Κέρδισε η αυτονομία της Κοινής Γνώμης και έχασε στρατηγικά ο μηχανισμός επιβολής του εκλεκτού υποψηφίου. Έχασε η οικογενειοκρατία, η εικονική πραγματικότητα αλλά και η προκατασκευασμένη δημοσκοπική συνταγή.

Τελικά, έχασε ο γυάλινος κόσμος του «έτοιμου πολιτικού προϊόντος» αρκεί να αναλογιστεί κανείς το ρεκόρ αποτυχίας ενός έγκυρου -κατά τεκμήριο- τηλεοπτικού σταθμού, όπως το «MEGA» που στήριξε τρεις φορές υποψήφιο – νικητή και απώλεσε την μάχη. Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Καραμανλής και Ντόρα Μπακογιάννη και το τρις εξαμαρτείν ουκ… σταθμού σοφού θα σημειώνουν εφεξής οι μελετητές τηλεοπτικής συμπεριφοράς.

Επίσης, έχασαν τα πρωτοσέλιδα των «σοβαρών» εφημερίδων, που προέτρεπαν τους αντιπάλους των δικών τους επιλεγμένων υποψηφίων να παραιτηθούν και, τελικά, έχασαν οι δημοσκοπικές προσεγγίσεις εταιρειών που περιέβαλλαν με την «εγκυρότητα» των μετρήσεων τις δικές τους επιλογές για να δουν τα ποσοστά τους να απέχουν έτη φωτός από τις πραγματικές προθέσεις της κοινωνίας.

Κέρδισε, ωστόσο, το νέο εργαλείο, η Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία, η οποία απέδειξε πλέον πως είναι σε θέση να προσεγγίσει με αξιοπιστία τις τάσεις της κοινωνίας.

Στον πίνακα που ακολουθεί απεικονίζονται τα ποσοστά των δύο μονομάχων -Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά- στις έξι (6) κυλιόμενες Ανοικτές Ψηφοφορίες, από την 2α Νοεμβρίου η πρώτη έως την τελευταία, που έληξε την 27η του ιδίου μηνός .

Στον πίνακα αυτόν παρακολουθούμε την διαμόρφωση των ποσοστών των δύο αντιπάλων και κυρίως τις αυξομειώσεις τους. Είναι προφανές, επί παραδείγματι, πως η Ανοικτή Ψηφοφορία από την zougla.gr προσέγγισε από την αρχή την κυρίαρχη τάση υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, όταν οι δημοσκοπήσεις στις αρχές Νοεμβρίου έδιναν ένα σαρωτικό προβάδισμα στην Ντόρα Μπακογιάννη, της τάξεως από 10 έως 17 ποσοστιαίες μονάδες.

Η πείρα έχει καταδείξει πως το τελικό αποτέλεσμα μιας Ανοικτής διαδικτυακής Ψηφοφορίας σε σχέση με την τελική εκλογική αναμέτρηση απέχει maximum 4 ποσοστιαίες μονάδες, οπότε είναι εφικτή η αναγωγή. Επίσης, έχει καταδειχθεί με ακρίβεια, πως η κατανομή του ποσοστού ενός τρίτου υποψηφίου προς τους κυρίαρχους μονομάχους καταλήγει σε 3 ποσοστιαίες μονάδες προς τον πρώτο και 1,5 με 2 μονάδες προς τον δεύτερο υποψήφιο.

Με αυτά τα δεδομένα, και ενώ ακόμη υπολείπεται ένα 15% ακαταμέτρητων ψηφοδελτίων (κυρίως από την Β΄ Αθηνών), ο Αντώνης Σαμαράς ενδεχομένως να αγγίξει ως ανώτερο πλαφόν το 54-55% . Ένα τέτοιο ποσοστό αγγίζει την αναγωγή της προσέγγισης που πέτυχε η Ανοικτή Ψηφοφορίας αν κανείς συμβουλευθεί εκ νέου το παραπάνω γράφημα.

Το φαινόμενο Ψωμιάδη

Η τελική επίδοση του Παναγιώτη Ψωμιάδη, συν – πλήν 10%, θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά στην θέση του βορειοελλαδίτη πολιτικού εντός της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αφού συσπειρώνει ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό του κομματικού κοινού και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές έρχεται δεύτερος μετά τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στην Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία, που κατέδειξε από νωρίς το μεγάλο ποσοστό του αλλά και την σταθερότητά του ως προς τις προτιμήσεις των Νεοδημοκρατών. Ο κ. Ψωμιάδης θα πρέπει να αισθάνεται ευτυχής παρά την ατυχία του και την προσβολή του από Βρογχίτιδα, αφού στην επερχόμενη μάχη Σαμαρά κατά Καρατζαφέρη ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης θα έχει την δυνατότητα να παίξει τον ρόλο του πολιορκητικού κριού.

Τα αποτελέσματα της 6ης Ανοικτής Διαδικτυακής Ψηφοφορίας.

Δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα της 6ης κυλιόμενης Ανοικτής Ψηφοφορίας που έληξε δύο εικοσιτετράωρα πριν από την εσωκομματική εκλογή στη Νέας Δημοκρατία, προτείνοντας στους χρήστες του Διαδικτύου μία διαφορετικού τύπου προσέγγιση. Στους πίνακες που ακολουθούν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης, δηλάδη τις πολιτικές επιλογές ανά ηλικία, ανά φύλο, ανά επίπεδο μόρφωσης και ανά γεωγραφική κατανομή, ώστε να επιτυγχάνεται μία πληρέστερη εικόνα των τάσεων της κοινωνίας.

Την ίδια περίοδο οι δημοσκοπήσεις έγκριτων εταιρειών έδειχναν την κ. Μπακογιάννη καταρχάς να προηγείται, μετά να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Σαμαρά, και στο τέλος -προφανώς λόγω της διαφαινόμενης μεγάλης διαφοράς- να βρίσκεται πίσω από τέσσερις έως και πέντε μονάδες.
Η zougla.gr αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τους συνεργάτες της για την υπευθυνότητα με την οποία χειρίστηκαν το αποτέλεσμα των πέντε διαδικτυακών ψηφοφοριών, που αποσιωπήθηκαν από το σύνολο του τύπου και φιλοξενήθηκαν μόνο στις πολιτικές σελίδες της εφημερίδας Veto.

Μετά την απόλυτα επιτυχή πρόβλεψη της διαφοράς των 10 μονάδων μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στις κοινοβουλευτικές εκλογές, η σημερινή επιτυχία τοποθετεί τις διαδικτυακές ψηφοφορίες στο υψηλότερο σημείο αξιοπιστίας.

Οι πίνακες που ακολουθούν αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας διαδικτυακής ψηφοφορίας, η οποία για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιήθηκε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση.

Η ταυτότητα της μέτρησης 

Στα παρακάτω γραφήματα παρουσιάζονται οι επιλογές των ψηφοφόρων ανά φύλο, ηλικιακή κατηγορία, γεωγραφική κατανομή και τέλος ανά επίπεδο μόρφωσης.

Τέλος στο παρακάτω γράφημα αποτυπώνεται η διαφορά των ποσοστών των δύο κυρίαρχων μονομάχων στις 6 διαδοχικές ψηφοφορίες από την 2α Νοεμβρίου έως και την 27 Νοεμβρίου 2009.