Δ.Κ.

Η Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ έκλεισε όπως ξεκίνησε, με ένταση, διαφωνίες και σκληρή αντιπαράθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ έκλεισε όπως ξεκίνησε, με ένταση, διαφωνίες και σκληρή αντιπαράθεσηΤο πόρισμα άγγιξε τις χίλιες σελίδες (χίλιες και μία νύχτες), μόνο που το κάθε κόμμα σ’ αυτό αναφέρει τα δικά του, αφού επισυνάπτονται και οι γνώμες-πορίσματα των υπολοίπων.

Υπέρ του πορίσματος ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατά τάχθηκαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. «Παρών» ψήφισαν η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Οι βουλευτές της γαλάζιας παράταξης ψήφισαν υπέρ, αλλά θεωρούν ότι αυτό έπρεπε να γίνει μέσω της Ολομέλειας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης αιφνιδίασε τα μέλη της, ιδίως τη ΝΔ, όταν πρότεινε να γίνει και δεύτερη ψηφοφορία για να αποφασιστεί αν θα σταλεί ή όχι στον εισαγγελέα το πόρισμα. Τελικά με 18 ναι το «πόνημα» που συγγράφηκε σε εννέα μήνες θα καταλήξει στις αρμόδιες Αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εννέα μήνες πέρασαν από την έναρξη της διαδικασίας. Κλήθηκαν περισσότεροι από 30 μάρτυρες και έγιναν 26 συνεδριάσεις, αφήνοντας ένα υλικό 17.000 σελίδων, συν τα στοιχεία των τραπεζών που φυλάσσονται στην αίθουσα 162 της Βουλής και τα οποία ξεπερνούν τις 100.000 σελίδες.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της πλειοψηφίας, η Εξεταστική Επιτροπή ανέδειξε ότι:

– οι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΜΜΕ τα οποία στήριζαν τις πολιτικές και τα συμφέροντα των κομμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– τα ίδια τα ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές συνεισφέροντας στην ηγεμονία των μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια

– υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αλλά δεν προκύπτουν ποινικές για πολιτικά πρόσωπα, τις οποίες θα πρέπει να διερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Στο πόρισμα της πλειοψηφίας δίνεται έμφαση στα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων» και στην προκλητική -όπως αναφέρει- ρύθμιση που έγινε σ’ αυτά, μετά την έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής, δάνεια που εμπλέκουν την οικογένεια Μητσοτάκη και προσωπικά τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. «Έντεκα χρόνια οι τράπεζες αγνόησαν τις δανειακές υποχρεώσεις του Κήρυκα Χανίων και το θυμήθηκαν ξαφνικά μετά την Εξεταστική» αναφέρεται στο πόρισμα.

Στην… αντεπίθεση η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με την πλειοψηφία ότι υπάρχει διαπλοκή, μόνο που «το τρίγωνο της αμαρτίας» κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά αποκλειστικά την Κουμουνδούρου.

Μιλάει για ήττα της κυβέρνησης, επικαλούμενη το σημείο του πορίσματος που δεν αποδίδει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, ενώ παράλληλα στην 100σέλιδη εισήγησή της επιχειρεί να αποδομήσει μία προς μία τις περιγραφές των βουλευτών της πλειοψηφίας. Για τα δάνεια του «Κήρυκα» αναφέρει πως ήταν όλα εγγυημένα, ότι στη διαδικασία αυτή δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο και πως πρόκειται για μια συνηθισμένη τραπεζική συναλλαγή. Μάλιστα, «φωτογραφίζει» στο τρίγωνο της διαπλοκής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με αφορμή την επιστολή που έστειλε στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το δάνειο της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

Η ΝΔ αναφέρει επίσης πως η απόκτηση του κτηρίου της Κουμουνδούρου δεν έχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και πως «κούρεμα» έγινε μόνο στα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, κάνει λόγο για την offshore εταιρεία στη μετοχική σύνθεση της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».

Τι αναφέρουν τα υπόλοιπα κόμματα

Το ΚΚΕ κατέθεσε το δικό του τρισέλιδο πόρισμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες Αρχές περαιτέρω ευθύνες.

Η Χρυσή Αυγή μιλάει για εγκληματικές πράξεις, ενώ παράλληλα θεωρεί πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τις θέσεις Λοβέρδου στο κείμενο των 108 σελίδων δεν «βλέπει» (!) ποινικές ευθύνες, αλλά ούτε και ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει μεταξύ άλλων πως τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν στην ίδια κατηγορία υψηλού ή όχι κινδύνου με τα υπόλοιπα επιχειρηματικά. Μάλιστα, τα δάνεια σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης τα θεωρεί «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο συνολικό άνοιγμα των τραπεζών.

Το Ποτάμι βλέπει πολιτικές και ποινικές ευθύνες, και δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ άμοιρο ευθυνών, καθώς πιστεύει ότι και η Κουμουνδούρου κινήθηκε στον ίδιο δρόμο, απλώς δεν πρόλαβε να πάρει μεγάλα δάνεια γιατί την… πρόκανε η κρίση.

«Πώς δόθηκαν, πού σπαταλήθηκαν και πότε θα επιστραφούν;» είναι τα ερωτήματα του Ποταμιού.

Η Ένωση Κεντρώων μιλάει για έγκλημα χωρίς… εγκληματία.

«Υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες, και θα πρέπει να αποδοθούν» αναφέρει μεταξύ άλλων στο πόρισμά της.

Μ’ άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης