luxleaks για να πλήξει ακόμα περισσότερο το προφίλ του. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση το κόμμα του Γιούνκερ έχασε 3 έδρες, ωστόσο παρέμεινε πρώτο σε δύναμη, κερδίζοντας 23 από τις 60 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τον Γιούνκερ διαδέχτηκε στην πρωθυπουργία ο Σαβιέ Μπετέλ.