Με μία ομιλία-παρακαταθήκη ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλησε να τονίσει τα πλεονεκτήματα του δυτικού κόσμου και της Δημοκρατίας ενώπιον ενός ενθουσιώδους κοινού, 1200 ατόμων περίπου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Μέσω της ομιλίας του έστειλε πολλαπλά μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις. Ιδιαίτερα δε προς τις ΗΠΑ και τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στους ευρωπαίους ηγέτες.
Οι αναφορές του στις προσπάθειες καταπολέμησης της ανεργίας στις ΗΠΑ, στα κίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης και την αρωγή των μη εχόντων, με αυξήσεις επιδομάτων-μισθών, αποτέλεσαν ουσιαστικά μία αριστερή πολιτική στην καρδιά του καπιταλισμού.
Στην ομιλία του χρησιμοποίησε ελληνικές λέξεις και οι αναφορές του στα κακώς κείμενα των δυτικών κοινωνιών κατέληγε πάντα στο πόσο αυτές υπερτερούν από άλλες μη δημοκρατικές κοινωνίες.
Με αναφορές στον Περικλή, στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως στην ελευθερία που συναντά κανείς στα δημοκρατικά κράτη απέσπασε πολλές φορές το χειροκρότημα του κοινού (σ.σ. ο ενθουσιασμός θύμιζε κάτι από… Χόλιγουντ).
Μιλώντας για την παγκοσμιοποίηση είπε πως αυτή δεν είναι κάτι το αρνητικό παρά τις ανισότητες που δημιουργούνται εξαιτίας της.
Στο σημείο αυτό τόνισε: «Το τρέχον μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης απαιτεί κάποιες διορθώσεις. Ο
Μίλησε επίσης για την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Έλληνες στο ζήτημα με τους πρόσφυγες τονίζοντας πως δεν πρέπει να σηκώνουμε μόνοι μας αυτό το “βάρος”».
Στην ομιλία τόνισε, επίσης, τις μεταρρυθμίσεις προς θετική κατεύθυνση που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα.
Τόνισε πως έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε αξίες όπως η ανεξιθρησκία, η ελευθεροτυπία,
ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο διαχωρισμός των εξουσιών.
Η ομιλία του είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να «συνετίσει» όσους αμφισβητούν την παγκοσμιοποίηση ισχυριζόμενος πως μόνο μέσω αυτής μπορεί να διατηρηθεί η Δημοκρατία έτσι όπως την έχουμε εμπεδώσει τα τελευταία χρόνια στα κράτη της Δύσης.
Από τον Ηρόδοτο, στον… Αντετοκούμπο
«Ηello Greece, thank you», «γεια σας» και «Καλησπέρα» ήταν οι πρώτες λέξεις του Μπαράκ Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού και πρόσθεσε πως «ήθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας».
Συνέχισε κάνοντας αναφορές στον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη. Μάλιστα τόνισε «οι Αμερικανοί ευγνωμονούν τους Έλληνες και πολλοί ελληνοαμερικανοί που με τις φουστανέλες τους (πάλι στα ελληνικά). Γιορτάζουμε με σπανακόπιτα και ούζο. Πολλοί ελληνοαμερικανοί ντύθηκαν στα χακί για την ελευθερία της πατρίδας μας».
Αναφέρθηκε ακόμα και στον Έλληνα μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούμπο, ο οποίος αγωνίζεται στο NBA και για τον οποίοι οι Αμερικάνοι «ζητωκραυγάζουν». Πρόσθεσε δε «μην πάτε μακριά γυρίστε το βλέμμα σας στο Σημείο Μηδέν. Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο.
Την αλήθεια και την πίστη ότι έχουμε ελεύθερη βούληση. Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες, στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης, γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το Κράτος». Μάλιστα τις λέξεις δημοκρατία και κράτος της είπε στα ελληνικά.
Σημεία της ομιλίας του Μπάρακ Ομπάμα
«Γεια σου, Ελλάδα. “Γεια σας, καλησπέρα”. Στην κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω».
«Ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα, εν μέρει γιατί έμαθα για την φιλοξενία του ελληνικού λαού».
«Εν μέρει γιατί ήθελα να επισκεφτώ τον Παρθενώνα, αλλά και γιατί ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη που η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας προσέφερε στον κόσμο».
«Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες. Μπορείς να τους βρεις σε ελληνικές πόλεις, με φουστανέλα. Μαζί με τους οποίους γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου».
«Πολλοί Ελληνοαμερικανοί βάδισαν μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ».
