Το ναρκοπέδιο στο οποίο μπήκε η ελληνική οικονομία και, κατά συνέπεια οι Έλληνες πολίτες, είχε χαρτογραφηθεί από το… 2008.
Η συγκλονιστική όσο και όψιμη αποκάλυψη του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου ότι εκείνη τη χρονιά, πριν ακόμη από το Καστελόριζο και την ανακοίνωση για προσφυγή της χώρας στο μνημονιακό δρόμο των δυσβάσταχτων μέτρων λιτότητας, απεκρύβησαν οι μαύρες προβλέψεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, προκαλεί…σοκ και δέος.
Ήδη από το 2008 είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χώρα, με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ εσωτερικών παραγόντων σε συνδυασμό και με τα «μαύρα κοράκια» της παγκόσμιας οικονομίας που οδήγησαν σε ένα ντόμινο καταστροφικών εξελίξεων.
Ο κ. Προβόπουλος από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) αποκάλυψε ότι ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα σε έκθεσή του το 2008 είχε προβλέψει ότι μακροπρόθεσμα το χρέος της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε το 800% του ΑΕΠ καθώς το αναλογιστικό χρέος των ταμείων ανερχόταν στο 400% του ΑΕΠ.
Και ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, οκτώ χρόνια μετά, με ειλικρίνεια παράδοξη, πρόσθεσε: «Τον παρακαλέσαμε (σ.σ. τον Μπομπ Τράα) να μη τη δημοσιεύσει»….
Όπερ και εγένετο… Η έκθεση βεβαίως δημοσιεύτηκε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, το 2009, όταν η πορεία προς την «άβυσσο» είχε ήδη αρχίσει με τη χώρα να βιώνει τη πιο σοβαρή κρίση από το 1993, με το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα και το δεύτερο υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε.
Αναζητήσαμε και βρήκαμε τη συγκεκριμένα έκθεση με συντάκτες τον κ. Μπομπ Τράα, αλλά και τη γνώριμη πλέον σε όλους, Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο… Hilton. Σε αυτήν την έκθεση αναφερόταν ότι το χρέος μπορεί να εκτιναχθεί στο 800% του ΑΕΠ έως το 2060.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα:
-Ποιοι ήταν αυτοί που «παρακάλεσαν», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Προβόπουλος, ώστε να μη δημοσιευτεί η έκθεση;
-Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ώστε να ενημερωθούν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης;
-Αν ναι, υπήρξε επισήμως απόφαση και με ποιον αριθμό πρωτοκόλλου;
-Αντηλλάγησαν επιστολές με το ΔΝΤ, ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το που στηρίζονταν οι προβλέψεις και πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η καταστροφή;
-Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Γιώργος Προβόπουλος είχαν τις ίδιες εκτιμήσεις με τον Μπομπ Τράα και αν ναι, τι χειρισμό πρότειναν στο οικονομικό επιτελείο και τον τότε πρωθυπουργό;
Ο κ. Προβόπουλος υποχρεούται να απαντήσει ή όποιος άλλος εκτός από εκείνον γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα. Θα είναι δείγμα ελάχιστου σεβασμού στις «θυσίες», όπως επανειλημμένα λένε οι ταγοί της εξουσίας, των Ελλήνων πολιτών.