«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να ορίζουμε τους εαυτούς μας»
«Τα δικαιώματα του πολίτη δεν ήταν ίσα για τις γυναίκες από την αρχή. Οι Αθηναίοι γνώριζαν ότι οι ευγενείς ιδέες δεν επαρκούσαν, έπρεπε να προστατεύεται από θεσμούς. Ο κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα, να μιλήσει».
«Οι νόμοι ήταν γραμμένοι σε πέτρες. Οι πολιτικοί δεν ήταν πάντα χαρούμενοι, διότι οι πετρες χρησιμοποιούνταν για εξοστρακισμό».
«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποφασιστικότητα, έπρεπε να τους πει κάποιος τι να κάνουν. Να αποτρέψει τη διασάλευση της τάξης. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια, η ισχύς έχει δίκιο. Ή ότι δια του αίματος μπορούσαν να υπάρχουν οι επόμενοι βασιλείς».
«Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η φλόγα άναψε για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα. Και ποτέ δεν έσβησε. Οι προπάτορες του αμερικανικού έθνους είχαν το βλέμμα τους εδώ στην Αρχαία Ελλάδα».
«Σε περιόδους δύσκολους αυτά τα ιδανικά αμφισβητούνται. Εγώ θα πω ότι μετά από 8 έτη στην προεδρία, αφού έχω ταξιδέψει ανά τον κόσμο, είναι αληθές ότι κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Πιστεύω ωστόσο, ότι η επιθυμία κάποιος να έχει τον έλεγχο της ζωής του και του μέλλοντός του, αυτά είναι παγκόσμια αιτήματα. Είναι κάτι που καίει μέσα σε όλους»
«Σήμερα οι λαοί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους μέλλον και αυτή ήταν η δική μου πολιτική. Από τις ανάγκες δουλεύουμε στενά με κάθε χώρα».
«Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές, όμως δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Πάντοτε θέλαμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες εκείνων που πίστευαν στη διακυβέρνηση με δημοκρατικό τρόπο».
«Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις δημοκρατίες. Η ιστορία μας έχει δείξει πως οι χώρες αυτές είναι πιο δίκαιες, σταθερές και επιτυχημένες».
«Όπου δεν υπάρχουν δημοκρατικές ελευθερίες, οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουν όλες τις δυνατότητες. Η ιστορία των τελευταίων 2 αιώνων, καταδεικνύει ότι οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μία την άλλη».
Τι είπε για το ΝΑΤΟ
«Η ιστορία δυο αιώνων καταδεικνύει ότι οι δημοκρατίες δεν θα πολεμήσουν η μια την άλλη. Περισσότερες δημοκρατίες σημαίνουν καλύτερο κόσμο. Η μεγαλύτερη συμμαχία του κόσμου είναι πιο σταθερή από ποτέ. Είμαι αισιόδοξος ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί», επεσήμανε ο Ομπάμα.
Οι αναφορές για τον Ντόναλντ Τράμπ
«Εγώ και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε διαφορές και άλλες απόψεις αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Γι’ αυτό και συναντηθήκαμε και η κυβέρνηση μου θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Είναι δύσκολο έργο ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν βήματα πίσω αλλά όσο κρατάμε την πίστη μας στην δημοκρατία, τότε το δικό μας μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος Πρόεδρο Ομπάμα.
Αναφορά του στο ISIS
«Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βίας. Ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τον ISIS», τόνισε ο Ομπάμα.
Πως είδε ο Ομπάμα την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας
Σχετικά με την κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε:
«Εδώ στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες. Εγώ το κατανοώ».
«Ένα μέρος της επίσκεψής μου είναι να καταδείξω τα βήματα που έγιναν. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονομία. Το χρέος είναι το κλειδί για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος με την σημερινή ομιλία του, έδειξε να κατανοεί τα προβλήματα που δημιουργεί ο καπιταλισμός και οι ασύδοτες αγορές στις οποίες έστειλε και τα ανάλογα μηνύματα.
Δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να «διορθωθεί» το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά στα αυτιά μας ο Ομπάμα ακούστηκε πολύ πιο «αριστερός» από κάποιους που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους πως είναι…
Ουρές για τον Ομπάμα
Ανάμεσα στους1200 περίπου καλεσμένους που εξασφάλισαν την αυστηρά προσωπική πρόσκληση για την ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ήταν υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και άλλοι επώνυμοι.
Ανάμεσα σε αυτούς ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, o υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο Γιάννης Αλαφούζος, ο επιχειρηματίας Θοδωρής Κυριακού, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον αδερφό του Νίκο αλλά και ο Νικόλαος, γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Διαβάστε επίσης: